Van het nut en de voordelen van levenslang leren, zijn we ondertussen allemaal overtuigd. Dat is namelijk niet alleen belangrijk voor onze eigen persoonlijke groei, maar ook voor de groei van bedrijven.

Blijven evolueren en verbeteren is de sleutel om concurrentieel te blijven. En wat is de gemakkelijkste manier om bij te leren? Een boek lezen!

Maar MKB’ers en KMO’s hebben daar echter niet altijd de tijd voor, want het managen van hun bedrijven neemt namelijk heel veel tijd in beslag. Zij hebben geen tijd meer om te lezen, laat staan om een non-fictie boek aandachtig te lezen, de tijd te nemen om erover na te denken en zo bij te leren. Daarvoor wil Blinkist  nu een oplossing bieden!

Wat is Blinkist?

Blinkist is een app voor smartphones, te downloaden in de App Store en de Google Play Store. De app beschikt over een database van meer dan 2000 non-fictieboeken uit 19 verschillende categorieën. De belangrijkste gedachten en ideeën zijn uit deze boeken gehaald en gegoten in hapklare “Blinks” die je in een paar minuten kan ontdekken. Deze “Big ideas in small packages” bestaan zowel in tekst- als audioformaat. Zo kan je de korte samenvattende teksten bewaren en bijvoorbeeld lezen tijdens een rustig moment, of een afspeellijst met interessante onderwerpen maken die je onderweg beluistert.

Je kan deze “Blinks” bovendien bewaren in de app om later (ook offline) opnieuw te beluisteren of lezen.
Inschrijven is erg eenvoudig en je kan meteen van start met een gratis proefperiode van 7 dagen waarbij je ongelimiteerd toegang krijgt tot de volledige Blinkist bibliohteek. Zodra je ingeschreven bent, kan je jouw voorkeuren instellen: over welke onderdelen wil je graag meer te weten komen? Daarnaast kan je natuurlijk ook zelf de bibliotheek doorbladeren, je favoriete boeken bewaren en ze daarna raadplegen wanneer het je past.

Voordelen

Het grote voordeel, en dan vooral in het geval van KMO’s  is dat je door weinig tijd te investeren, de belangrijkste ideeën van een hoop interessante boeken in je kan opnemen. Kies boeken uit die jou interesseren en leer in Blinks van een paar minuten bij. De beknopte samenvattingen geven je genoeg achtergrond om de grote lijnen van het boek te kunnen snappen.

Duidelijke conclusies en samenvattingen geven je de essentie van de inhoud van het boek mee in ongeveer 15 minuten..

 • Boost je professionele vaardigheden: ontdek de belangrijkste ideeën van de beste boeken in uw sector, van productiviteit tot bedrijfsbeheer tot wetenschap
 • Verbreed je horizon: ontdek nieuwe onderwerpen om van te houden of werk aan jezelf met zelfhulpboeken

De 19 categorieën

Blinkist heeft dus een bibliotheek die meer dan 2000 titels bevat. Deze non-fictie boeken zijn op te delen in 19 categorieën:

 • Ondernemerschap & KMO’s
 • Politiek & Maatschappij
 • Marketing & Sales
 • Wetenschap
 • Gezondheid & Fitness
 • Persoonlijke Groei & Zelfverbetering
 • Economie
 • Biografie & Geschiedenis
 • Communicatie & Sociale Vaardigheden
 • Bedrijfscultuur
 • Management & Leiderschap
 • Motivatie & Inspiratie
 • Geld & Investeringen
 • Psychologie
 • Productiviteit & Time Management
 • Seks & Relaties
 • Technologie & de Toekomst
 • Mindfulness & Geluk
 • Ouderschap

Prijzen

Blinkist telt meer dan 3 miljoen gebruikers wereldwijd. Ze bieden prijspakketten aan voor teams, gebaseerd op het aantal gebruikers. Voor individuele gebruikers bestaan er 3 prijsformules : Free, Plus (49,99 €/jaar) en Premium (79,99 €/jaar)

Voorbeeld
Als voorbeeld, beluisterde ik het audioboek “Doing the Right Things Right: How the Effective Executive Spends Time” van Laura Stack. Dit non-fictie boek helpt leiders hoe ze hun tijd kunnen indelen om zo efficiënt mogelijk te zijn. Het bestond uit 7 “Blinks”.
1) Inleiding (00:49): hier wordt uitgelegd voor wie het boek is bedoeld en wat je eruit kan leren. Dit boek beschrijft 12 stappen om je tijd efficiënt in te delen, om de leider te worden die jij zelf ook zou willen volgen
2) Blink 1 (01:58): leiders moeten de juiste doelen stellen en die duidelijk aan hun team communiceren. Communicatie is belangrijk om medewerkers duidelijk te maken wat ze moeten doen, en hoe.
3) Blink 2 (02:00): een leider moet zich kunnen aanpassen aan de veranderende markt en zijn ideeën in actie kunnen omzetten.
4) Blink 3 (01:55): om geod te kunnen functioneren moet een team de juiste hulpmiddelen hebben en gemotiveerd zijn. Een goede tip daarvoor is om een open bedrijfscultuur te creëren.
5) Blink 4 (02:00): er bestaan veel manieren om een team te motiveren en het is ook belangrijk dat een leider wederzijds respect toont.
6) Blink 5 (02:09): om een efficiënte leider te zijn is het belangrijk om te prioriteiten te stellen, niet teveel informatie te vragen en jezelf verzorgen. Zoek tijd om je team te managen zonder dat de eigen taken en opdrachten vergeten worden.
7) Samenvatting (00:59): hierin wordt herhaald dat je als leider verantwoordelijk bent voor de werkomgeving en productiviteit van je team en worden er nog enkele tips weergegeven.

Eens de “Blinks” afgelopen zijn, krijg je op je scherm nog een korte samenvatting in tekst. Hierin vind je de laatste Blink uitgeschreven en een korte herhaling van de belangrijkste punten uit het boek.

Blinkist lijst wel de ideale manier om in je zetel op zondagavond nog even de grote lijnen van een interessant boek in je beroepssfeer mee te pikken.