Mailbox logo

Hoe je webshop koppelen aan een Facebook shop in 7 stappen

11/01/2022 2252 woorden 11 minuten

Je hebt het vermoedelijk al enkele malen zien passeren wanneer je door facebook scrolt of een facebook pagina bekijkt. We hebben het natuurlijk over de Facebook Shop.

Maar wat is een Facebook shop? Door Middel van Facebook-winkels kan je producten uit je webshop weergeven én verkopen op Facebook en instagram. In mei 2019 lanceerde Facebook deze nieuwe vorm van Facebook shops met als doel om bedrijven op een makkelijke manier een online winkel te laten open. Elke verkoper, ongeacht grote of budget, kan dus zijn bedrijf online brengen en in contact komen met zijn klanten wanneer en waar hij of zij wilt.

Waarom een Facebook shop openen?

De eerste vraag die je waarschijnlijk zal stellen is: ‘Wat kost een FB shop?’ Wel het aanmaken van een Facebook Shop is gratis en daarnaast heel eenvoudig. De kostprijs kan dus al geen puntje zijn waarom je het niet zou doen.
Daarnaast heeft het koppelen van je Facebook shop aan je webshop ook een grote meerwaarden:

Door middel van een Facebook Shop connecteer je jouw webshop aan je sociale media kanalen. Dit betekent dat klanten ook rechtstreeks op hun Facebook zullen zien als jij nieuwe artikel toevoegt of rechtstreeks al je producten kunnen bekijken. Kortom je blijft beter verbonden met je klanten.

Daarnaast kan het ‘wisselen’ van applicatie naar browser of naar een andere website voor veel individuen vaak ondervonden worden als een ‘struggle’. Maar met Facebook shops kan jij zelf kiezen of je bezoekers wilt laten afrekenen via Facebook of toch liever doorverwijst naar je webshop! Je kan dit dus volledig zelf bepalen met de flexibele checkout.

Daarnaast kan je ook zelf je Facebook Shop vormgeven. Zo kan je kleuren aanpassen en nog zoveel meer! Alles om je Facebook shop conform te krijgen met je branding.

En als laatste open je met een Facebook Shop een nieuwe goudmijn aan data! Zo kan je makkelijk de statistieken van je winkel bekijken en deze gebruiken om je marketing strategie aan te passen.

Hoe koppel je Facebook aan WooCommerce? Of hoe een webshop op Facebook zetten? Zijn vragen die wij vaak horen. Eigenlijk is dit vrije eenvoudig. Volg gewoon ons 7 stappenplan! 

1. Maak een Facebook Business account.

Om een Facebook Shop te openen en deze te koppelen met je WooCommerce Webshop moet je eerst enkele zaken in orde brengen. Enerzijds op je webshop en anderzijds ook op Facebook.

Als eerste heb je een Facebook Business account nodig om een Facebook Shop te kunnen openen. Met een Facebook Business account kan je dus een Facebook Shop openen. Maar je kan er zoveel meer mee! Denk maar aan advertenties beheren, statistieken bekijken en doelgroepen bekijken!

Dus ook als je geen Facebook Shop wilt aanmaken kan een Facebook Business account een serieuze meerwaarde zijn voor jouw bedrijf!

2. Maak een Facebook Pagina.

Als tweede heb je natuurlijk ook een Facebook bedrijfspagina nodig. Dit is zeer simpel! Facebook zelf heeft hier een heel duidelijke handleiding voor. Je kan hem hier lezen!

3. Maak een Facebook Catalogus.

En dan de derde en laatste stap langs Facebook kant is het aanmaken van een catalogus. Hiervoor dien je in Facebook te navigeren naar Handelsbeheer. Om je eerste catalogus te maken klik je op aan de slag. Daarna kan je kiezen om een catalogus aan te maken.

Wil je later een tweede catalogus aanmaken? Dan kan je simpel op catalogus toevoegen klikken!

Wanneer je een (nieuwe) catalogus aanmaakt zal je als eerste gevraagd worden welk type catalogus je wilt aanmaken. Vermoedelijk zal dit voor jouw bedrijf E-commerce (producten online verkocht) zijn.

Wanneer je E-commerce hebt geselecteerd zal je nu de keuze krijgen uit: productinformatie uploaden en Partnerplatform selecteren. Het klinkt een beetje onlogisch maar we gaan hier toch productinformatie uploaden selecteren. We gaan namelijk later een connectie leggen door middel van een plugin.

Daarna ga je nog enkele kleine zaken moeten doen, zoals het bedrijfsmanager-account selecteren en de catalogus een naam geven. En voila! Nu is normaal gezien je catalogus aangemaakt!

4. Installeer een synchronisatie plugin.

De volgende stap vindt plaats op je website! Je dient namelijk nog je producten te synchroniseren met je Facebook Shop. 

Hier heb je wel nog een WooCommerce plugin voor nodig. Er bestaan tal van Plugins die je hiervoor kunt gebruiken. Neem gerust maar eens een kijkje!

Wij gaan je vandaag de set-up uitleggen aan de hand van Product Catalog Sync for WooCommerce door WebToffee. Wanneer we de beschrijving van de plugin lezen zien we enkele beloftes zoals: een makkelijk setup, smart filtering, batch sync, category mapping en nog enkele anderen.

5. Koppel WooCommerce met je Facebook account.

Na het installeer van de plugin zal je merken dat er enkele elementen zijn toegevoegd bij WooCommerce. Om de koppeling te maken navigeren we naar WooCommerce > Facebook Catalogus

Hier kan je dan de connectie met je Facebook catalogus starten. Er zal dan een pop-up of notificatie scherm openen die je door enkele stappen zal loodsen.

Als eerste ga je natuurlijk het juiste Business account moeten aanvinken. Je duidt hier dus aan ‘Manage your business’ ‘Je account’ en ‘Manage your product catalogs’.

6. Product mapping en het synchroniseren van je producten.

Je zal daarna terug verwezen worden naar WooCommerce > Facebook Catalogus. Maar dit keer zal je zien dat Sync Products en Logs zijn toegevoegd zijn toegevoegd. Als de connectie met je facebook succesvol is zal je deze melding ook krijgen.

Alvorens je de producten gaat synchroniseren kun je ze best even gaan filteren. Dit kan je simpelweg doen door middel van de Sync products tab. Hier kan je namelijk aangeven welke producten er NIET mogen worden opgenomen in de synchronisatie. Maar je geeft hier ook op in welke catalogus de producten terecht moeten komen.

Wanneer je op volgende (of next) duwt zal je de mogelijkheid krijgen om aan category mapping te gaan doen. Dit proces kan best wel wat tijd in beslag nemen. Maar is gelukkig maar éénmalig.

Moest je de mapping toch ooit willen aanpassen? Geen probleem! Dat kan onder products > categories. We komen hier later even op terug.

Eens de mapping is gebeurd kan je synchroniseren! Vergeet zeker niet te dubbelchecken op je Facebook Catalogus manager.

Onder de logs tab kan je naar de product synchronistisch gaan kijken. Hier kan je zien welke synchronisaties zijn gebeurd en of ze gelukt zijn. Wanneer je een product toevoegt zal deze automatisch gesynchroniseerd worden. Maar je houdt dit best toch even in de gaten via de logs!

6.1 Het belang van Category Mapping.

Wanneer jezelf een webshop hebt zal je vermoedelijk wel werken met categorieën. Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan een categorie broeken of T-shirts. 

Ook de Facebook Shop werkt met soortgelijke categorieën. Enkel kan je deze niet zelf aanmaken. Facebook werkt namelijk met standaard categorieën.

Maar wanneer je een Facebook Shop opent is het wel uitermate belangrijk dat je jouw Webshop categorieën correct gaat toewijzen tot de juiste Facebook categorieën. Want het werkt eigenlijk net hetzelfde. Facebook weet hierdoor om welk product het gaat en wie de mogelijke doelgroep kan zijn.

Maar ook bezoekers gaan hierdoor veel makkelijker kunnen navigeren naar het gewenste product. Dus geen eindeloze zoektocht naar vrouwen accessoires in een Facebook Shop vol mannen en vrouwen kleding.

category mapping
(Bron: Webtoffee.com)

Hierboven vertelde we al hoe je de eerste maal aan category mapping kunt doen. Maar je kan dit natuurlijk altijd aanpassen. En ook dit is vrij simpel.

Hiervoor navigeer je naar Products > Categories. Hier kan je simpelweg een categorie gaan bewerken via de ‘bewerken’ of ‘edit’ knop. Je zal zien dat er dan een element Facebook category aan toegevoegd is. Hier kan je deze makkelijk aanpassen!

7. Geef vorm aan je Facebook shop.

Je Facebook Shop vormgeven is iets wat vaak vergeten wordt. Maar toch kan je hiermee je huisstijl doortrekken! 

Maar daarnaast kan je nog heel veel andere dingen doen moet een Facebook Shop. Denk hierbij maar aan een collectie maken en een product of collectie uitlichten. Laten we alles even in detail bekijken.

7.1 Pas de lay-out van je winkel aan met de Facebook shop builder

Een je winkel is aangemaakt kan je heel simpel de lay-out en stijl van je winkel aanpassen. Navigeer hiervoor in Facebook Business naar Winkel. Wanneer je in de winkel sectie komt klik je natuurlijk op winkel bewerken. Je komt dan terecht in de shopbuilder.

In de linker zijbalk zal je de optie zien staan om je Lay-out te optimaliseren. Wanneer je dit aanzet zal de lay-out van je winkel wijzigen op basis van de gebruiker. Wil jij toch liever zelf de touwtjes in handen hebben? Dan kan je dit makkelijk uitschakelen.

Facebook shopbuilder
(Bron: Facebook)

Laten we even eerlijk zijn over de shopbuilder. Op het eerste zicht is dit niet zo eenvoudig en moet je best nog wel wat uitzoeken. Al een geluk voorziet Facebook zelf enkele handige tutorials die gewoon kan bekijken en natuurlijk zijn wij er om je nu alles uit te leggen!

In de shop builder zal je zien dat er links een werkbalk staat en rechts een voorbeeld van je shop. Onderaan kan je dan weer een werkbalk vinden met: versiegeschiedenis en de tutorials.

Onder uitgelicht zal je vermoedelijk enkele zaken zien staan, zoals: ‘Carrousel’, ‘Dynamisch’, ‘Voorgesteld voor jou’ en ‘Meer van deze winkel’ Zie jij niet alles staan? Geen probleem wij tonen je zo meteen hoe zelf producten of collecties kan toevoegen.

Het eerste element dat je zal zien staan is tevens een element dat je niet kan verwijderen. Namelijk de Carrousel. In een Carrousel kan je reeds bestaande collecties gaan promoten. 

Dit is ook het eerste wat bezoekers op je shop pagina zullen zien. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat je voor een carrousel meerdere collecties moet toevoegen om te kunnen spreken van een werkende carrousel.

Wil je liever geen carrousel gebruiken? Laat deze dan gewoon leeg!

Dan komen we tot de volgende elementen. Deze hebben allemaal te maken met enerzijds een product of anderzijds een collectie. 

Heeft jouw Facebook Shop by default geen product of collectie staan op de shop pagina? Of wil je lekker zelf nog extra producten of collecties erop plaatsen? Geen probleem.

Nieuw product/collectie toevoegen

Om een nieuw product of collectie toe te voegen klik je simpel op ‘+Nieuwe toevoegen‘. Je zal nu de optie krijgen om een product of collectie te gaan toevoegen.

Facebook shopbuilder
(Bron: Facebook)

1. Product: Wanneer je één product wilt toevoegen kies je uiteraard voor product. Maar ook hier zal je weer twee opties verkrijgen. Oftewel ga je handmatig zelf een product selecteren dat je tentoon wilt stellen. 

Of je gaat voor een dynamisch product. Een dynamisch product gaat producten weergeven gebaseerd op de klant. Deze producten verschillen dus voor elke klant.

2. Collectie: Wanneer je een collectie of meerdere producten wilt weergeven kies je uiteraard voor een collectie. Hier kan je echter eerst nog de vormgeving kiezen. 

Kies jij voor een rasterweergaven of eerder voor een grote omslagfoto? Eerlijk? Je speelt hier best even mee om te bekijken welke stijl bij jouw bedrijf past!

Maar ook hier kan je weer kiezen om zelf een collectie samen te stellen of kies je voor een suggested collection? Dit is eigenlijk exact hetzelfde als een handmatig gekozen product of een dynamisch product enkel in collectie vorm.

Product of collectie wijzigen

Eens je een product of collectie hebt aangemaakt kun je er ook gewoon weer op klikken. Je zal zien dat er dan een extra veld opengaat waar je de nodige aanpassingen kan doen. Zo kan je gewoon nog van een dynamisch product naar een handmatig product gaan!

Door er over te hoveren kan je zelfs een product verwijderen!

7.3 Pas je huisstijl toe op je Facebook shop

Maar zoals eerder vermeld kan je ook de huisstijl gaan aanpassen! Zo kan je de kleuren aanpassen en het lettertype en de knoppen. 

Bovenaan in de linker zijbalk zal je naast Lay-out de knop Stijl zien. Hier kan je makkelijk de aanpassingen doen die je wenst te doen. 

Ga je voor een vierkante knop? Of toch liever een afgeronde knop? En welke kleuren wil je gebruiken? Alles kan je aanpassen? 

Facebook Shop in de praktijk: de ervaring van Just S

Sabine van Just S
Sabine van Just S

Sabine van Just S lanceerde enkele weken geleden haar webshop. Dit spannende avontuur mochten wij samen met haar beleven! Op haar webshop kan je terecht voor trendy en betaalbare dameskleding. Deze webshop moesten we gewoon koppelen met haar Facebook pagina!
Zo gezegd zo gedaan. Samen koppelden we de webshop met haar Facebook shop. Nu enkele weken later spraken we met Sabine en stelde haar enkele vragen. Hieronder een korte samenvatting van ons gesprek:
Sabine zelf ziet de Facebook shop dit als een zeer grote meerwaarde. Onbewust gaat het andere toch aantrekken en doorsturen naar haar webshop. En dit blijkt ook uit haar statistieken. Er zijn inderdaad mensen terecht gekomen op de producten en hebben vandaar uit doorgeklikt naar de webshop. Dus ook al kreeg ze van haar klanten nog geen feedback over de Facebook Shop toch wordt deze actief gebruikt.
Daarnaast is de eigenares van Just S ook zeer tevreden over de synchronisatie tussen beiden. Zo geeft ze aan dat ze tot op heden nog nooit problemen heeft ondervonden. Producten die ze van haar webshop verwijdert worden ook van haar Facebook shop gehaald. En ook de foto’s worden telkens automatisch aangepast.
Als ze dan toch een item zou moeten toevoegen is het plaatsen van reacties op een product. Bezoekers kunnen nu namelijk een product enkel liken, delen en sharen. Maar reacties plaatsen of de mogelijkheid om bij een product een vraag te stellen mag er voor haar gerust nog bij.

Een facebookshop is voor iedereen

Zoals je kan zien is het aanmaken van een Facebook shop redelijk simpel en kan je er best veel voordelen uit halen. Je moet er natuurlijk wel wat tijd en werk insteken om hem precies te krijgen zoals jij dat wilt! Maar des al niet te min denken wij bij Mailbox dat elke e-commerce hoe groot of klein hier baat bij heeft.

Depositphotos_22807282_S-min

Inhoudsopgave

Download gratis ons e-book

Hoe van je WordPress site een commercieel succes maken? Tips, tricks én ons beste advies 🎁

Download ons gratis e-book

Hoe van je WordPress site een commercieel succes maken? Tips, tricks én ons beste advies 🎁