Gebruikers klagen er regelmatig over dat websites niet snel genoeg laden. Tegenwoordig zijn websitebezoekers vrij ongeduldig. Een website moet er eigenlijk meteen staan, anders klikken ze alweer verder. Als eigenaar van een mooie bedrijfswebsite wil je dit natuurlijk niet laten gebeuren. Je wilt graag wat snelheidswinst behalen, zonder dat het al teveel moeite kost. Liefst geen plugin met honderden mogelijkheden plus omvangrijke handleiding. Probeer dan Cache Enabler eens uit. Door gebruik te maken van deze WordPress caching plugin kun je ook jouw website een stuk sneller maken.
Wat is de WordPress caching plugin ?
De WordPress caching plugin genaamd Cache Enabler is een klein lichtgewicht open source programma, erg handig gebruik. Het is ontwikkeld door KeyCDN.
Dit bedrijf is ook gekend voor zijn performante cdn oplossingen voor oa WordPress. Zie hiervoor ook dit artikel : website snelheid verhogen met cdn.
Na de korte installatieprocedure kun je meteen genieten van diverse voordelen van dit gratis programma. Controleer voordat je deze plugin installeert wel even of je al niet een WordPress caching plugin geactiveerd hebt, want twee tegelijk gaat vaak niet.
WordPress is een content management systeem (CMS) dat vooral is opgebouwd uit HTML en PHP code. De pagina’s die een bezoeker opvraagt worden dynamisch samengesteld. Dat wil zeggen dat de HTML-pagina’s pas worden samengesteld op het moment dat de gebruiker daar om vraagt. Gegevens worden uit een database opgevist en in HTML code gezet. Het resultaat wordt getoond aan de bezoeker. Voor deze werkwijze is constant database-interactie nodig. Dit vraagt relatief veel processorcapaciteit wat alles vertraagt.
Waarom laadsnelheid van WordPress verbeteren?
Alles draait op het internet om de User Experience (UX) of hoe de bezoeker de website ervaart. Dan gaat het om de layout, de “look and feel”, of bezoekers snel kunnen vinden wat ze zoeken én natuurlijk om de snelheid van een website. Bezoekers worden kritischer. Een goede, geoptimaliseerde website moet supersnel laden. Zie ook hiervoor in ons artikel “wordpress snelheid verbeteren“.
Google wil graag de beste websites bovenaan hebben staan in de zoekresultatenpagina’s. Daarbij wordt ook gekeken naar de laadsnelheid. Google neemt deze resultaten mee in de totale SEO score van je website. Het verbeteren van de snelheid van je website is een onderdeel van de websiteoptimalisatie, nodig om goed te scoren in de zoekmachines. Wanneer je jouw bezoekers én Google tevreden kunt houden, kom je al een heel eind.
Hoe werkt de plugin Cache Enabler?
De WordPress caching plugin cache Enabler maakt statische kopieën van de HTML pagina’s die op de server bewaard worden. Er wordt tegelijk ook een gezipt bestandje (gzip) aangemaakt. Bezoekers krijgen deze statische HTML pagina’s voorgeschoteld, wat sneller is.
De meeste caching plugins voor WordPress werken op deze manier (ook bijvoorbeekd wp super cache).
Ook maakt de Cache Enabler gebruik van een nieuwe techniek om afbeeldingen te comprimeren. Dit nieuwe image formaat heet WebP (spreek uit ‘weppie”) en is door Google ontwikkeld. Dezelfde foto is in WebP zo’n 40% kleiner dan in JPG-formaat. Het gebruik van WebP-afbeeldingen zorgt voor betere laadtijden van je site. Cache Enabler gebruikt de WordPress plugin Optimus om JPG-afbeeldingen te converteren naar het compactere WebP formaat.
Al die extra plugins maken je website er niet sneller op natuurlijk. Je moet elke WordPress plugin onderhouden. Eventueel kun je ook handmatig JPG-bestanden (online) omzetten in WebP-bestanden. Plaats deze webP-bestanden in de imagefolder op de server.
De voordelen van de WordPress caching plugin:
- een uitermate kleine plugin die snel te installeren is.
- efficiënte en snelle disk cache tool
- kan HTML bestanden nóg compacter maken. (minification)
- snel cache leegmaken of resetten.
- maakt statische HTML pagina’s aan, dat maakt de website sneller.
- WebP ondersteuning in combinatie met Optimus (WebP conversietool).
Een nadeel is de matige ondersteuning en compatibiliteit van WebP. Belangrijke spelers zoals Adobe (Photoshop) kunnen WebP bestanden nog niet lezen. Hopelijk wordt dat in de nabije toekomst beter en wordt WebP de opvolger van JPG, zoals Google graag zou zien.
Hulp nodig met Cache Enabler?
We hebben je een paar interessante mogelijkheden laten zien van deze WordPress caching plug-in. Eigenlijk zou iedereen Cache Enabler standaard moeten installeren. Zoals gezegd, is de installatie snel en eenvoudig en het brengt je alleen maar voordelen. Mocht je tegen problemen aanlopen tijdens de installatie, of lopen er andere dingen niet zoals het hoort? Neem dan contact op met ons.
Wij zijn er om je te helpen!