Soms lijkt alsof je teveel informatie moet verwerken. En kan het interessant zijn bepaalde gegevens over een onderwerp, professioneel of andere, op een gestructureerde manier te bewaren en te beheren. Een knowledgebase doet dat.

Een goed georganiseerde database met informatie kan bovendien zorgen voor een goede en gestructureerde communicatie tussen verschillende personen en departmenten en verbetert dus indirect de communicatie en professionele relaties.

Leuk om te weten is dat je dit kan doen via wordpress.

waarom een knowledgebase beheren ?

1394569690 9033c46d fe9a 300x232 1 Een knowledgebase via wordpress ! Piece of cake

Stel je voor dat je een programmeur bent en gespecialiseerd in asp.net, php en jquery. Je moet dagelijks projecten beheren en allerlei informatie (snippets) opslaan van diverse projecten. Een knowledgebase kan dan de uitkomst bieden.

Net zoals bij een standaardinstallatie van wordpress kan je categorieën en subcategorieën aanmaken. Tags zorgen voor een meer intuïtieve en gevoelsmatige indeling van de stukjes informatie. Via het “users management” kan je bovendien relaties selectief toegang geven tot de informatie.

Enkele raadgevingen :

  • gebruik simpele en duidelijke taal in de tegenwoordige tijd.
  • zorg voor unanimiteit tussen de gebruikers in het gebruik van de basiscategorieën.
  • maak gebruik van een verklarende lijst van acroniemen.
  • houd de beschrijvende zinnen kort en bondig.
  • beperk je tot de feiten (geen persoonlijke meningen of “grapjes”).

Je kan kennisbanken zowel intern als intern gebruiken. Als je een kennisbank ter beschikking stelt aan een extern publiek, kan je ook best kijken naar de beveiliging. BBpress en Restrict Content Pro zijn hierbij goede hulpmiddelen.

RCP helpt je om je knowledgebase te beveiligen

en de installatie is een …piece of cake

Voor de installatie en het beheer van een knowledgebase via wordpress, heb je enkele thema’s/plugins nodig.

Het belangrijkste is een duidelijke thema. Voor mij is WP Knowledge Base hét beste thema. Daarnaast is het handig om WP-Footnotes, Restricted Site Access en Print Friendly and PDF te installeren. Met deze tools kan je voetnoten beheren, selectief toegang verlenen tot bepaalde gedeeltes van de websites en artikels printen in pdf. Een lijst van andere plugins vind je hier.

Ook het thema “Knowbase” is uiterst geschikt om deze taak op zich te nemen. Maar dan betaal je wel éénmalig 49 $ bij themeforest.