Ik zeg dat niet. Dat is een feit. Maar wat heeft nu juist het succes van wordpress veroorzaakt ? Waarom heeft wordpress een marktaandeel van 64,7 % van alle (open source) content management systemen ?
En de winnaar is … wordpress
WordPress is altijd het grotere broertje geweest van Joomla en Drupal, dat historisch gezien wel als eerste opensource cms al in 2001 werd aangeboden. WordPress in 2003 en Joomla in 2005 kwamen pas later op de markt.
Vooral vanaf 2008 is de positie van wordpress dominanter geworden en in 2010 had wordpres al meer dan 50% van de cms markt in handen. Op deze grafiek kan je duidelijk zien dat de positie van wordpress er doorheen de jaren nog op verbeterd is en dat het oude blogging systeem nu meer dan 60% van de cms markt in handen heeft.
Geschat wordt dat 60,40% van alle websites wereldwijd zonder cms werken. Als wordpress dan een aandeel heeft van bijna 65% binnen de cms systemen, kan geschat worden dat rond de [marketshare] van alle andere websites door wordpress beheerd worden. Je kan dit allemaal wat verder uitpluizen op w3techs.
Ook de populariteit van de verschillende cms systemen is doorheen de jaren sterk veranderd. Tot 2010 kon Joomla nog de trend volgen maar vanaf dan is het tij definitief gekeerd ten voordele van wordpress. Voor meer informatie over wordpress, verwijs ik graag naar Wikipedia.
Waarom wordpress ?
Maar wat is nu de reden waarom de “cms battles” gewonnen werden door wordpress ? Is dat omdat het systeem technisch beter is dan de anderen ? Zeker niet. Alle open source cms systemen zijn gebouwd op de open source scripting taal php en gebruiken vaak mysql als database server. Daarin ligt het verschil zeker niet.
Wat wel opvalt is het aantal bloggers dat vanaf het begin actief was in wordpress. In die zin is de ontwikkeling van wordpress altijd gestuurd geweest door bloggers die vooral een makkelijk te gebruiken systeem wilden. Dat verklaart vooral de steile opgang van wordpress als blogging systeem terwijl Joomla en Drupal zich vanaf het begin gepositioneerd hebben als volwaardige cms systemen.
Daarom was het zeker tijd dat wordpress ook evolueerde naar een volwaardig cms systeem en dat is momenteel zeker het geval.
De meeste gebruikers van wordpress willen vaak immers niet horen dat wordpress een veredeld blogging systeem is of was en dat is ook geheel ten onrechte.
Het is juist om wille van de dominante positie van wordpress in de actieve blogging-scène van de jaren ’90 dat het systeem een voorsprong kon uitbouwen qua aantal gebruikers. Het feit dat de “wordpress community” mee gestuurd wordt door bloggers die veel content schrijven en streven naar een “bruikbaar” systeem, heeft zeker tot het succes mee bijgedragen.