Plugins hebben altijd al bestaan sinds het onstaan van worpdress. Maar het kaf van het koren onderscheiden is niet altijd makkelijk. Want er zijn er meer dan 30.000. And counting.

Wat zijn plugins en hoe ze te gebruiken ?

Plugins zijn extra stukjes functionaliteit die gratis kunnen worden toegevoegd aan een wordpress installatie. Met een plugin voeg je dus een nieuwe functie aan je website toe. Dat kan gaan van het beheer van contactformulieren, forum software, beheer van cache (w3 total cache bijvoorbeeld) tot seo optimalisatie en anti-spam.

Grofweg bestaan er twee soorten plugins : de gratis én betalende. De gratis exemplaren staan meestal op de wordpress plugin website. Maar je kan ze ook rechtsreeks importeren binnen wordpress en installeren op je eigen website. Je moet dus met andere gewoon aanklikken welke plugin je wilt en hopla. De plugin wordt gëinstalleerd. Makkelijker kan niet.

Add Plugins Digital Dot WordPress 1024x768 1 VIJF vernieuwende wordpress plugins

Een extra troef is dat de plugins die op wordpress.org gehost worden gecontroleerd worden door een gespecialiseerd team van developpers bij Automattic, het bedrijf dat de meeste activiteiten rond wordpress coordineert en commercialiseert.

Met betrekking tot de betalende plugins, is de rekening een beetje moeilijker. Op wordpress.org krijg je bij elke plugin het aantal downloads, een beoordelingssysteem van gebruikers en de tijd die verstreken is sinds de laatste update. Zo kan je toch enigszins een inschatting maken van de kwaliteit van de plugin. Beste is om dan eventueel te checken op fora en andere bronnen of gebruikers commentaar hebben geleverd op de plugin die je wil aankopen. Zo zijn er een aantal websites zoals Tidy Repo en Best Free WP Plugins, gespecialiseerd in het bespreken van plugins en best is om daar ook even je licht op te steken. Niet te snel aankopen is de boodschap.

Als je ingelogd bent in je wordpress installatie, vind je ze onder het menu item “plugins” (uiteraard). Daar kan je plugins actief beheren : toevoegen, verwijderen of parameters instellen. Je vind op wplounge.nl een goede tutorial hoe je dit best kan aanpakken.

Enkele innovatieve plugins

Ondanks de aanwezigheid van meer dan 30.000 plugins die meer dan 800 miljoen keer zijn gedownload, zijn het toch vaak dezelfde namen die terugkomen als de meest populaire : akismet (anti-spam), bbPress (forumbeheer), contactForm7 (aanmaak en beheer van webformulieren), Yoast SEO en ga zo maar voort.

Wat mij interesseert zijn de meer innovatieve plugins. Degenen die iets meer of iets beter te bieden hebben dan de gevestigde waardes. En vaak zijn die onbekend en onbemind. Vandaar dit kleine lijstje. Het zijn telkens ook GRATIS plugins. De betalende heb ik niet opgenomen.

WP Types

WP Types laat je toe om de zogenaamde “custom post types” te beheren. Of anders gesteld, het laat je toe om op een simpele manier extra types van gegevens te creëren. Een voorbeeld. Je maakt een website waarop je huizen te koop aanbiedt. Dan kan je een database aanmaken en noem je dat “huizen”. Elk huis is gesitueerd in een gemeente. Simpel. Dan maak je een database aan en noem je de gegevens “gemeentes”. Uiteraard kan je elke woning linken aan een gemeente. Of je maakt een extra tabel met “verkopers” en je linkt elke verkoper aan een gemeente of specifiek aan een huis.

Het grote voordeel is dat je via dit systeem dat je echt kan werken met een volledige database waarbij elke entiteit apart kan beheerd worden. Zo kan je ook vrij makkelijk overzichten maken en extra velden voorzien die enkel specifiek zijn voor elke type gegeven. Zo kan je bijvoorbeeld de latitude-longitude gegevens toevoegen in de database maar enkel voor de huizen.

Disqus

Toegegeven. Het commentaar systeem van wordpress is vrij rudimentair en vanaf het moment dat je het open zet (dat wil zeggen dat bezoekers commentaar kwijt kunnen), vliegt de viagra je om de oren. Je zal meer problemen met het monitoren van spam dan naar de fijne en constructieve commentaar van je website-bezoekers te kijken.

Disqus biedt een oplossing voor dit probleem en heeft een fijne interface. Honderdduizende bloggers gebruiken dit systeem om de commentaar op hun respectievelijke websites te beheersen. Enkel geregistreerde gebruikers kunnen immers commentaar leveren. Maar er zijn nog extra functies die de moeite waarde zijn : je kan een discussie blijven volgen of zelfs een website. Zo blijf je op de hoogte als iemand anders na jou bijvoorbeeld nog extra info nalaat.

Hierarchy

Sinds mensenheugenis zijn er 3 schermen om de inhoud van je website te beheren : de posts (of nieuwsitems), de pagina’s en de media. En soms was het wel wat complex of van een post naar media te gaan of naar pagina’s. Hierarchy lost dit op door alle “content”  op een pagina te tonen en oerzichtelijker te maken. Ook de databases die je via wp types aanmaakte, worden samengebracht met de traditionele.

screenshot 3 1024x642 1 VIJF vernieuwende wordpress plugins

Unsplash

Foto’s en beelden zijn dé trend van 2015 (naast verbeterde typografie en langere websites – zie designtrends 2015 – scrolling trends voor 2015). En zou het niet makkelijk zijn dit onmiddellijk te kunnen doen binnen de editor en op het moment dat je aan een pagina of artikel aan het werken bent ? Via unsplash kan dit.

screenshot 31 1024x514 1 VIJF vernieuwende wordpress plugins

Vijf (en niet 4) plugins

Dit zijn voor mij begin 2015 enkele innovatieve plugins. WP Types en Disqus begin ik eigenlijk voor alle websites die ik aanmaak te gebruiken omdat ze ondertussen zo vertrouwd aanvoelen en ik perfect weet hoe ze te integreren.

Maar ik had gesproken over VIJF plugins en de aandactige lezer heeft er VIER geteld.

Ik zou willen eindigen met een van de meest onderschatte plugins “ever”. Limit login Attempts is een simpele plugin die, alhoewel er sinds 3 jaar niet meer aan gewerkt is, zich nog perfect van zijn taak kwijt. Namelijk het uitsluiten van gebruikers die meer dan 3 keer geprobeerd hebben in te loggen met slechte gegevens.

Alhoewel degenen die slecht hun paswoord beheren nu beginnen vloeken…want ze hadden het best nog één keer meer willen proberen…