WordPress migreren? Veel mensen zien ertegen op om hun wordpress site te verhuizen naar een andere hostingpartner. Deze vrees is overbodig. Zeker als je een relatief kleine website hebt, kan er weinig mis gaan, maar ook voor mensen met een grote complexe website is deze klus prima zelf uit te voeren. Maar je hele WordPress website verhuizen doe je niet zomaar. Er zijn vaak goede redenen waarom mensen WordPress willen migreren. Wil jij ook je WordPress website verhuizen? Lees dan verder.
WordPress site verhuizen! Waarom?
WordPress migreren doe je niet zomaar. Mensen hebben verschillende redenen waarom ze hun wordpress installatie willen verhuizen naar een andere hosting provider.
Dit zijn vaak de oorzaken:
- Ze zijn niet langer tevreden over de dienstverlening.
- De website wordt onvoldoende beveiligd door de provider. Misschien is je website zelfs al eens gehackt?
- Een andere hosting provider biedt meer features, zoals goede beheersoftware aan.
- Je provider verhoogt de prijzen, waardoor andere providers aantrekkelijker worden.
- Te trage verbinding. De kwaliteit van de internetverbinding van je provider is SUPER belangrijk. Een trage website kost je bezoekers, klanten en dus geld!
WordPress website verhuizen met een plugin
Opgepast niet vergeten eerst een back up te maken !
Vaak beginnen mensen met een website of blog ergens op WordPress.com of Blogger, of een ander bloggingplatform. Als je vervolgens de smaak echt te pakken krijgt loop je al snel tegen beperkingen aan. Zo kun je bij deze gratis platforms vaak maar een beperkt aantal thema’s en plugins installeren. En maatwerk is al helemaal niet mogelijk. Ook aan reclame-uitingen op je website worden de nodige beperkende regels gesteld.
Daarnaast moet wel even opletten dat de content, jouw blogteksten en afbeeldingen, die je hier hebt verzameld, niet het eigendom van het platform is geworden. Als dat het geval wordt het lastig om je data te migreren naar een andere locatie. Het is daarom belangrijk dit eerst even uit te zoeken. Want WordPress migreren doe je niet zomaar even.
Je WordPress website verhuizen
WordPress migreren is voor veel mensen een te grote uitdaging. Gelukkig bieden veel hosting providers “WordPress website verhuizen” als dienst aan, om voor jou de drempel zo laag mogelijk te houden, bij je overstap. Soms moet je hiervoor iets betalen, maar er zijn ook providers die het helemaal gratis voor je uitvoeren.
Wil je een WordPress website verhuizen? Er zijn drie manieren:
- Uitbesteden: Je vraagt een bedrijf om het voor je te doen. (kan best prijzig zijn)
- Gratis door je nieuwe hosting provider: je zoekt een nieuwe hosting provider die dit gratis of tegen geringe betaling voor je doet.
- Je doet het zelf. (weer twee opties: handmatig of met behulp van een plug-in).
Als je zelf aan de slag gaat kun je kiezen voor een WordPress migratie plug-in. WordPress heeft diverse tools ontwikkeld om deze klus uit te voeren. Met deze plugins is WordPress migreren een fluitje van een cent. Allemaal prima plugins, vaak met een back-up mogelijkheid erbij:
- WP Engine Automated Migration
- Duplicator
- WP Migrate DB
- All-in-One WP Migration
- WPvivid Back-up plug-in.
Voor een standaard en eenvoudige website is het gebruik van een plug-in de meest aangewezen oplossing. Heb je een zeer omvangrijke, complexe website dan kun je beter voor een handmatige verhuizing opteren.
WordPress migreren met de Duplicator plug-in
De Duplicator migratietool neemt je het hele migratieproces uit handen. Het is de beste keuze als je voor een plugin kiest. Duplicator maakt een kopie van alle bestanden en van de database. Ook de thema’s, plugins en content zitten hier bij. Alles wordt in één groot exportbestand opgeslagen.
Op de nieuwe server wordt dit grote bestand geïmporteerd met de daarvoor geschikte tools. Hierna moet je handmatig nog een paar instellingen goed zetten en je bent klaar. Zo moeten de database en WordPress op de nieuwe server opnieuw aan elkaar gekoppeld worden. Je moet wat DNS verwijzingen aanpassen (CNAME record en A record). Hier vul je gewoon de volledige domeinnaam en het IP-adres in. Die gegevens krijg je van de instantie waar je de domeinnaam geregistreerd hebt, of van je nieuwe provider. Hierna wordt de nieuwe webstek door de wereld gevonden. De Duplicator is gratis. Er is ook nog een uitgebreide Duplicator Pro versie beschikbaar, vanaf $59,00 eenmalig.
Manueel WordPress website verhuizen in 8 stappen
Plugins zijn perfect voor kleine websites. WordPress migreren voor de grotere websites, met een grotere complexiteit kunnen we beter handmatig uitvoeren. We zetten de stappen even voor je op een rij.
Stap 1. Kies een nieuwe hosting provider en maak een keuze uit de mogelijkheden.
Na je beslissing om te vertrekken bij je huidige provider ga je op zoek naar een nieuwe. Je hebt verschillende vormen van webhosting, afhankelijk van de omvang van je website. We noemen even de vier meest gangbare smaken:
- Shared hosting: de goedkoopste versie. Samen met een aantal andere websites op één fysieke server. Resources zoals schijfruimte, CPU en geheugen worden gedeeld.
- VPS (Virtual Private Server). Iets duurder, maar je krijgt je eigen virtuele partities op een gedeelde server. De resources zijn helemaal van jezelf. (CPU en geheugen)
- Dedicated server. Een fysieke server voor jou alleen. Alleen jouw website staat op deze server. Hier hangt natuurlijk een stevig prijskaartje aan.
- Managed. Bij managed hosting geef je de meeste beheertaken voor je dedicated of VPS-server uit handen. Managed hosting is de duurste vorm, maar het ontzorgt je wel.
Je vind meer info over deze formules op onze blogpost “Waarom Managed WordPress hosting het beste is voor je website”.
Heb je een keuze kunnen maken? Tijd voor stap 2.
Stap 2. WordPress migreren: back-up van alle website bestanden
WordPress migreren kan best riskant zijn. We maken eerst een back-up van alle onderdelen van de website, met behulp van de WPvivid Backup plugin. Als alternatief kun je deze taak ook uitvoeren met een FTP client, zoals FileZilla. Je hebt inloggegevens nodig om toegang te krijgen tot de webserver.
Nu kun je alle bestanden selecteren. Zorg dat je ook de verborgen bestanden, zoals het belangrijke .htaccess (gebruikersnamen en wachtwoorden) niet vergeet. Deze actie kan enige tijd in beslag nemen, afhankelijk van de grote van je website.
Stap 3. Maak een back-up (exportbestand) van je WordPress database
Om een back-up van de WordPress database te maken, gebruiken we de “Export” functie. Het exporteren van je database is een tamelijk eenvoudig proces. Log op de gebruikelijke manier in op je server, bijvoorbeeld via cPanel, en start daarna de phpMyAdmin tool op. Selecteer de database die je wilt exporteren, en klik op Export.
Opslaan in SQL-formaat, en start de exportprocedure. Een database SQL-bestand wordt vervolgens naar je lokale computer gedownload. Als je klaar bent met deze twee stappen heb je een back-up van alle gegevens die je nodig hebt, te weten de bestanden en de database.
Stap 4. WordPress migreren: Maak nieuwe SQL WordPress database aan
Maak een nieuwe database aan op de server van je nieuwe provider. Het is de bedoeling dat alle gegevens van die nieuwe database straks overschreven worden met de data van je bestaande database.
We maken in deze stap via cPanel, kies hier “databases” en daarna de MySQL Databases optie een nieuwe database aan. Kies voor “create new database”. We maken een database aan. Geef deze database een logische naam. Maak ook een gebruiker aan (naam en wachtwoord). Bewaar al deze gegevens (database naam, gebruikersnaam en wachtwoord) zorgvuldig, je hebt ze zo meteen nodig. Deze gebruikersaccount is een beheeraccount, die op de achtergrond wordt gebruikt. Dit is nodig om alles goed te laten werken.
Stap 5. Importeer je oude database naar de nieuwe server.
In de vorige stap waren we in al bezig met phpMyAdmin. Ga nu naar het tabblad “Import”. We importeren nu het grote SQL databasebestand dat op je lokale computer staat naar de nieuwe serverlocatie. De database staat nu alvast op de nieuwe omgeving.
Stap 6. Upload alle websitebestanden naar de nieuwe websitelocatie.
Log in op de nieuwe server via FTP. Ga naar de root directory. Klik hier rechts en kies voor de optie “upload”. Zoek de map op waar het exportbestand staat uit stap 2. Selecteer hier alle bestanden en start de upload. Dit kan weer enige tijd duren, maar we zijn bijna klaar. Deze bestanden vormen samen met de database je website.
Stap 7. Bewerk je wp-config.php bestand.
Nu we alles gekopieerd hebben, wordt het tijd om wat instellingen goed te zetten.
Het wp-config.php bestand brengt de koppeling tussen de database en WordPress tot stand. Zoek het wp-config.phpbestand op. Dat zal in de home directory staan. Maak een kopie voordat je aanpassingen maakt. Noem dit bestand “wp-config.old”. Bewaar de kopie ergens anders op je computer. In het wp-config.php bestand ga je op zoek naar de volgende tekst:
Define(‘DB_NAME; ‘db_name’);
Define(‘DB_USER; ‘db_user’);
Define(‘DB_PASSWORD; ‘db_pass’);
Op dit moment staan hier nog je oude databasewaardes ingevuld. Je hebt in stap 4 een nieuwe database aangemaakt. Die gegevens; de databasenaam, gebruikersnaam en wachtwoord heb je nu nodig. Vervang de tekst hierboven door de gegevens die je bij stap 4 hebt ingevuld. Dus voorbeeld, je hebt daar de databasenaam “pluto” ingevuld. Naam “admin” , wachtwoord “geheim”. Dan vul je het volgende in:
Define(‘DB_NAME; ‘pluto’);
Define(‘DB_USER; ‘admin’);
Define(‘DB_PASSWORD; ‘geheim’);
Sla de wijzigingen op en sluit het bestand. Vanaf nu weet WordPress welke database er aan het WordPress CMS gekoppeld is.
Stap 8. Zet in de instellingen van je DNS goed.
Tot slot moet je er voor zorgen dat de Domain Name server (DNS) verwijst naar de juiste server. Dat is de server waarnaar de website gemigreerd is. De DNS records verwijzen nu nog naar de oude omgeving. Pas dit handmatig aan.
Ga naar de DNS-settings in je beheertool. Bij de waarde “CNAME record” vul je de nieuwe volledige domeinnaam in. Bij “A record” komt het nieuwe IP-adres van de website te staan. Je hebt deze informatie ontvangen bij het aanvragen van een nieuw domein, of via je provider.
We zijn klaar met WordPress migreren! Proficiat.
WordPress websites verhuizen? Enkele tips.
- Je moeten opletten met grote migraties, van zeer grote websites. Plugins zijn dan niet de juiste oplossing. Bij een grote omvangrijke migratie kun je tegen foutmeldingen aanlopen als je gebruik maakt van een plug-in. Het is dan beter om te kiezen voor een handmatige migratie. Die kun je verdelen in acht overzichtelijke stappen. Ze kun je steeds verder als je vorige stap gelukt is.
- Maak altijd een goede back-up voordat je met de migratie begint. Op die manier kun je in geval van nood alles nog terugdraaien.
- Vaak heb je tegelijk met een andere hosting provider ook een eigen domein laten vastleggen. Vergeet niet de DNS-settings aan te passen op de nieuwe server. Anders kun je de website niet benaderen. Ook de URL van je website zal anders zijn. Het doorvoeren van DNS wijzigingen kan tot 48 uur duren. Het is verstandig gedurende die periode niet te veel wijzigingen door te voeren op je website. Ook kun je de DNS- aanpassing het beste uitvoeren tijdens een rustige periode om geen klanten te verliezen.
- Controleer de interne links naar de oude websitenaam. Deze dienen aangepast te worden. Dit kan een flinke klus zijn. Gebruik hiervoor een plugin zoals “better search replace”