Gebruik jij nog altijd Internet Explorer? Zit je al jaren vast aan Google Chrome? Dan is het misschien eens tijd om te veranderen van browser. De nieuwe Firefox Quantum biedt heel wat nieuwe opties en mogelijkheden. Surf sneller en beter dankzij de extra functionaliteiten.

Grootste update in 13 jaar

Firefox Quantum is de grootste update aan de browser met het overbekende vosje sinds het ontstaan ervan, ondertussen 13 jaar geleden. Er werd 75% van de open source code herschreven door 700 web developers .

De grootste verbetering van deze nieuwe update? Firefox Quantum is niet alleen dubbel zo snel als de vorige Firefox-versie, maar ook een stuk sneller dan de andere browsers op de markt.

Voorbeeld snelheidstest:

Dat komt doordat de manier waarop de software jouw computergeheugen gebruikt werd aangepast en verbeterd. Eenvoudig gezegd worden opdrachten opgedeeld in kleine stukken die door verschillende cores tegelijkertijd behandeld kunnen worden. Zo wordt er minder geheugen gebruikt op jouw computer, tot wel 30% minder dan Chrome. Daardoor is niet alleen je browser sneller, maar neemt hij ook minder werkgeheugen van je computer in beslag wat een voordeel is als je verschillende programma’s tegelijkertijd open hebt staan.

Designupdate

Ook aan het design van de browser werd gesleuteld. Waar Firefox er vroeger grijs en oranje uitzag, valt het minimalistische design met veel wit en blauw nu op. De menu’s steken in een nieuw jasje, tabbladen zijn vierkant geworden en de nieuwe “Bibliotheek” knop bevat nu al je bladwijzers, downloads, geschiedenis, en meer. Een ander groot verschil is dat de adresbalk en zoekbalk nu standaard dezelfde balk zijn. Wil je ze toch liever opsplitsen zoals het vroeger was, dan is dit snel aangepast in de instellingen.

Als je een nieuw tabblad opent, kan je de pagina die dan getoond wordt ook volledig pimpen volgens jouw voorkeuren. Je recente surfgeschiedenis en je bladwijzers worden getoond en op basis daarvan krijg je ook een reeks aanbevelingen. Elk blokje kan je aanpassen zoals je zelf wil zodat jouw eerste tabbladpagina volledig gepersonaliseerd is.

Conclusie

Met de Quantum update is Firefox er enorm op vooruit gegaan. De browser blijkt voorlopig de snelste te zijn en het marktaandeel van Firefox wordt verwacht te groeien van de huidige 6% naar 15% tegen eind 2018. De belangrijkste veranderingen op een rijtje:

* Een krachtige nieuwe engine, gebouwd voor supersnelle prestaties
* Beter, sneller pagina’s laden met minder gebruik van computergeheugen
* Geweldig ontwerp en slimme functies voor intelligent browsen

En nogmaals kort de redenen waarom je misschien best overschakelt naar Firefox Quantum:

* Tot 2x sneller dan andere browsers
* 30% lichter dan Chrome
* Soepel browsen, met zoveel tabbladen als je wil

Overtuigd? Overschakelen is nooit eenvoudiger geweest. Importeer al je informatie en favorieten meteen vanuit een andere browser: bladwijzers, formuliergegevens, wachtwoorden én geschiedenis!