De laatste jaren is de Belgische e-commerce sector aan een inhaalbeweging bezig. België staat momenteel in de top 3 van Europese landen met de sterkste groei in e-commerce; tijdens het eerste kwartaal van 2016 werd er 9% meer online aangekocht dan in diezelfde periode het jaar daarvoor.

Een onderzoek toonde aan dat er in 2016 een recordomzet van 9,1 miljard euro werd gerealiseerd door de Belgische consument, 10% meer dan in 2015. 8,4 miljoen Belgen deden 85 miljoen aankopen online en ze gaven daar gemiddeld 1.265 euro voor uit .

Online shoppen we steeds vaker bij Belgische handelaren

Onderzoek van SafeShops bewees dat de Belg ook steeds meer kiest voor Belgische e-commerce handelaren: we gaven 5,1 miljard euro uit bij Belgische webwinkels, een stijging 20% t.o.v. 2015.

Bovendien breidt ook het Belgische aanbod uit: in 2016 kwamen er 3096 nieuwe online handelaren bij, wat het totaal brengt tot bijna 15.000.

Om de Belgische consument meer vertrouwen te geven in webwinkels, werd het SafeShops kwaliteitslabel ingeroepen. Pas als een webshop aan een hele hoop voorwaarden voldoet, en na controle door een onafhankelijk juridisch bureau, kan een webshop het SafeShops kwaliteitslabel krijgen.

Het SafeShops kwaliteitslabel

label safeshops cropped1 836x220 1 Het SafeShops kwaliteitslabel: voor betrouwbare en veilige webshops

Hoe kan je een SafeShops kwaliteitslabel behalen?

Eerst vul je een vragenlijst in en daarna stelt SafeShops een onafhankelijk juridisch bureau aan. Dit bureau zal je website doorlopen en je voorzien van advies. Samen zorgen jullie er dan voor dat jouw webshop voldoet aan de Belgische e-commerce wetgeving.

Je ontvangt van SafeShops ook een hoop standaard documenten om je op weg te helpen: algemene voorwaarden, privacy policy, enz.

Voordelen voor de consument

Het SafeShops kwaliteitslabel wordt enkel uitgereikt aan webshops die de consument voorop stellen. Consumenten kunnen vertrouwen op deze webshops, want:

 • Ze respecteren de bedenktermijn van de consument
 • Ze geven correcte informatie over de betalings- en leveringsprocedure
 • Ze voldoen aan de garantievoorwaarden
 • Ze maken gebruik van een duidelijke klachtenprocedure
 • Ze tonen respect voor jouw privacy en persoonsgegevens
 • Ze vermelden duidelijk hun contactinformatie
 • Ze geven altijd de correcte prijsaanduidingen weer

Voordelen voor de e-commerce speler

Natuurlijk zijn er ook voordelen voor het e-commerce bedrijf verbonden aan het SafeShops kwaliteitslabel. Meer dan 300 webshops dragen het SafeShops label of hebben het aangevraagd.

Zij genieten allemaal van deze voordelen:

 • Het label verhoog het vertrouwen van de consument in je webshop: A/B testing bij labeldragers wees uit dat het van 1% tot 18% conversie verhogend werkt.
 • Je vermijdt boetes en bent in orde met de e-commerce wetgeving dankzij de ondersteuning van een onafhankelijk juridisch bureau.
 • Je krijgt bovendien ook Europese erkenning met het Emota label: een duidelijke erkenning voor de consument dat je webshop ook de Europese regelgeving volgt.
 • Je geniet van de commerciële voordelen van onze business partners: jaarlijkse summer & wintersales, leuke kortingen en aanbiedingen van onze partners voor jou tijdens de klassieke solden periodes, …
 • Je wordt lid van de SafeShops e-community: gratis events, kortingen op betalende events zoals opleiding, social media days en de eTradeSummit.
 • Je kunt deelnemen aan de 7 Sleepless Shopping Nights , waarbij talrijke webshops tussen 29 uur en 7 uur enorme kortingen aanbieden.

Het doel? Webshops en veilig online winkelen promoten bij de consument.