Hieronder vind je onze persoonlijke keuze van de beste WordPress thema’s. Er zijn uiteraard honderden zoniet duizenden thema’s maar sommigen blinken echt uit op een bepaald gebied en die zullen we hieronder vermelden.
WordPress thema’s
WordPress thema’s zijn stukjes software die je kan kopen en die je wordpress site een bepaalde look & feel geven. Met andere woorden, de keuze van een goed thema’s zal je al gigantisch op weg zetten om de layout van je dromen te realiseren.
Uiteraard is het nog aan jou om de juiste content erop te plaatsen. Zo zal je zelf nog moeten nadenken over de website structuur en de inhoud van elke pagina.
Maar de meeste moderne thema’s maken uitgebreid van de “customizer” mogelijkheden van wordpress. Dat item zit enigszins verborgen in het linkse hoofdmenu onder “weergave-customizer”. Het is daar dat de werkelijke kracht en de rijkdom aan mogelijkheden van je gekozen thema tot recht komen.
Bij de meeste (betalende) WordPress thema’s kan je hier de volgende instellingen wijzigen en/of aanpassen :
- Canvas breedte van de website
- Basiskleuren
- Logo/Favicon
- Fonts
- Sidebar, footer en header
- menu-beheer
- Extra css
- Header en footer builder
En nog een heleboel meer. Maar wel afhankelijk van het gekozen thema.
Gratis of betalende WordPress thema’s ?
Een ander belangrijk element dat we vaak horen is de discussie tussen gratis en betalende thema’s.
Wij zijn uitgesproken pro betalende thema’s en wel hierom :
- Alhoewel er geen zekerheden bestaan, durven we toch stellen dat de betalende thema’s een langer leven beschoren zijn dan de gratis. Veel bedrijfjes bouwen immers een stabiele inkomensstroom op door hun thema aan te bieden op verschillende sites. Ze hebben er dus alle belang bij up-to-date te zijn.
- Anderzijds zijn de aanpassingsmogelijkheden van betalende thema’s veel groter dan die van gratis. Veel gratis thema’s laten immers bitter weinig toe qua aanpassingsmogelijkheden.
- Mocht je dan toch nog problemen hebben met je thema, kan je (betalende) support vragen aan de firma die het thema ontwikkelt heeft. Vaak is dat aan erg schappelijke prijzen.
Om toch enigszins een onderscheid te maken tussen degelijke thema’s en de mindere goden, raden we je toch de volgende criteria aan (zie ook foto hierboven) :
- Kijk hoeveel downloads er al op de teller staan ! Waarmee ik niet wil zeggen dat je enkel de meest gedownloade thema’s moet gebruiken. Het zou zelfs fun kunnen zijn om enkele minder bekende thema’s te nemen en te gebruiken. Het hangt dus ook van het niveau van je “praktische” wordpress kennis af.
- Kijk welke ratings een thema kreeg. De “slechtere” zullen duidelijk mindere scores halen dan de betere.
- Bij elk thema heb je “comments” sectie. Hier kan je vragen van gebruikers zien maar ook vooral de snelheid waarmee de programmeur van het thema antwoord. Je kan ook eventuele problemen van gebruikers zien en wat het antwoord van de auteur daarop is.
De beste WordPress thema’s : onze favorietjes
Eigenlijk is dit een enigszins misleidende titel. De thema’s die we hieronder vermelden zijn niet gemaakt in 2018. Echter door hun betrouwbaarheid, snelheid, support en aanpassingsmogelijkheden zijn ze volgens ons de moeite waard om in dit lijstje opgenomen te worden. We vergelijken de thema’s dan ook op basis van bovenvermelde criteria
Wat dan weer niet wil zeggen dat dit de enige goede wordpress thema’s zijn. Vandaar dat dit eigenlijk ook een soort persoonlijke lijst is.
Wil je nog meer ideeën ? Surf naar elegantthemes waar ze een lijst maakten van 17 thema’s.
Generatepress
Betrouwbaarheid : 9/10
Snelheid : 9/10
Support : 7/10
Aanpassingsmogelijkheden : 6/10
Dit thema blinkt uit in robuustheid en betrouwbaarheid. De support is net dat tikkeltje trager dan we gewoon zijn maar wel accuraat. De aanpassingsmogelijkheden zijn minimaal. Die kan wel uitgebreid worden via een betalende licentie.
Astra
Betrouwbaarheid : 8/10
Snelheid : 8/10
Support : 8/10
Aanpassingsmogelijkheden : 8/10
Dit thema scoort iets minder in snelheid en robuustheid maar maakt dat volledig goed door de gigantische hoeveelheid aan settings die je naar hartenlust kan aanpassen om je droomsite te realiseren.
Avada
Betrouwbaarheid : 7/10
Snelheid : 7/10
Support : 8/10
Aanpassingsmogelijkheden : 9/10
“All time favorite” Avada mag ook niet ontbreken in dit lijstje. Het blijft opmerkelijk hoe dit thema doorheen de jaren deze lijst van populaire thema’s blijft aanvoeren.
Qua mogelijkheden kent Avada zijn gelijke niet. Maar opgepast. Juist door die enorme hoeveelheid aan mogelijkheden, hou je er best rekening mee dat je misschien net iets meer tijd zult nodig hebben om alles juist te zetten. Net zoals jij het wil.
Total
Betrouwbaarheid : 9/10
Snelheid : 8/10
Support : 7/10
Aanpassingsmogelijkheden : 8/10
Hét perfecte voorbeeld van een goed thema. Het is de combinatie van redelijk veel functionaliteit en robuustheid (en snelheid) die van dit een uniek thema maakt. Zeker ook aan te raden voor beginners omwille van de duidelijke tutorials en documentatie.
Zoals gezegd is dit een bloemlezing van een aantal goede wordpress thema’s die we frequent in de loop van 2018 hebben gebruikt voor diverse projecten.
Zijn we niet volledig geweest ? Was ook niet de bedoeling. Maar als je zelf ervaringen of bemerkingen hebt met thema’s, ga dan snel naar onze Facebook groep “efficiënt werken met wordpress” en deel je ervaringen.
Phlox
Betrouwbaarheid : 8/10
Snelheid : 8/10
Support : 6/10
Aanpassingsmogelijkheden : 9/10
Dit thema krijgt veel goede commentaren en dat is helemaal terecht. Phlox wordt geleverd met het meest krachtige en geavanceerde thema-opties systeem.
Je kan de opties voor elke afzonderlijke pagina overschrijven of globaal instellen om te worden toegepast op de hele website, en de resultaten in realtime zien. Het slimme gebruik in de thema-opties heeft het werken met opties zo leuk, eenvoudig en intuïtief gemaakt.
Blocksy
Betrouwbaarheid : 8/10
Snelheid : 8/10
Support : 8/10
Aanpassingsmogelijkheden : 7/10
Dit thema blinkt uit in aanpassingsmogelijkheden via de customizer. Werkelijk alles is bijna aanpasbaar in de gratis versie (downloadbaar op wordpress.org). Ook dit is een freemium model : de basisversie is gratis maar voor extra opties moet je de premium versie betalen. Een jaarlijkse bijdrage in dit geval.