Woocommerce is één vand e populairste WordPress plugins om je eigen e-commerce webshop te starten. Het marktaandeel wordt geschat op [marketshare], wat enorm is.

Maar net zoals het geval is bij alle WordPress installaties, heb je nog steeds een thema nodig dat de volledige functionaliteit van woocommerce ondersteunt. En daar blijkt heel wat “kaf tussen het koren te zitten”.

Een WordPress thema is dus een stuk software dat bepaalt hoe je WordPress website eruit zal zien. Een WooCommerce thema is hetzelfde maar dan specifiek voor je WooCommerce webshop. Je thema bepaalt de instellingen van:

 • Het algemene design van je website
 • De fonts die je kan gebruiken
 • Kleuren
 • Waar eventuele widgets getoond worden
 • Hoe blogposts gestijld worden
 • En eventuele andere stilistische elementen

Dat wil echter niet zeggen dat je thema al deze elementen meteen vastlegt en dat dus alle websites met één thema er hetzelfde uitzien. Het thema geeft meestal enkel een startschot voor de look & feel van je website en daarna kan je zelf nog veel aanpassen en personaliseren.

Waarop moet je letten bij de aankoop van een WooCommerce thema ?

Vooraleer je WordPress thema’s gaat kiezen die je mooi vindt, moet je eerst nadenken over enkele technische vereisten: het aantal kolommen, schermvullend of niet, responsive, met of zonder een carrousel bovenaan, een banner in de header of niet, … Hoe meer de opmaak van je thema al overeenstemt met wat je wil bereiken, hoe minder je zelf zal moeten coderen en aanpassen achteraf. De lay-out en kleuren zijn namelijk veel makkelijker te veranderen dan de technische opmaak.

Daarnaast moet je ook rekening houden met het volgende:

 • Veiligheid: blijf bij bekende en erkende aanbieders van WordPress thema’s want anders loop je de kans om een thema te downloaden dat vol malware zit en je website helemaal in de war kan schoppen. Bovendien kan je dan ook de privé-gegevens van je klanten in gevaar brengen. Kies dus voor een erkende provider, zodat je thema veilig is.
 • Is het een gratis of betalend thema? Er zijn heel wat aanbieders die gratis thema’s aanbieden om je daarna andere producten aan te smeren. Of het gaat om een beperkt thema en je zal achteraf moeten bijbetalen voor de premium versie. Bekijk dus goed wat er in het gratis thema zit om te vermijden dat je achteraf toch (veel) moet bijbetalen.
 • Onderhoud en support: gratis thema’s hebben vaak geen ondersteuning als je problemen tegenkomt of wanneer WordPress evolueert en je thema niet meer goed werkt. Als je zeker wil zijn van een goede ondersteuning en een thema dat je lange tijd kan gebruiken zonder problemen, kies je misschien best voor een betalend thema.
 • Kan je makkelijke de product pagina’s aanpassen aan jouw behoeftes ?

De 4 beste WooCommerce thema’s : onze favorieten

Geen zorgen, wij helpen je graag met de keuze voor een WooCommerce thema om je eigen WordPress webshop op te starten ! Hieronder sommen we onze 4 favoriete thema’s op. De basisversie is telkens gratis. Voor de full versie moet je echter vaak betalen.

Astra

astra 0308b118a46d3b4e12104eec3759a52f 800 De 4 beste WooCommerce thema's voor je webshop

Astra is een recent thema dat heel erg snel gegroeid is en ondertussen gebruikt wordt door bijna een half miljoen WordPress gebruikers. De belangrijkste features ervan zijn:

 • Je krijgt een aantal template websites die je vrij eenvoudig kunt aanpassen
 • Geen code nodig om aanpassingen te maken: met de visuele customizer kan je eenvoudig alles veranderen
 • Dit thema is erg licht en laadt snel zodat je laadsnelheid altijd hoog ligt
 • Je kan de volledige lay-out van je website aanpassen en er zijn verschillende opties voor de header
 • Blogberichten en pagina’s kan je volledig aanpassen (breedte, inhoud, metadata, sidebar, paginatitels, …)
 • thema is volledig compatibel met de meeste page builders zoals Elementor, Divi (Elegant Themes) en Visual Composer

GeneratePress

generatepress c9cf811d3784760b30a7e1ef1c8ea3e8 800 De 4 beste WooCommerce thema's voor je webshop

Het tweede thema dat wij aanraden is Generate Press, vooral sterk in snelheid en gebruiksgemak. De belangrijkste troeven van deze topper onder de WordPress thema’s zijn:

 • Dit thema is erg veilig en stabiel en wordt regelmatig gecontroleerd door kenners
 • Het is een licht thema van minder dan 30 kb waardoor het snel geïnstalleerd is en je website snel zal laden
 • Onnodige code die je website vertraagt of onveilig kan maken is volledig achterwege gelaten
 • Verschijn bovenaan in de zoekresultaten dankzij dit SEO geoptimaliseerde thema
 • Toegankelijkheid: dit thema volgt de WAG 2.0 normen en is toegankelijk voor mensen met visuele of andere beperkingen
 • thema is volledig compatibel met de meeste page builders zoals Elementor, Divi (Elegant Themes) en Visual Composer

Storefront

stortefront dade916fe5c975b051d17cc2c22a94fc 800 De 4 beste WooCommerce thema's voor je webshop

WooCommerce Storefront is een gratis thema van de WooCommerce ontwikkelaars zelf. Meer voordelen:

 • Een naadloze integratie met WooCommerce (en diens plugins en uitbreidingen) is gegarandeerd, inclusief tijdens WooCommerce updates
 • SEO geoptimaliseerd voor betere resultaten in zoekmachines
 • Pas je website snel en eenvoudig aan en bekijk het resultaat meteen in real-time
 • Het thema is responsief en gebouwd voor toegankelijkheid
 • En nog een groot voordeel: ze bieden ook een grote catalogus aan met verdere uitbreiding en plugins om jouw webshop te perfectioneren

Je kan trouwens op de website van woocommerce een demo bekijken van Storefront.

OceanWP

oceanwp c9035140330542b44e874bf5bccaf543 800 De 4 beste WooCommerce thema's voor je webshop

En last but not least hebben we nog het OceanWP thema. Dit is een van de WooCommerce thema’s die zowel door beginners als door experten wordt gebruikt. Een aantal belangrijke features:

 • Er zijn demowebsites beschikbaar waar beginners meteen mee aan de slag kunnen om hun website te bouwen
 • OceanWP websites zijn volledig responsief en tonen even mooi op desktop als mobiele en tablet schermen
 • Dit thema ondersteunt RTL talen waardoor je het volledig in je eigen taal kan vertalen
 • Ben jij actief op Instagram? Dan kan je jouw Instagram-feed tonen op je webshop met behulp van een OceanWP uitbreiding
 • OceanWP biedt ook tientallen demovideo’s aan die je stap voor stap uitleggen hoe je dit thema kan personaliseren en optimaliseren

Elementor

elementor 9a658eac56ade73a772ce84bf8b0a427 800 De 4 beste WooCommerce thema's voor je webshop

Met de Elementor plugin kan je jouw WooCommerce webshop met een eenvoudige drag & drop editor in elkaar zetten. Deze plugin werkt met bijna alle thema’s en is gratis!

Je zal zelf niets meer moeten coderen, met deze visuele page builder kan je snel wat je nodig hebt naar de juiste plaats slepen en klaar! Je bewerkt de inhoud van de pagina en de header en footer eenvoudig met deze plugin.

Speciaal voor WooCommerce werd de Elementor plugin uitgebreid met webshop functies. Stel de layout van je productpagina’s in om klanten te overtuigen. Bewerk of en hoe alle producten getoond worden en kies uit een breed aanbod van kleuren en typografische instellingen. Personaliseer ook de zoekpagina, je winkelwagen, de betaalpagina en de profielpagina.

Als je Elementor gebruikt op de manier zoals hierboven beschreven, dan heb je eigenlijk geen WordPress thema meer nodig. Niets voor niets wordt Elementor de “theme killer” genoemd.

Themeforest

Daarnaast kan je natuurlijk ook nog terecht bij Themeforest. Hier vind je waarschijnlijk het meest uitgebreide aanbod van woocommerce thema’s aan zeer dmocratische prijzen die variëren van 20$ voor startende thema’s tot de iets duurdere van 60 à 70$.

Groot voordeel van themeforest is ook dat je de thema’s eventueel zou kunnen kiezne per sector. Als je bijvoorbeeld een “bloemenwinkel” zou hebben, is deze zoekopdracht handig : https://themeforest.net/search/flower%20shop?compatible_with=WooCommerce#content

Opgelet : probeer wel te letten op een aantal zaken : hoe lang bestaat het thema al en heeft de community een goede starrating nagelaten. Controleer dit zeker om de beste prijs/kwaliteit te kopen. Want zelf al is dit niet veel gedl, is het tricky om bijvoorbeeld al na 6 maanden van woocommerce thema te moeten veranderen om de thema ontwikkelaar ermee gestopt is .