fbpx

desktop

Mailbox blog

Mobile + tablet

Mailbox blog

Bolletjes

de gulden snede in webdesign

De gulden snede is de verdeling van een lijnstuk in twee delen voor een speciale verhouding.

Bij de gulden snede verhoudt het grootste van de twee delen zich tot het kleinste, zoals het gehele lijnstuk zich verhoudt tot het grootste. Geven we het grootste deel aan met a en het kleinste deel met b, dan is de verhouding van beide zo dat a : b = (a+b) : a. Dit getal wordt ook wel phi genoemd ofwel 1,618.

Deze verhouding werd al vroeg ontdekt door de Italiaanse wiskundige Fibonacci en wordt door velen beschouwd als de formule die het dichtst bij de natuur en haar groei en ontwikkeling staat. Sommige geloven zelfs dat het een universele constante is voor ontwerpen, een soort hand van god. Van het parthenon, de Mona Lisa tot de Egyptische piramides. Allemaal refereren we wel naar phi.

Doorheen de eeuwen zijn deze verhoudingen gerespecteerd maar ook in modern design (kredietkaarten bijvoorbeeld dienog minder dan 1% afwijken van de gulden snede) heeft deze formule zijn plaats.

Twitter bijvoorbeeld (gebruik makend van het Bootstrap framework) respecteert scrupuleus de gulden snede bij de design van de interface. Maar ook in veel logo’s worden deze verhoudingen gerespecteerd.

Ook modern webdesign gebruikt vaak deze verhoudingen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print

Uitgelichte artikels

Inhoud Artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Andere WordPress berichten

Een knowledgebase via wordpress ! Piece of cake

Soms lijkt alsof je teveel informatie moet verwerken. En kan het interessant zijn bepaalde gegevens over een onderwerp, professioneel of andere, op een gestructureerde manier te bewaren en te beheren.

de gulden snede in webdesign

De gulden snede is de verdeling van een lijnstuk in twee delen voor een speciale verhouding. Doorheen de eeuwen zijn deze verhoudingen gerespecteerd maar ook in modern design (kredietkaarten bijvoorbeeld dienog minder dan 1% afwijken van de gulden snede) heeft deze formule zijn plaats. Ook modern webdesign gebruikt vaak deze verhoudingen.

WordPress leren : de beste online handleidingen en cursussen

Je wil zelf een WordPress website maken? Het internet biedt in één klik soelaas! Dankzij het wereldwijde web vind je in geen tijd tal van opleidingen en instructieve video’s over WordPress, het bekendste content management systeem.

het retourbeleid van een webshop : een krachtig commercieel wapen

Het retourbeleid van een webshop wordt steeds meer een commercieel wapen om meer verkopen en een hogere klantenloyauteit te forceren. Maar is dat wel een duurzame oplossing ?