Iedereen is wel bekend met de extensies .com en .be maar wist je dat er een 300-tal zullen bijkomen ? En dat je dot Vlaanderen kan gebruiken ?

Wat is er mogelijk ?

gTLD’s zijn de zogenaamde generic Top Level Domains. Een topleveldomein of TLD (letterlijk hoogste-niveaudomein) is het meest rechtse gedeelte in een internetdomeinnaam. Het wordt door de ICANN onder andere toegekend aan onafhankelijke landen.  In Belgie gebruiken we al sinds jaar en dag “.be” achteraan de url.

Volgens Hostbasket zullen de eerste door Icann gereleaste tld’s .vlaanderen, .brussels en .gent zijn. Antwerpen “eat your heart out”. Maar wist je dat er nog zo’n 300 andere extensies zijn die je kan gebruiken of zal kunnen gebruiken ?  Op de website van Icann vind je een overzichtelijke lijst van alle mogelijkheden en meer informatie over de mogelijkheden. Van .sexy tot .kitchen of .beer. Voor ieder is er wel een leuke extensie.

gTLD’s en SEO

Het gebruik van deze extensies heeft geen gevolgen voor de ranking van de website in Google of Bing. Google heeft al verschillende malen benadrukt dat het gebruik van gTLD’s geen effect zal hebben op de page ranking of weergave van hun zoekresultaten. Deze extensies zijn er uiteraard vooral gekomen om het arsenaal van mogelijkheden qua website-benamingen uit te breiden.

Maar logischerwijze zal een goed gekozen combinatie van website en extensie uiteraard wel betekenis hebben en dus zijn belang krijgen in seo. Neem bijvoorbeeld de firma (fictief !) “antwerpen-gitaren.be”. Zou de url “antwerpen-gitaren.music” een beter potentieel zoekresultaat opleveren voor gebruikers die muziek gitaren zoeken in Antwerpen ? Uiteraard wel.