Soms zijn er zo van die parels van wordpress thema’s die meer dan aandacht verdienen om eens extra aandacht te verdienen. The Fidelity Thema is er daar zeker één van.

Websites voor fotografen zijn motiverende jobs. Foto’s, series van foto’s en portfolio’s zij vaak erg mooi en het is dan ook een plezier dergelijke websites te maken. Maar is ook een uitdaging. Het evenwicht vinden tussen presentatie en navigatie. Het lijkt uitdagend een mooie website te maken maar uiteindelijk moet de bezoeker toch een overzicht hebben en op een makkelijke manier kunnen switchen tussen onderwerpen, series.

Uitdaging N°1 : de presentatie

1000 beelden fotografen : het fidelity thema is voor jullie

Inderdaad. Mooie foto’s verdienen een mooie presentatie. Al te vaak zie ik websites waar de foto’s niet centraal staan maar eerder de navigatie, of de website zelf. En dat is spijtig.

Moderne webtechnologie laat toe om de volledige hoogte én breedte van het scherm te gebruiken en het zou spijtig zijn deze ruimte niet te gebruiken. Vroeger was de bandbreedte spelbreker om grote fotos online te plaatsen maar ook aan dat eubel lijkt tegenwoordig verholpen. De gemiddelde bandbreedte is 9.9 Mbps (Nederland) en daarmee kunnen zelfs vrij grote grafische bestanden bekeken worden.

Opgepast : dat is een gemiddelde voor een land dat in de top 5 staat van de bandbreedte. Een groot gedeelte van je bezoekers zullen een langere bandbreedte hebben en dus problemen hebben met de snelheiod van download. Daardoor zullen ze sneller afhaken.

Uitdaging N° 2 : de navigatie

Portfolio 1000 beelden fotografen : het fidelity thema is voor jullie

Websites voor fotografen bijven uiteraard commerciele websites met de bedoeling petentiële klanten en prospects te overtuigen en aan te zetten tot reactie. De navigatie moet dus functioneel en praktisch blijven maar mag het esthetische aspect van de website niet verstoren.

Een subtiel evenwicht tussen functionaliteit en esthetiek. Het bovengenoemde Fidelity thema beantwoord perfect daaraan. De navigate staat links bovenaan en neemt nog geen 10% van de totale oppervlakte is. Daardoor laat dit menu toe om de fotos die op de home pagina staat in volle breedte te tonene en verstoort ze het evenwicht niet. Een kleine “close” button laat toe om dit menu zelfs volledig te laten verdwijnen. Tijdelijk.

Ook de portfolio pagina is “in evenwicht”. Het menu blijft subtiel links aanwezig maar de aandacht gaat automatisch naar de portfolio van de verschillende reeksen van fotos. Portfolio’s zijn reeksen van foto’s die een bepaald gemeenschappelijk thema hebben.

Ik gebruik twee handige plug-ins op deze website : Imsanity, een plug-in die automatisch grafische bestanden beperkt tot een maximum formaat én Media Library Assistant, voor het uitgebreid beheren van de media database.