Je hebt er ongetwijfeld al van gehoord : retina display. Is dat van Apple ? Zijn de beelden van betere kwaliteit ?

css device pixels 300x171 1 zijn retina beeldschermen enkel voor Apple gebruikers ?
technical explication retina display

Technisch

Retina Display is een gedeponeerde merknaam van Apple om de categorie van lcd-beeldschermen aan te duiden die een zo hoge pixeldichtheid hebben zodat het menselijk oog geen onderscheid meerkan maken in pixels vanaf een bepaalde afstand.
Je weet ongetwijfeld dat een computer-scherm opgebouwd is uit een aantal pixels. Vandaar ook de term “ppi” of “pixels per inch”. De Retina display heeft 4 keer het aantal pixels per scherm als de meeste displays.

Uiteraard heeft dit gigantische gevolgen voor webdevelopers eenmaal andere fabricanten deze resolutie als standaard zullen gebruiken en de retina dus een de facto standaard zal worden.

Problemen

Uiteraard wensen we iedere gebruiker mooie beelden toe op zijn of haar website. Het probleem dat zich hier stelt voor de webdesigner, is dat de “webwereld” op twee snelheden draait. Stel bijvoorbeeld dat je een website maakt die zowel geschikt is voor gewone beeldschermen én voor retina. Moet je dan elke beeld twee keer uploaden ? Een keer voor de gewone display (1px op 1 px) en 1 keer voor de retina (4px of 1 px) ?

Een uiterst simpele hack zou kunnen zijn om elke beelden dubbel dan nodig op de webpagina te zetten en dan met de helft de verkleinen. Maar dat betekent wel dat je website een verdubbeling zal kennen in bandbreedte voor de weergave van beelden.

Een andere mogelijkheid zou erin kunnen bestaan om vectoriele beelden (met extensie .svg) te gebruiken op je website. Een vectorafbeelding is een grafische voorstelling met behulp van eenvoudige meetkundige begrippen zoals punten, lijnen, krommen, polygonen e.d., die alle met wiskundige vergelijkingen beschreven worden. Hierdoor zijn ze dus (in tegenstelling tot de traditionele beeldformaten) in en uitzoombaar. Deze vectoriele beelden kunnen ook gebruikt worden bij webdesign.

Conclusie : Zoals gewoonlijk bij grote veranderingen, zal er ee periode van onduidelijkheid zijn en zal er op dubbele snelheid moeten gewerkt worden namelijk met respects voor de schermen die voldoen aan de oude standaard en respect voor de nieuwe retina display. Eenmaal de vernieuwing een standaard zal geworden zijn, zal iemand een nieuw idee lanceren waardoor we weer op twee snelheden zullen moeten werken. As usual.