De laatste tijd is er meer en meer aandacht voor het feit dat mensen me een handicap (meestal een visuele) ook een correcte gebruikservaring zouden moeten hebben als ze een website bezoeken.
Web accessibility is iets waar je als beheerder van een website niet meer omheen kunt.
Ook de zoekmachinefabrikant Google vindt het steeds belangrijker dat we onze websites toegankelijk maken voor een zo ruim mogelijk publiek. Dat betekent dat we inspanningen moet doen om visueel gehandicapten, maar ook mensen met een andere lichamelijke beperking de website zonder problemen te laten bezoeken.
Dit artikel vertelt je meer over web accessibility of digitale toegankelijkheid.
Wat is web accessibility ? Of in het Nederlands “digitale toegankelijkheid”
Waarom digitale toegankelijkheid?
Digitale toegangkelijkheid is, zoals we reeds vermeldden, een manier om je website beter toegankelijk te maken voor iedereen, dus inclusief mensen met een beperking. Het is belangrijk dat je niet alleen een prachtige website ontwikkelt voor de gemiddelde gebruiker, maar voor iedereen.
Met een aantal eenvoudige tips komen we al een heel eind. En je website zal er heus niet lelijker van worden. Google vindt web accessibility een erg belangrijk item. Websites die hiervoor geoptimaliseerd zijn zullen daarom hoger gewaardeerd worden door de zoekmachine. Dat is al een reden om ermee bezig te zijn. De belangrijkste reden blijft natuurlijk dat jij als ondernemer mensen met een beperking niet de kou kunt en wilt laten staan. Je bent deze optimalisatieslag aan jezelf verplicht: als mens, maar ook als ondernemer.
Wat zegt de overheid?
Op de website van de Belgische overheid lezen we zelfs dat alle overheidsdiensten hun website voor 23 september 2020 geoptimaliseerd moeten hebben voor mensen met een beperking. Minimaal 15% lijden hieraan. En dat kan van alles zijn. Niet alleen een visuele beperking maar ook auditief, een motorische handicap, een tijdelijke handicap zoals gebroken pols en mensen met cognitieve problemen.
Op deze site vind je ook tools om je te helpen in dit proces. Ontwikkelaars, redacteurs, grafisch ontwerpers en managers vinden hier alle informatie die ze nodig hebben om de inhoud die onder de Europese richtlijn valt aan te passen.
Pas je website nu alvast aan
Waarom volg je met jouw website niet gewoon de richtlijnen van de overheid? Er zal een tijd komen dat het toegankelijk maken, ook voor particuliere ondernemers een sterk advies of verplichting wordt. Google is ook een belangrijke partij om in de gaten te houden.
De zoekmachinegigant kan ineens beslissen dat websites die niet toegankelijk zijn voor mensen met een beperking een “penalty” krijgen. Je website kan dan drastisch zakken in de zoekresultaten.
10 Tips om je website digitaal toegankelijk te maken
Wil je onmiddellijk checken of jou website voldoet aan de vereisten ? Surf dan snal naar https://accessibe.com/ en onderaan de pagina vind je een formulier waar je de url van je website kan pasten. Daarna krijg je een volledig rapport van de noodzakelijke aanpassingen.
Gelukkig zijn er best veel tips te geven om je website beter toegankelijk te maken voor een zo groot mogelijk publiek. Hier komen ze:
- Zorg altijd voor een goed contrast op je website. Niets is zo irritant dat tekst die je nauwelijks kunt lezen omdat ze achtergrond zo overheersend is.
- Let ook op je kleurgebruik. sommige mensen zijn nu eenmaal kleurenblind en kunnen dan de tekst niet goed lezen. Verschillende tinten blauw of de kleuren geel, groen en rood door elkaar gebruiken is een afrader. Zorg dat je tekst altijd goed opvalt!
- Geef bij de invulvelden altijd een duidelijke instructie als mensen iets fout invullen. Denk goed na over de formulering van je feedbackboodschappen.
- Als je op de website formulieren gebruikt, zorg dan altijd dat ze duidelijk zijn. De bezoeker meteen zien wat er ingevuld moet worden. Plaats nooit je omschrijving in het invulveld.
- Geen muis, alleen toetsenbord? Soms hebben mensen geen muis ter beschikking, alleen hun toetsenbord. Het beste maak je daarom de website toegankelijk voor muisgebruikers en keyboardgebruikers.
- Zorg er dan voor dat de gebruiker controle heeft, als je filmpjes of een slide-show presenteert op je website. Zorg ervoor dat hij kan terugkijken, een stukje teruggaan, iets overslaan, een slideshow even stopzetten om de informatie beter op te nemen. Dit helpt bij het bekijken van je content.
- Maak een duidelijke hiërarchie van hoofdstukkoppen en subkopjes. Maak ook gebruik van witregels, dat bevordert de leesbaarheid. Dit vergroot de toegankelijkheid voor bijvoorbeeld mensen met ADHD.
- Zorg voor een betere web accessibility door je website op alle apparaten even vlekkeloos te laten draaien. En dan hebben we het over mobielvriendelijk, voor de tablet en de laptop. Maar ook de “oude” desktop mag niet vergeten worden.
- Zorg voor een eenduidige navigatie doorheen je website. Maak een broodkruimelspoor zodat de bezoeker altijd weet waar hij of zij zich bevindt op je website. Mensen willen graag op verschillende manieren door je website navigeren. Geef ze die mogelijkheid, en maak een sitemap of zoekvenster om op trefwoorden te zoeken.
- Alternatieve beschrijvingen: je website is natuurlijk een multimediagebeuren met teksten, afbeeldingen en video- en audiomateriaal. Je doet er goed aan om hiervoor alternatieven te ontwikkelen, waarbij afbeeldingen en filmpjes voorzien worden van tekstversies. Op de computer van een blind persoon worden deze teksten dan voorgelezen zodat hij of zij toch een beleving krijgt, wat er te zien is op het filmpje. Meer info vind je op onze blogpost over “optimalisatie van afbeeldingen” in WordPress.
Niveaus in Web Accessibility (WCAG levels)
De beste manier om je website bij te werken is om uit te gaan van de Web content Accessibility regels (WCAG). Deze regels gelden voor alle bedrijven die hun content toegankelijk willen maken voor mensen met een handicap. WCAG is een stappenplan dat je eenvoudig kunt volgen om je doelstelling te bereiken.
Met deze regels weet je ook meteen waar je op moet letten bij het implementeren van web accessibility. Nog belangrijker: je voldoet ook aan de regelgeving die binnenkort wordt opgelegd door overheden. WCAG bevat een lange lijst van blokkades waar mensen met een handicap tegenaan lopen. Het is vaak zo dat als je hier niet direct zelf mee te maken krijgt, je nooit op het bestaan ervan zou komen. Het is dus een wake-up call voor de webdesigners om over deze dingen grondig na te denken. Gelukkig wordt de oplossing ook al vaak geboden.
Web Accessibility WCAG niveaus:
WCAG heeft voor het drie niveaus bepaald voor de mate waarin bedrijven voldoen aan de set van WCAG regels. We onderscheiden, A, AA en het beste niveau AAA.
- WCAG niveau A: dit is het echte minimaal aan eisen om te voldoen.
- WCAG niveau AA: dit niveau is nodig voor bedrijven die werken met publiek. Alle overheidsdiensten zullen bijvoorbeeld aan dit niveau moeten voldoen.
- WCAG niveau AAA: Als een organisatie of bedrijf dit niveau weet te behalen dan doet het meer dan het noodzakelijk. Het is de optimale situatie waar men naar dient te streven om op den duur te behalen.
Tool om de Web Accessibility van je site te testen
WAVE Web Accessibility Evaluation Tool. De naam zegt het al, deze toolset helpt je bij de optimalisatie van je website voor mensen met een beperking. WAVE is in staat om een aantal WCAG fouten te ontdekken. Het kan ook een hulp zijn bij het evalueren van een website. De makers stellen zich tot doel om het publiek voor te lichten over wat er allemaal mogelijk is.
Zaken die het meest in het oog springen krijgen voorrang. Deze online tool is gratis te gebruiken. Je vult gewoon op de website van WAVE je eigen website URL in. Hierna vindt de controle online plaats en krijg je meteen de resultaten te zien in je browser. Dit werkt voor Google Chrome en Firefox. Er is ook nog uitgebreidere software waarvoor je moet betalen.
WordPress Plug-in : One Click Accessibility
Natuurlijk heeft WordPress zelf ook een plugin waarmee je de digitale toegankelijkheid van je website kunt controleren.
Als je bezig bent om de website te verbeteren voor digitale toegankelijkheid, is het wel zo handig als je dat af en toe kunt controleren. Dat kan met de “One Click Accessibility” plug-in.
Het is een handige plugin die je erg snel de benodigde resultaten kan presenteren. De plugin is erg eenvoudig te installeren en configureren. De meeste accessibility zaken kun je pas oplossen als je gaat sleutelen aan je website content zelf. Dat is natuurlijk vrij ingrijpend, en tijdrovend. Toch geeft deze plug-in je voldoende accessibility tips die je zelf kunt uitvoeren zonder een expert te zijn in de materie. Een aanrader dus.
Daarnaast an je met de plugin ook een “accessibility toolbar” toevoegen aan je website. De volgende instellingen kan je dan aanpassen :
- Vergroot/verklein het lettertype (vergroten/verklein)
- Grijstinten
- Negatief contrast
- Hoog contrast
- Lichte achtergrond
- Links onderstrepen
- Leesbaar lettertype
- Link naar Sitemap / Feedback / Help pagina’s