Het gebruik van een SSL certificaat is de evidentie voor alle eigenaars van e-commerce websites.

Even technisch: wat is ssl ?

Een SSL certificaat of “Secure Socket Layer” is een encryptie protocol dat de communicatie tussen een server (een webserver in ons geval) en een gebruiker (via zijn of haar browser) beveiligd zodat andere partijen die de communicatie onderscheppen, deze niet kunnen interpreteren en inlezen.

In plaats van “http” gebruikt je browser dan “https”. Wat daarna in de url volgt, is in beide gevallen gelijk. Dus met andere woorden “http://mijnsite.be” is gelijk aan “https://mijnsite.be” waarbij in het tweede geval de gegevensoverdracht geëncrypteerd is.

Bovendien moet het desbetreffende bedrijf een SSL certificaat installeren op de webserver waardoor ook de identificatie van het bedrijf kan gecontroleerd worden.

SSL : Noodzakelijk voor e-commerce

SSL certificaat : noodzakelijk voor e-commerce

Uiteraard beschermt het SSL protocol enkel de overdracht van de gegevens. Het is aan de eigenaar van de e-commerce website om de gegevens veilig te bewaken en daar loopt het nog vaak erg mis. Het geval van iThemes is daarvan een niet lichtend voorbeeld.

Gezien de bovenstaande opmerkingen, lijkt het een evidentie om dit protocol te gebruiken. Immers, het beperkt sterk de mogelijkheden van malafide bedrijven om je wind te verkopen. Bovendien bewijst de verkoper je een dienst door de mogelijkheden tot hacking tot een minimum te beperken. Een daar hebben we allemaal belang bij.

  • SSL beschermt de overdracht van gevoelige data tussen verkoper en aankoper.
  • Beschermt logins en paswoorden voor ontvreemding door hacking
  • In sommige landen is het gebruik van SSL voor e-commerce verplicht en volg je dus de wetgeving.
  • Geeft geloofwaardigheid aan je bedrijf en je verkoopproces.

Om een SSL protocol te gebruiken, heb je een certificaat nodig. Dat kan je best kopen bij je hosting provider. De prijzen zijn afhankelijk van je provider en de waarde hangt af van de geloofwaardigheid van de instantie die het certificaat uitgeeft. Verisign is bijvoorbeeld onklopbaar maar de prijzen (tot 900 $ per jaar) zijn daarvan ook een logisch gevolg.

De meeste e-commerce plugins (zie bijvoorbeeld Woocommerce)  voor wordpress ondersteunen het ssl protocol en de installatie is meestal vrij makkelijk. Uiteraard is het aan de eigenaar van de  e-commerce website om de nodige investeringen te doen bij de aankoop van het certificaat.