De snelheid van je website zou wel eens dé doorslaggevende factor kunnen zijn om je seo serieus te boosten.
Speed is everything
Iedereen is tegenwoordig bezorgd om de plaats van een website in de zoekresultaten pagina van google. Dat heeft vooral te maken met de aankondiging van Google in april 2015 dat het websites die geschikt zijn voor mobiele apparaten “positief zal discrimineren”.
De discussie hieromtrent heeft als nadeel dat de nadruk in het debat lag op de gebruikerservaring van bezoekers van een website die gebruik maken van smartphones en tablets. Een van de belangrijkste zoniet hét belangrijkste element in gebruikservaring is echter de laadsnelheid van je website. (je kan dat hier testen)
Want laten we eerlijk zijn. Wie heeft er nog zin om te wachten ? De informatie die je zoekt moet onmiddellijk ter beschikking staan en direct consulteerbaar zijn.
De meeste studies wijzen erop dat een laadsnelheid van 1 seconde ideaal zou zijn. Maar dat is een niveau dat de meeste websites gewoon niet halen. Daarom wordt een ondergrens van 3 seconden gehanteerd als een ideeal tot een bovengrens van 7 seconden. In dat geval wordt er toch aangeraden om een aantal verbeteringen aan te brengen.
Verhoog de snelheid van je website via CDN
Een nieuwe technologie om de snelheid van je website te verbeteren die de laatste jaren de kop op stak is door gebruik te maken van een zogenaamde “content delivery network” of ook “cdn” genoemd.
CDN is in feite een wereldwijd netwerk van servers die ingezet worden om content, zoals afbeeldingen, javascript files en stylesheets, via de snelste route aan de eindgebruiker te bezorgen. Als je bijvoorbeeld een bezoeker hebt van je website die uit Amerika komt, dan worden de beelden van de desbetreffende webpagina aan de gebruiker aangeboden vanaf een server die in Noord-Amerika staat.
Ook eigenaars van wordpress sites kunnen gebruik maken van deze cdn suppliers. Er is er eentje zelfs gratis. Als je gebruik maakt van de zogenaamde “Jetpack” plugin van Automattic, dan is er een optie waar je GRATIS kan gebruik maken van de zogenaamde “Photon CDN”. Het enige nadeel is dan weer dat de Jetpack plugin vrij traag is waardoor je inspanningen om een snellere websites aante bieden toch enigszins teniet gedaan worden.
Ook op deze site vind je een lijstje van gratis CDN providers. Een aantal heb ik er al uitgetest maar daarbij moet ik toch eerlijkheidshalve bemerkingen dat ze niet echt gratis zijn. Wanneer de bandbreedte enigszins groot wordt, moet er toch betaald worden.
Mailbox werkt momenteel samen met CDN77 om deze dienst ook te kunnen aanbieden. De reden hiervoor is dat de server technologie van deze provider perfect kan geïntegreerd worden met de wp super cache plugin die we op elke website gebruiken. In sommige gevallen kan het gebruik van een goede CDN provider tot een tijdswinst leiden van meer dan 30% en dit vaak voor heel acceptabele prijzen.