fbpx

desktop

Mailbox blog

Mobile + tablet

Mailbox blog

Bolletjes

De Moz Open Site Explorer : hoe te gebruiken

Vele bedrijven worstelen met objectieve gegevens over hun score in de zoekresultaten van Google. Het is immers niet makkelijk te zien hoe goed je website scoort. Welke zoekwoorden ? Welke zoekmachine ?

Eén basis van gegevens is Google Analytics. Hier kan je zien op welke zoekwoorden je gevonden wordt en welke je belangrijkste pagina’s zijn.

Maar een objectieve basis ontbreekt. Hoe scoort mijn site ?

Een score die vaak gebruikt wordt is “Domain Authority” en “Page Authority” via de Open Site Explorer van Moz.

SEO is erg belangrijk voor je website

De Internet Statistieken en Feiten voor 2017 van Hosting Facts telden in augustus 2017 wereldwijd 1,24 miljard websites, waarvan Google de meest bezochte website ter wereld is. Volgens de Zoekmachine Statistieken van Smart Insights2 worden er elke dag meer dan 6,5 miljard zoekopdrachten uitgevoerd.

Aangezien Google de meest bezochte website ter wereld is, zal het je niet verbazen dat in april 2017 maar liefst 77% van alle zoekopdrachten via Google uitgevoerd werden. Het 2016 SimilarWeb rapport over Search Marketing leert ons verder dat 95% van al het desktop verkeer organisch was in 2016, wat dus betekent dat er voor slechts 5% van al het verkeer komende uit zoekopdrachten betaald werd. En Adlift bewees tot slot in een studie uit 2014 al dat de Click Through Rates (CTR) veel hoger liggen bij de eerste (20% tot 50% van alle kliks) dan bij de tiende (1% tot 3% van alle kliks) zoekresultaten.

Wat leren we hieruit?

  1. Er zijn enorm veel websites en er komen er elke dag nieuwe bij
  2. Betalend verkeer vanuit zoekmachines is praktisch te verwaarlozen
  3. Hoe hoger een website in de zoekresultaten staat, hoe meer er geklikt wordt

Dan rest er ons slechts één conclusie te trekken: het is belangrijk om tijd en geld te investeren om uw website op organische manier zo hoog mogelijk in de zoekresultaten te krijgen. Dat kan op talrijke manieren, daarom ontwikkelde Moz 5 producten om jouw SEO-ranking te helpen verbeteren.

Zoekwoorden onderzoek

Stap 1 is uitzoeken met welke zoekwoorden je moet gebruiken om jouw website een niveau hoger te tillen. Bekijk ons artikel “5 goede seo tips voor een KMO” voor meer achtergrondinformatie.

In Google Analytics kan je eenvoudig bekijken met welke zoekwoorden bezoekers momenteel op jouw website terecht komen – en bekijk tegelijkertijd ook welke pagina’s het meest bezocht worden.

Neem deze informatie daarna mee naar de Moz Keyword Explorer: gebruik deze tool om je zoekwoorden verder uit te pluizen. Via deze onafhankelijke bron kan je bekijken welke zoekwoorden internetgebruikers het vaakst gebruiken en combineren en meteen ook ontdekken hoeveel potentiële zoekopdrachten naar jouw website kunnen leiden. Kom je hier nieuwe woorden en combinaties tegen? Voeg deze dan toe op jouw website en kruip omhoog in de zoekresultaten!

SEO Audit

Via Moz kan je jouw website ook aan een SEO Audit & Crawl onderwerpen. Deze tool zal je hele website doorlopen en SEO-problemen niet alleen identificeren maar er ook oplossingen voor aanbieden.

Je zal wekelijks rapporten krijgen waarin alle “kapotte” pagina’s en problemen opgesomd worden.

Waar gaat Moz naar op zoek? Exact dezelfde inhoud en titels op meerdere plaatsen, server omleidingen, fouten in de titeltag of URL, meta-omschrijvingen, pagina’s die geblokkeerd worden door Robots.txt, …

Kortom, alles wat de crawlability en indexering van een website door zoekmachines (ook wel webspidering genoemd) kan beïnvloeden. Jouw voordeel? Eens de problemen geïdentificeerd zijn, kan jij aan het werk om ze op te lossen en zo jouw Google-ranking te verbeteren.

Backlink onderzoek via Open Site Explorer

De derde stap om de SEO van jouw website te verbeteren is om een hoogwaardig inbound linkprofiel te ontwikkelen. Dat klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk heel eenvoudig: je wil dat andere websites naar jouw website linken. Google vindt dat namelijk een belangrijke factor in het bepalen van hoe hoog jouw website verschijnt in zijn zoekresultaten.

De redenering erachter is eenvoudig: andere websites gaan niet linken naar een website met slechte inhoud, als er dus veel gelinkt wordt naar jouw website wil dit zeggen dat jouw inhoud kwalitatief en relevant is voor de zoekopdracht.

Met de Open Site Explorer van Moz kan je eenvoudig bekijken welke websites er allemaal naar jouw website linken. Daarnaast laat deze tool je ook zien welke pagina van jouw website het beste is om naar te linken. Zo weet jij waar en hoe jij inkomende links moet uitbouwen.

Zoekmachine rangschikking opvolgen

Nu je weet hoe je jouw SEO kan verbeteren met als doel om hoger gerangschikt te worden in de zoekmachine resultaten, wil je natuurlijk ook opvolgen of jouw inspanningen effect hebben.

Met de Moz Rank Tracker kan je dit eenvoudig bijhouden: geef aan welke zoekwoorden en pagina’s je wil opvolgen, en deze tool zal je zoekmachine rangschikking daarvoor bijhouden. Je hoeft dus niet zelf elke dag te gaan kijken waar jouw website terecht komt, deze tool doet dat voor jou. Alle gegevens worden opgeslagen en je wordt op de hoogte gehouden van veranderingen. Zo kan je achteraf vergelijken of jouw acties het gewenste effect bereiken, en welke veranderingen wel of niet werken.

Hoe is het met jouw SEO gesteld?

Met de eerder genoemde tools van Moz kan je bekijken hoe jouw website ervoor staat wat SEO betreft. Neem even de tijd en bereken de twee belangrijke scores: Domain Authority en Page Authority.

Domain Authority (DA) is een onafhankelijke rangschikking score, ontwikkeld door Moz, die voorspelt hoe goed een website zal scoren in de zoekmachine resultaten.

Een schaal van 1 (erg laag) tot 100 (erg hoog) geeft aan op welke plaats jouw website ongeveer zal verschijnen in de zoekresultaten.

Deze score wordt berekend door verschillende elementen te evalueren waaronder het aantal worteldomeinen, links, de MozRank en MozTrust. Deze onafhankelijke DA kan dan gebruikt worden om de evolutie van jouw website in de tijd te evalueren, maar ook om verschillende websites te vergelijken. Doet jouw website het bv. beter dan die van jouw grootste concurrent? Deze DA-scoren kan je eenvoudig bekijken via de gratis MozBar.

De Page Authority (PA) gaat nog een stap verder en zal voorspellen hoe goed een specifieke pagina van jouw website zal scoren in de zoekmachineresultaten.

Deze score wordt eveneens berekend door verschillende elementen: gegevens uit de Mozscape webindex, koppeltellingen, MozRank, MozTrust en nog tientallen andere factoren. De PA-score bereken je snel via Open Site Explorer (waar je ook jouw populairste pagina’s kan ontdekken).

Tijd om aan de slag te gaan!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Uitgelichte artikels

Inhoud Artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Andere WordPress berichten

designtrends 2015 – scrolling

In het vorige artikel over dé designtrends voor 2015, kwam "responsive design" al aan bod. Deze vorm van webdesign heeft echter op meerdere manieren invloed op de manier een website wordt gebouwd.

Is jouw website gebruiksvriendelijk?

Een website moet er goed uitzien en hoog scoren in google. Dus we maken best een mooi webdesign en proppen de webteksten vol keywords. Zo komt google graag op visite om wat paginaatjes mee te pikken. Goed voor SEO. Toch?

WordPress installeren op je eigen PC

In dit artikel vertellen we je meer over lokaal WordPress installeren.

Gebruik gamification in je Woocommerce Webshop

Gamification is een hot topic in marketing en kan strategisch gebruikt worden in je woocommerce webshop om de conversies te verbeteren en te loyaliteit te verhogen.