SEO voor WordPress als noodzakelijk kwaad

Wie vandaag een website in WordPress website bouwt, kan niet zonder WordPress SEO optimalisatie: je website zal geoptimaliseerd moeten zijn voor de zoekmachine van Google anders word je gewoonweg nooit gevonden. Het SEO algoritme wordt door de firma Google regelmatig aan grote wijzigingen onderworpen. Ook bij Google zijn er steeds andere en vernieuwde inzichten. Deze inzichten worden vervolgens doorgevoerd in het befaamde algoritme.

Dit algoritme vormt de basis van de zoekmachine van Google. Het bestaat uit duizenden parameters die als geheel de Google zoekmachine vormen. Het blijft giswerk om te achterhalen wat Google precies heeft aangepast. Het gaat iedere keer wel over parameters waaruit een zekere autoriteit van een website zou moeten blijken. De zoekmachinegigant kijkt ook na hoe populair je site is. Blijven de bezoekers terugkomen? Hoe lang vertoeven ze op je site?

Je kunt WordPress SEO optimalisatie tools een klein beetje vergelijken met antivirussoftware. Bij antivirussoftware is het zo dat deze voortdurend wordt bijgewerkt met de nieuwste definities om ook recente virussen te kunnen herkennen en vernietigen. De ontwikkelaars van een SEO voor WordPress plugin doen hetzelfde. Elke keer als Google een aanpassing doet, dient de WordPress SEO optimalisatie te volgen. Specialisten gaan op zoek naar aanpassingen. Wanneer duidelijk is wat Google heeft gewijzigd in het algoritme volgt een aanpassing van de plugin. WordPress SEO optimalisatie vereist dit. De snelheid waarmee dit gebeurt, is cruciaal.

Deze bepaalt meteen ook de kwaliteit en waarschijnlijk ook de populariteit van een bepaalde plugin voor optimalisatie. WordPress SEO is enkel efficiënt als een tool de nieuwe wijzigingen van Google weet te vertalen in concrete aanpassingen in hun software. Het is daarom ook superbelangrijk om je SEO plugin altijd up-to-date te houden.

Betalen voor een hoge ranking!

Na een update van Google kunnen bedrijven en webwinkels ineens fors zakken in de ranglijsten. Dit is een regelrechte ramp. Het kost bedrijven geld omdat nieuwe klanten het bedrijf eenvoudigweg niet meer kunnen vinden.

Bedrijven kunnen hier snel op in spelen door advertenties te kopen die op de eerste pagina van Google geplaatst worden. We noemen dit Search Engine Advertising (SEA). Het verdienmodel van de grootste zoekmachinegigant bestaat uit deze advertenties. WordPress SEO optimalisatie is de tegenhanger van deze SEA techniek. Voor SEA betaal je, en SEO is “gratis”. Maar als je hiervoor mensen moet inhuren is dat natuurlijk niet gratis.

Top 8 beste SEO plugins voor WordPress

WordPress SEO plugins zijn software tools die je kunt installeren in je WordPress omgeving. Deze plugins helpen je om de WordPress SEO optimalisatie voor je website tot in de puntjes te regelen. Dat geldt zowel voor pagina’s en berichten (blog posts)

In principe werkt deze software net zoals de zoekmachine van Google. Omdat de koning van de search engines zijn methode niet prijsgeeft, is het voor de makers van SEO voor WordPress plugins gissen wat Google belangrijk vindt. Dat is ook de reden waarom er verschillen waar te nemen zijn tussen de verschillende plugins. Ze hebben allemaal een persoonlijke keuze gemaakt m.b.t. wat Google in hun ogen het belangrijkste vindt en daar hun plugin op afgesteld.

Via google search console kan je wel achterhalen via welke termen mensen op je website terecht gekomen zijn. Maar vaak speelt hier toch ook een stuk “intuitie”.

Het is voor website eigenaars vaak niet eenvoudig te bepalen welke plugin ze het beste kunnen installeren. Bij de keuze voor de beste SEO-plugin laten we ons best leiden door aspecten die voor Google belangrijk zijn. Het is tijd om aan de vergelijking van de kandidaten te beginnen. We hebben een top 10 samengesteld die zeker de moeite waard is.

Yoast SEO plugin

yoast Wordpress SEO : de beste Wordpress plugins

We beginnen meteen met een oude bekende in SEO land. Yoast behoort al jarenlang tot één van de bekendste en beste WordPress SEO plugins. SEO by Yoast is een erg complete plugin die uitblinkt vanwege zijn gebruikersgemak. Alles wat nodig is om beter gevonden te worden in Google is aanwezig in deze tool. Er wordt ruim aandacht besteed aan de technische aspecten van website optimalisatie. Een aantal functies werken zelfs in real-time zodat je direct het resultaat kunt zien.

Er bestaat een gratis versie met beperkte mogelijkheden waar beginners toch zeer goed mee uit de voeten kunnen. Het aantal zoektermen (slechts 1) is beperkt, maar verder kun je met de gratis versie enorm veel leren op het gebied van SEO optimalisatie.

WordPress plugin Yoast beschikt over ontzettend veel functies zoals een manier om snel focus keywords toe te voegen en je content te analyseren. Ook meta descriptions kun je eenvoudig bewerken in Yoast. Verder kun je permalinks opruimen en werken met XML sitemaps. Het is een prachtige WordPress SEO oplossing voor al het optimalisatiewerk dat dient te gebeuren. Je hebt naast Yoast eigenlijk geen andere SEO-tools meer nodig.

De pro-versie helpt je ook met interne links : in de sidebar van je artikel vind je dan suggesties om te linken naar gelijkaardige artikels op dezelfde website.

Sinds kort (januari 2022) is het ook mogelijk om keyword tracking te doen met Yoast. Je kiest dus een keyword voor een pagina en dan kan je zien op welke positie je pagina met dat keyword staat in de Google Ranking.

Opgelet : dit is wel een betalende functie !

All-in-One SEO Pack

Met meer dan 1 miljoen actieve gebruikers heeft deze plugin zijn weg naar de gebruikersomgeving gevonden. De eigenschappen van deze tool zijn vergelijkbaar met die van de Yoast plugin. Daarnaast werkt deze tool beter in combinatie met een E-commerce website. Je kunt automatisch meta-tags maken en titels optimaliseren. Een voordeel van deze plugin is dat je maar weinig hoeft in te stellen om alles werkend te maken. Dit is een aanrader voor mensen met weinig SEO ervaring.

SEOPress

SEOPress is een relatieve nieuwkomer in dit gezelschap maar verdient zeker zijn plaats. De plugin is zeer volledig en doet alles wat een Yoast ook doet. Maar daarenboven kan je er ook een html sitemap mee maken. Verder ook nog integratie met Google Analytics.

Bij de betalende versie heb je een erg leuke functionaliteit met rich snippets.

Squirrly SEO

Squirrly optimaliseert niet alleen voor zoekmachines. Ook de bezoeker van de website wordt dit keer op zijn of haar wenken bediend. Quirrly SEO is een plugin voor de gemiddelde gebruiker met weinig of geen SEO kennis. Terwijl je je blog nog aan het schrijven bent, krijg je van deze tool al de nodige adviezen m.b.t. SEO. Als je groene indicatoren ziet, weet je dat alles in orde is qua SEO.

Rank Math

Rank Math is een veelbelovende plugin om je technische seo instellingen voor WordPress te optimaliseren. Heeft een 301 redirect module én een duidelijk dashboard dat allerlei suggesties geeft om je technische seo te verbeteren.

Sinds begin 2022 zijn er serieus wat uitbreidingen gekomen bij deze plugin. Je kan je keywords nu ook ranken en de evolutie over de tijd monitoren. Daarnaast hebben ze een ook AI module die je suggesties geeft over welke content en zoekwoorden te verwerken in je artikel of pagina. Top plugin !!

SEO Ultimate

SEO Ultimate beschikt over de basisfuncties, maar heeft daarnaast enkele zaken toegevoegd die speciaal zijn ontworpen met het oog op content ontwikkeling. Er is ruim aandacht voor de “title-tags” en “meta description” editor. Daarnaast zet SEO Ultimate stevig in op het bouwen van deep-links.

Premium SEO Pack

Dit is een premium SEO pakket waarvoor je moet betalen. Je krijgt er echter zoveel functies voor terug dat het zeer de moeite waard is. Eén van de meest opmerkelijke functies is dat deze plugin je in staat stelt om CSS en JS code te comprimeren. Dit alles versnelt de laadtijd van je website. Ook het lokale SEO werk wordt bij Premium SEO pack niet vergeten. De statistische gegevens van je website worden via Google analytics netjes bijgehouden. Zo krijg je data over hoe efficiënt je sociaal netwerk groeit. Via deze social links neemt je bekendheid toe. Deze integratie is belangrijk voor de Google zoekresultaten. Het is een uitgebreide plugin die prima in staat is om jouw SEO voor WordPress tot in het detail te regelen.

SEO WordPress

Dit is een vrij eenvoudige plugin. WordPress SEO hoeft niet ingewikkeld te zijn. Bij deze tool valt vooral op dat er een basale vorm van Google Analytics integratie ingebouwd is. De meeste basis SEO functies die je mag verwachten zijn aanwezig. Zaken zoals keywords, meta tag optimalisatie, XML sitemaps en breadcrumbs (broodkruimels) ontbreken niet in deze plugin die gericht is op de echte beginner. Hij werkt meteen na het installeren zonder dat er iets ingesteld moet worden. Een aanrader.

Google Analytics WD

Deze tool is niet echt een standaard SEO-tool en daarom een buitenbeentje. We vermelden hem toch graag, omdat deze tool gratis is en erg populair bij SEO specialisten. Het is bij SEO erg handig om een tool van Google zelf te gebruiken. Niemand zou in principe beter weten hoe de Google zoekmachine werkt als de zoekmachinespecialist zelf. Naast de pure SEO functionaliteit biedt deze tool mogelijkheden om gratis het verkeer naar je website te monitoren. Deze kennis kun je gebruiken om het verkeer naar je site te doen toenemen. Tevens wordt er gekeken naar het conversie percentage. Hoeveel bezoekers bestellen iets op je website.? Hoeveel geld wordt er verdiend met Adsense? Zijn er webpagina’s die erg populair zijn? Al deze gegevens kun je gebruiken om een goede strategie te bepalen. De tool levert je weliswaar basisfuncties, maar ze zijn wel efficiënt.

SEOPressor

SEOPressor is een betalend premium WordPress SEO pakket. Deze plugin is erg volledig en biedt zo ongeveer elk aspect van SEO optimalisatie. De tool is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Voor starters wordt erop gelet dat de geschreven content rijk is aan keywords. Het gaat hierbij niet alleen om de juiste aantallen keywords, maar ook of ze op de juiste plaats in de tekst zijn opgenomen. Bij teveel keywords krijgt je een waarschuwing. Je betaalt voor SEOPressor een wat hogere prijs, maar je krijgt er in ruil daarvoor, veel voor terug.

Vergelijking van plugins voor de beste WordPress SEO

PluginPrijsFunctiesGebruiksvriendelijkheidOndersteuningOverige
Yoast SEOGratis, Pro (€89 per jaar)Titels en metabeschrijvingen, XML-sitemaps, zoekwoordenonderzoek, geavanceerde SEO-instellingenGemiddeldGoedVeel tutorials en handleidingen
All in One SEO PackGratis, Pro (€99 per jaar)Titels en metabeschrijvingen, XML-sitemaps, zoekwoordenonderzoek, geavanceerde SEO-instellingenGemakkelijkGoedVeel tutorials en handleidingen
Rank MathGratis, Pro (€79 per jaar)Titels en metabeschrijvingen, XML-sitemaps, zoekwoordenonderzoek, geavanceerde SEO-instellingenGemiddeldGoedVeel nieuwe functies en updates
The SEO FrameworkGratis, Pro (€99 per jaar)Titels en metabeschrijvingen, XML-sitemaps, zoekwoordenonderzoek, geavanceerde SEO-instellingenGeavanceerdGoedVeel mogelijkheden voor aanpassing
SEOPressGratis, Pro (€99 per jaar)Titels en metabeschrijvingen, XML-sitemaps, zoekwoordenonderzoek, geavanceerde SEO-instellingenGemiddeldGoedVeel opties voor analyse en rapportage
SEO SquirrlyGratis, Pro (€79 per jaar)Titels en metabeschrijvingen, XML-sitemaps, zoekwoordenonderzoek, geavanceerde SEO-instellingenGeavanceerdGoedFocus op het helpen van beginners
Vergelijkende tabel

Een aantal plugins is duidelijk gericht op de beginnende SEO gebruiker. Als je nog niet zoveel ervaring hebt met SEO is het goed om te beginnen met een basis plugin. WordPress SEO kan later nog uitgebreid worden. Later kun je alsnog overstappen op een uitgebreidere plugin. WordPress SEO heeft een bepaalde prijs en vaak is dat, volgens ons, wel terecht.

Plugins waarvoor je moet betalen zijn SEOPressor en Premium SEO pack. Zeker de laatste is erg uitgebreid en in staat om je website sneller te maken door de code van CSS en JS te comprimeren. Beide plugins zijn meer geschikt voor de wat gevorderde gebruiker.

Ook voor beginners is er veel keuze. Wij adviseren hiervoor SEO WordPress of Yoast. Het is erg basic en doet wat het moet doen. Daarnaast hebben we Squirrly SEO dat ook voor beginners is. Al tijdens het typen van je blog krijg je de nodige SEO adviezen en meldingen. Ook SEO ultimate dat erg zwaar inzet op content ontwikkeling is als beginner prima te gebruiken. All-in-One SEO pack is zowel geschikt voor beginners als gevorderden. Het is vooral inzetbaar bij een e-commerce website. Het is makkelijk te installeren en werkt direct.

De zeer complete SEO plugin by Yoast is zeer geschikt en een aanrader voor zowel beginners als gevorderden. Het is een zeer gebruikersvriendelijke tool die al jarenlang bij de beste SEO plugins behoord. Google Analytics WD is niet echt een SEO optimalisatie WordPress tool, maar wel nuttig om ernaast te gebruiken. De tool rapporteert veel informatie over websites en is van Google zelf. Dit is mooi meegenomen.

Conclusie

Prijs

De meeste SEO-plugins zijn gratis te gebruiken, maar bieden ook premiumversies met extra functies. De prijzen voor premiumversies variëren van €79 tot €99 per jaar.

Functies

Alle SEO-plugins bieden de basisfuncties voor het optimaliseren van een website voor zoekmachines, zoals het instellen van titels en metabeschrijvingen, het genereren van XML-sitemaps en het volgen van zoekwoorden. Premiumversies van SEO-plugins bieden vaak extra functies, zoals geavanceerde SEO-instellingen, zoekwoordenonderzoek en rapportage.

Gebruiksvriendelijkheid

De gebruiksvriendelijkheid van een SEO-plugin is een belangrijke factor om rekening mee te houden, vooral voor beginners. Sommige plugins zijn eenvoudig te gebruiken en hebben een duidelijke interface, terwijl andere plugins wat complexer kunnen zijn.

Ondersteuning

Alle SEO-plugins bieden ondersteuning in de vorm van tutorials, handleidingen en helpdesk. Sommige plugins bieden ook livechat of telefoonondersteuning.

Overige

Naast de basisfuncties en gebruiksvriendelijkheid zijn er nog andere factoren die je kunt overwegen bij het kiezen van een SEO-plugin. Denk bijvoorbeeld aan de volgende factoren:

  • Compatibeliteit met andere plugins
  • Prestaties
  • Beveiliging

Aanbeveling

De beste SEO-plugin voor jou hangt af van je behoeften en budget. Als je een beginner bent, is een plugin met een eenvoudige interface en veel tutorials een goede keuze. Als je een gevorderde gebruiker bent, kun je kiezen voor een plugin met meer functies en mogelijkheden voor aanpassing.

Op basis van de vergelijkingstabel zou ik de volgende aanbevelingen doen:

  • Voor beginners: All in One SEO Pack of SEOPress
  • Voor gevorderde gebruikers: Yoast SEO, The SEO Framework of Rank Math

Zelf een WordPress SEO- of andere opleiding volgen?
Heb je de smaak te pakken gekregen? Je kunt natuurlijk met de informatie die we hierboven gegeven hebben over SEO voor WordPress zelf aan de slag gaan. Maar het is natuurlijk veel leuker als je samen met anderen studeert. Je leert tijdens een training SEO optimalisatie WordPress veel sneller aan. Je kunt direct je vragen stellen aan een specialist en krijgt vlugger antwoorden. Meer informatie vind je op onze website: https://www.mailbox-marketing.be/diensten/opleidingen