Sinds vanmorgen 19/12/2014, zijn alle wordpress sites die door mij beheerd worden, gemigreerd naar wp 4.1. Ook genaamd “Dinah”.

Op zeer regelmatige basis worden vernieuwde versies van wordpress via (automatische) updates aan het grote publiek van gebruikers van wordpress ter beschikking gesteld. Elke installatie van wordpress verwittigd de gebruikers dat er nieuwe update ter beschikking is. In dit geval versie 4.1 “Dinah” genaamd (what’s in a name).

Benny

De laatste grote update dateert al weer van 4 september 2014 en was in feite een major release nl 4.0, ook Benny genoemd. De grote vernieuwingen in deze versie waren :

  • verbeterde interface in de post-editor (rechtstreeks editeren van beelden uit de beeldenbibliotheek)
  • makkelijker zoeken naar de juiste plugins
  • consulteren van je favoriete plugins op elke wordpress installatie

Maar in feite was de “major” release een kleine tegenvaller. Alhoewel de functionaliteiten duidelijk verbeterd werden, had de community toch iets meer verwacht. En dat wordt nu voor een stuk opgevangen door 4.1 Dinah.

Dinah

focus3 300x180 1 wordpress 4.1 is in town

Toen ik vanmorgen inlogde op mijn dashboard, waren er 52 thema updates en 74 plugins. Dit voornamelijk omdat een aantal ontwikkelaars de komst van Dinah hadden afgewacht en nu op dezelfde dag als de release met een aantal updates kwamen. Een plugin die ik altijd installeer, TinyMCE Advanced , die extra functionaliteit geeft aan je post editor,  is er zo één van.

Wat zijn nu de grote vernieuwingen ? Allereerst een uitbreiding van de “distraction free writing mode“. Soms moet je je gewoon kunnen concentreren op het schrijven van artikels en dan is het wel handing om je scherm even af te schermen van alle knoppen en buttons die voorhanden zijn in het admin menu als je ingelogd bent.

Een ander handig item is dat je nu handmatig makkelijk kan instellen in welke taal de basisinstallatie van wordpress gedaan is. WP is momenteel in meer dan 40 talen volledig vertaald en dan kan nu makkelijk ingestald worden bij instellingen -> algemeen -> site taal. Makkelijk.

In functie van je specifieke profiel, stelt wordpress voor om bepaalde plugins uit te testen. Als we kiezen voor plugins->nieuw, hadden we al de tabs “featured”, “populair” en ” favorites”. Nu hebben we er eentje bij “recommended”. Benieuwd wat hier uit gaat komen.