Een vaak voorkomende klacht van gebruikers is dat websites niet snel genoeg laden. Hoewel hiervoor verschillende oorzaken te vinden zijn, is meestal een goedkope hosting de schuldige.

We hebben er nog een artikel over geschreven : hoe de wordpress laadsnelheid verbeteren.

Wil je een krachtige webserver ? Bekijk ons aanbod managed wordpress hosting.

Daarnaast zijn er nog andere oorzaken voor een langzaam ladende website :

Soms ligt het aan de internetverbinding van de bezoeker, maar vaak ook aan de server of de website zelf. Wanneer het aan de internetverbinding van je eigen hosting provider ligt kunnen je daar iets aan doen, door op zoek te gaan naar een betere snellere hosting provider. Of je vraagt of er bij je eigen provider mogelijkheden zijn voor een snellere verbinding. Ook de server waarop de website draait dient over voldoende geheugen en een snelle processor te beschikken. Hebben we ook dat punt afgevinkt dan komt het aan op onze website zelf.

Onze WordPress site is een content management systeem. Dat wil zeggen dat het feitelijk een grote database is. Er zijn diverse slimme tools ontwikkeld om onze website sneller te maken. Een hele bekende is de WordPress Super Cache plugin.

Deze plugin laat je toe de snelheid van je website significant te verbeteren via caching. In dit artikel gaan we verder in op de talrijke mogelijkheden van deze gratis plugin van WordPress. Je zult zien dat er eigenlijk geen reden te bedenken is om deze plugin niet standaard te installeren.

Gebruik van de WordPress Super cache: Wat is caching

Voordat we gaan kijken naar de functionaliteiten van de WordPress Super Cache is het verstandig om even stil te staan bij wat caching nu eigenlijk precies is. We weten dat we door middel van caching onze website sneller kunnen maken. Maar hoe werkt het precies?

WordPress bestaat onder de motorkap grotendeels uit HTML en PHP code. Er zijn allerlei trucjes op toegepast en eigenlijk worden de pagina’s pas samengesteld en omgezet naar HTML code, die onze browser nodig heeft op het moment dat een bezoeker een pagina opvraagt op een server. Dit noemen we dynamisch samengestelde webpagina’s. En dat werkt beter en flexibeler dan de ouderwetse HTML websites van vroeger.

Maar… er is een grote maar. Dat samenstellen en presenteren van dynamische pagina’s kost tijd en servercapaciteit. Daar heeft men iets op gevonden.

Een plugin zoals WordPress Super Cache bewaart een statische (HTML) kopie van vaak bezochte pagina’s op je website. Als een bezoeker nu deze pagina opvraagt, krijgt hij niet een dynamisch samengestelde pagina, maar de statisch samengestelde versie (kopie) van de pagina. En dat gaat veel sneller.

Wat doet WP Super Cache?

De WP Super Cache plugin is een uitgebreide plugin met flink wat instelmogelijkheden. Als je voor het eerst deze plugin gebruikt, zou ik gewoon gaan voor de aanbevolen settings. We bespreken de belangrijkste hieronder.

Simple caching.

Dit is een supersnelle manier om statische bestanden te presenteren aan de bezoeker. Voor deze methode hoef je geen ingewikkelde instellingen aan te passen. Je hebt nog wel een aangepaste permalink nodig maar dat is zo gebeurd. Delen van je website kun je gewoon “dynamisch” houden, d.w.z dat de pagina’s pas worden opgebouwd als de gebruiker ze opvraagt. Dus niet alle pagina’s worden verplicht op deze manier gecached.

Ook gebruikers die commentaar op je website hebben achtergelaten krijgen een andere manier van caching voorgeschoteld, anders zouden ze hun commentaar namelijk nooit kunnen lezen, omdat ze steeds dezelfde voorgebakken statische HTML pagina te zien krijgen. Natuurlijk heeft WordPress een oplossing voor dit “probleem” voorhanden.

Compress pages.

Omdat we alles in het werk moeten stellen om pagina’s sneller te laden worden ook file zip technieken gebruikt. Het programma Gzip compression wordt hiervoor door WordPress gebruikt.

Ook het comprimeren van afbeeldingen is een taak die dit programma kan uitvoeren. Doorgaans worden afbeeldingen al bewerkt voordat ze online worden gezet. Dat is dus niet meer nodig, want WP Super Cache heeft een ingebouwde tool om dit alsnog te doen.

Bekende plugins om je afbeeldingen te optimaliseren zijn wp smush en wpcompress.

Don’t cache pages for known users.

Gebruikers die ingelogd zijn op je website krijgen hun op maat gemaakte cache aangeboden. Dus niet de standaard cache die voor 99% van de overige gebruikers geldt.

Cache rebuild.

Deze feature zorgt ervoor dat gebruikers zo snel mogelijk een ververste pagina te zien krijgen nadat één of meerdere gebruikers commentaar hebben achtergelaten op je website.

Normaal gesproken gooit WordPress een cache pagina weg als er wijzigingen zijn. Er wordt dan een nieuwe pagina opgebouwd. Dit kost tijd en die heb je soms niet als er ondertussen maar bezoekers blijven binnenstromen.

De cache rebuild feature zorgt ervoor dat gebruikers altijd nog de oude pagina te zien krijgen en dat er ondertussen een nieuwe versie wordt klaargezet.

CDN support.

Een Content Delivery Network (CDN) is een wereldwijd netwerk van computers en servers die ervoor zorgen dat je website sneller laadt. Er wordt gebruik gemaakt van servers in jouw omgeving.

Extra homepage checks.

Wanneer je bezig bent met het configureren van de WP super Cache plugin zorg er dan voor dat je deze instelling ook aanvinkt.

Als je rekening hebt gehouden met de bovenstaande instellingen ben je klaar met het configureren van de WP Super cache plugin.

Maar we willen je natuurlijk niet dwingen om alleen maar naar deze plugin te kijken. Zoals gewoonlijk zijn er weer voldoende alternatieven om je website sneller te laden. Ook daar willen we graag nog even de aandacht op vestigen.

Andere caching plugins

Er zijn een aantal alternatieven voor WP Super cache. Wat dacht je van deze plugins:

  1. WP Rocket (betaald/premium) Voor deze plugin moet je weliswaar betalen, maar je krijgt wel waar voor je geld ten opzichte van de gratis plugins die hetzelfde zeggen te doen. De plugin biedt enkele krachtige mogelijkheden en is verbluffend snel en eenvoudig in te stellen via een speciale interface. WP Rocket is ook een aanrader in combinatie met eCommerce websites.
  2. Cache Enabler (gratis) Deze plugin is een gratis maar waardig alternatief voor mensen die WP Rocket te duur vinden. Het programma is snel en betrouwbaar. Dat deze gratis plugin zelfs in WordPress multisite te gebruiken is, is een mooie bonus. Het biedt bijna dezelfde functionaliteit als WP Rocket.
  3. Comet Cache (gratis + betaald) Deze plugin kun je zowel gratis als betaald installeren. Uiteraard verschillen de functies iets. Waar deze tool in uitblinkt is de fantastische documentatie die we bij geen enkele andere plugin terugvinden. Daarnaast is de installatie erg eenvoudig.
  4. W3 Total Cache (gratis) Alweer een zeer bekende gratis plugin. Hoewel dit een prima tool is, is het omgaan met de grote hoeveelheid aan instellingen wel een forse uitdaging voor de beginnende gebruiker.
  5. WP Fastest Cache (gratis + betaald) De gratis versie geeft je al voldoende leuke tools om even mee zoet te zijn, zoals desktop caching, HTML minimalisatie, en mogelijkheden om javascript en CSS te combineren waardoor alles sneller wordt. Ook browser caching en Gzip tools zitten in de gratis versie. Het configureren is erg eenvoudig dus ook deze plugin is een echte aanwinst.
  6. Hyper Cache (free) Dit is een fraaie open source plugin die helemaal op PHP gebaseerd is. Het is een prima tool waarvan de installatie vrij eenvoudig is.

Veel gestelde vragen

Hoe weet ik dat mijn site gecached wordt ?

Dit kun je eenvoudig zelf testen door naar “instellingen” te gaan, en vervolgens naar WP super cache. Zoek naar het programma “Cache Tester”. Klik hier op en het programma zal de nodige tests uitvoeren. Je kunt ook handmatig testen door de “debugging”modus aan te zetten en in en uit te loggen uit je blogsite. Als je nu het logbestand opvraagt, kun je zien wat er gebeurd is. Zoek naar teksten als ” Dynamic page generated in XXXX seconds ” of “Cached page generated by WordPress Super Cache on YYYY-MM-DD HH:MM:SS” . In het laatste geval weet je dat WordPress super cache actief is.

Hoe zet ik caching af?

Uiteraard kun je caching uitzetten door de plugin uit te schakelen. Als dit te ver gaat kun je ook nog het caching alleen uitzetten. Hiervoor moet je wel iets meer doen. Door een aanpassing van je wp-config.php bestand of maak een mu-plugin (klein bestandje) die de constante “Disable_supercache” op 1 zet. (ofwel true). Het is een beetje jammer dat er geen mogelijkheid is in de interface van WP Super Cache om dit te doen.

Hoeveel pagina kan ik cachen?

Het is erg technisch verhaal, maar in het kort komt het erop neer dat de gemiddelde gebruiker niet in de problemen zal komen. Het aantal pagina’s dat je kunt cachen hangt namelijk af eventuele beperkingen op je server.

Als we voor het gemak een Linux- omgeving nemen, kan het zijn dat het type harddisk configuratie een beperking vormt. EXT2 en EXT3 laten een maximum toe van 32.000 subdirectories. Pas als je zelf meer dan 32.000 posts hebt op je website kun je in de problemen komen. Hetzelfde geldt voor mensen met een multisite netwerk met meer dan 32000 sites. Je begrijpt waarschijnlijk wel dat bovenstaand scenario niet snel zal voorkomen.

Bekijk ook ons aanbod voor een “no worries” wordpress ervaring : WP Care.