fbpx

desktop

Mailbox blog

Mobile + tablet

Mailbox blog

Bolletjes

Remarketing via Google Klantenmatch

Google Customer Match is de nieuwste remarketing techniek van Google waarbij je als adverteerder de mogelijkheid hebt rechtstreeks te adverteren voor je klanten of ze juist uit te sluiten.

Privacy versus gebruiksgemak : het remarketing dilemma

Volgens Google willen 70% van de internetgebruikers dat commerciële boodschappen juist getimed zijn, maar ook kwaliteitsvol en relevant zijn. De enige manier om dit te verzorgen is door rekening te houden met de voorkeuren van mensen zodat de advertenties goed getimed en contextueel correct zijn.

Maar dat gaat uiteraard (een beetje) ten koste van de privacy. Immers, Google verzamelt massa’s informatie van elke website bezoeker en slaat deze gegevens op. Tot nu toe werden deze gegevens enkel gebruikt om de zoekervaring van de klanten van Google te verbeteren. Sinds einde 2015 kan deze informatie echter ook gebruikt worden voor commerciële doeleinden. Dat noemt men bij Google “remarketing“. Anderen noemen dit ook “identity based targeting“.

Controleer wat Google van je weet. Het fijne is echter dat je jezelf kan uitsluiten voor dit soort van marketing. Op deze link kan je immers zien wat google van jezelf als google gebruiker weet en bijhoudt. Je kan het profiel zelfs nog wat verfijnen als je dat wil. Opgepast : deze link werkt enkel als je ingelogd bent in Google !!

Google Customer Match : werkwijze

Google Customer Match of in het Nederlands Klantenmatch genoemd,  is een remarketing uitbreiding van Google Adwords waarbij adverterteerders de mogelijkheid hebben een bestand met “interessante” adressen, i.c. email adressen, te uploaden naar adwords waarna je deze groep kan gebruiken voor je advertenties.

De werkwijze is als volgt :

 • je laadt een bestand met email adressen op naar de adwords server
 • je geeft een duidelijke benaming van het remarketing bestand
 • je stelt een opt-out pagina ter beschikking
 • stel in hoelang je klanten in je doelgroep moeten blijven (max 180 dagen)
 • wacht tot wanneer de “herkenning” gedaan is en gebruik ze bij de zoekwoorden advertenties

Daar zijn door Google wel een serieus aantal limieten aan gesteld om de privacy van de (google) gebruikers zoveel mogelijk te respecteren en toch aan adverteerders de mogelijkheid te bieden om relevante advertenties te gebruiken.

 1. Op de eerste plaats mogen enkel adressen gebruikt worden die op directe wijze aan de adverterteerder een opt-in gaven. Geen sprake van om externe of zelfs gehuurde adresbestanden te gebruiken.
 2. Je moet ook een opt-out link ter beschikking stellen zodat mensen kunnen uitschrijven voor je advertenties.
 3. Je moet minstens 1000 bruikbare emails hebben. De doelgroep wordt bewust hoog gehouden zodat de aanpak niet té persoonlijk kan worden.
 4. Je moet op je website ook een duidelijke vermelding van je privacy politiek hebben.
 5. Email bestanden kunnen ook volledig geëncrypteerd opgeladen worden.

Volgens Wordstream “herkent” Google ongeveer 50% van de email adressen die worden gebruikt. Wil je dus uiteindelijk 1000 netto adressen hebben, moet je er minstens 2000 opladen. Dat is vergelijkbaar met het herkenningspercentage van Facebook Custom Audiences (49%).

Wees daarom creatief met de bestanden die je gebruikt. Geef elk bestand een duidelijke benaming. Zo kan je achteraf makkelijk verschillende elementen insluiten en andere uitsluiten. Want de twee mogelijkheden bestaan : bestanden gebruiken of uitsluiten.

Remarketing toepassingen

Wie een creatief en commercieel verstand heeft, ziet onmiddellijk de toepassingen die deze marketing-techniek mogelijk maken.

 1. Je gebruikt een bestand van klanten die een tijdje geleden voor de laatste keer bij je bedrijf besteld hebben. Via een speciale promotie kan je hen bereiken en opnieuw een aanbod doen.
 2. Je maakt een speciale promotie naar een prospectie-segment waarbij je je huidige klanten wil uitsluiten.
 3. Je wil een een extra aanbod doen aan klanten die produkt x bij je gekocht hebben. (upselling)
 4. Je geeft een extra korting aan klanten die een upgrade willen doen van hun huidige “abonnementsformule”
 5. Je extrapoleert een campagne die succesvol was naar een “gelijkaardige doelgroep”
 6. Je converteert je leads die een e-book hebben gedownload.
 7. Je doet een specifiek aanbod aan je klanten op een bepaald tijdstip. Zo kan je al je klanten die vorig jaar bloemen van je kochten op Valentijn opnieuw een aanbod doen.
 8. Je heractiveert een segment van je klantenbestand dat vrij passief is door een aantal awareness advertenties te tonen.

De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos en vermits dit product nog in zijn kinderschoenen staat, zijn veel waarnemers benieuwd naar extra mogelijkheden die Google binnenkort zeker zal toevoegen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Uitgelichte artikels

Inhoud Artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Andere WordPress berichten

Google adwords : 10 praktische tips [update 2020]

De digitalisering van onze maatschappij gaat sneller dan ooit. Daar zit een pandemie voor iets tussen, maar het is ook een natuurlijke evolutie. Aankopen gebeuren hoe langer hoe meer online, van alle mogelijke producten. En uiteraard wil jij daar een graantje van meepikken. Dus heb je een website en/of een webshop laten maken. En nu?

Adverteren op LinkedIn= win win win?

Hoe krijg je op de beste manier jouw boodschap bij de juiste mensen? Dat blijft de grote vraag bij het opmaken van je (online) marketingplan.

Een nieuwe markt vinden via Facebook verkoopgroepen

Dat Facebook van alle markten thuis is, wisten we al. Dat het zich met de feature ‘verkoopgroepen’ zelf omtovert tot marktplaats kan ons dan ook niet verrassen. Of toch?

Adverteren op Google Ads: Search of Display?

Met Google Display Ads kan je zelf gaan prospecteren en je naamsbekendheid gaan vergroten bij - voor jou - interessante doelgroepen. Ontdek meer over deze manier van adverteren.