Meer en meer worden email bestanden met elkaar gematched via gehashte email adressen.

Wat is nu een hash. MD5 hash is een cryptografische functie die een stukje data (zoals een email) neemt en dat omvormt tot 32bit hexadecimale string. Telkens je die functie toepast op hetzelfde stukje data, krijg je exact dezelfde encryptie. Elke email is dus uniek. Mijn email wordt op deze manier geëncrypteerd als “84c9d1d91ed8aadcfb9a1ca6cd841008”.

Wat oorspronkelijk een veiligheidsfeature was, is uiteindelijk een marketing-tool geworden. Via een matching met verschillende externe lijsten, zonder de ganse database ter beschikking te stellen, kan een rijker profiel gedistilleerd worden, voor beide partijen. Bovendien zorgt de encryptie ervoor dat de lijst beveiligd is voor diefstal (men kan immers het algoritme niet in de omgekeerde richting “herberekenen”).

Ook voor prospectie-campagnes met third-party adverteerders kan dit gebruikt worden om loyale klanten uit de database van de adverteerders te weren of eerder een aangepaste boodschap te versturen naar klanten en een andere boodschap naar de prospecten.