WordPress is wereldwijd het grootste content management systeem. Geschat wordt dat 1 op 4 websites momenteel (en we schrijven december 2016) in wordpress gemaakt wordt.
Honderden miljoenen sites worden via wordpress beheerd en dagelijks aangepast.
Zelf een wordpress site maken is vooral makkelijk !
We hadden het al eerder gemeld in ons artikel “wordpress is het grootste cms wereldwijd” : geschat wordt dat tot 25% van alle nieuwe websites momenteel aangemaakt worden in wordpress. Niet slecht voor een klein content management systeem dat in 2003 als underdog de strijd aanging met Joomla en Drupal.
Het is echter vooral de laatste jaren dat wordpress aan een echte veroveringstocht bezig is. Het is dan ook en vooral in de eerste plaats een makkelijk systeem om op te zetten. Je kan zelf een wordpress site laten hosten op een aantal manieren :
- Via wordpress.com kan je snel én veilig een domein opzetten. WordPress is op deze gigantische server al geïnstalleerd en op enkele tientallen minuten is je site up en running. Je hebt echter op deze gedeelde omgeving iets minder vrijheid zowel qua mogelijkheden in functionaliteit als qua design.
- Een tweede mogelijkheid is om een webserver te huren met wordpress en een maandelijkse kost te betalen om wordpress te hosten. Voor 10 € per maand ben je al gesteld en kan je zo op een makkelijke én goedkope manier zelf een wordpress site beheren. Bekend namen voor wordpress hosting zijn Combell, Versio en Savvii. In de USA zijn vooral de namen Hostgator, Bluemail en Inmotion Hosting gekend. Velen kennen ook one.com.
Dit artikel op wpsitecare vergelijkt de performantie én prijzen van de grote wordpress hosters.
En natuurlijk moet je geen grote server specialist zijn om wordpress te installeren. Vaak zijn er bij de grote hosters simpele “plug and play” installs waar je in 3 maximum 4 muisklikken wordpress geïnstalleerd hebt. En dan kan je al na 20 minuten aan de slag om je eigen wordpress site te maken. Als je tenminste je credit card bij de hand had.
Hoe pak je dat aan na installatie ?
Na de installatie, begin het leuke gedeelte. Dan heb je de mogelijkheid om pagina’s aan te maken, te vullen met inhoud die je bezoekers leuk vinden. Maar wat vaak vergeten wordt, is het gebruik van plugins.
Een gouden raad : Begin met een inventaris van alle inhoud die je online wil krijgen en geef die inhoud een hiërarchische structuur. Als je bijvoorbeeld 3 producten hebt, maak dan een overzichtspagina aan van alle producten en klasseer de individuele producten onder die overzichtspagina. Dan heb je een gelaagde structuur.
Plugins zijn extra programmaatjes die je kan installeren in wordpress en doe zorgen voor een uitbreiding van de mogelijkheden van wordpress. Dan denken we vooral aan inschrijvingsformulieren voor je nieuwsbrief, een connectie leggen met je google analytics account, integratie van sociale media via share en like buttons en tools om je website beter te laten indexeren door Google.
Op wordpress.org staan er meer dan 40.000 gratis plugins die je naar hartenlust kan downloaden en veilig gebruiken.
Maar ook qua layout (of om het in wordpress jargon te zeggen “thema’s”) zijn er gigantische mogelijkheden om een unieke en creatieve look te geven aan je zelfgemaakte wordpress site. Weer op wordpress.org/themes staan er honderden gratis thema’s die je kan downloaden om te zien of dé layout die je zoekt erbij zit.
Voor degenen die het iets professionele willen aanpakken. Neem eens een kijkje op themeforest. Daar vind je duizenden wordpress thema’s, weliswaar betalend maar je zal zien dat de prijzen democratisch, zelfs bijna goedkoop zijn. We spreken over prijzen van 50 tot 90 dollar !!
Het is echter niet omdat wordpress vrij makkelijk op te zetten is, dat het per sé makkelijk is om zelf een wordpress site op te zetten. Je moet wel degelijk rekening houden met een leercurve en je moet jezelf te tijd gunnen te wennen aan de interface en het typische wordpress jargon. Maar je zal merken dat je werkelijk alles kan vinden via google over wordpress.
Als je echter weinig tijd hebt om alles zelf uit te zoeken en je snel wat hulp nodig hebt, dan kan je beroep doen op de individuele opleidingen die we inhouse geven aan bedrijven. We hebben zowel wordpress voor beginners als voor gevorderden in ons aanbod. En voor degene die zelf een webshop wil maken in wordpress, hebben we een speciale opleiding “woocommerce” ter beschikking.
We kunnen je ook wphandleiding aanraden. Dit bedrijf heeft een uitgebreid gamma aan boeken en opleidingen over wordpress. Je kan de boeken online kopen en in pdf laten bezorgen. En dit alles voor een democratisch prijsje.