Gratis foto’s voor op je website. Waar vind je die ?

Waarom gratis foto’s gebruiken ?

Een veelgestelde vraag want als je in google intypt “free stock photos”, dan vind je honderden artikels met lijstjes van websites die gratis foto’s aanbieden voor je website of brochure. Vanuit marketing standpunt kan je echter wel een aantal vragen stellen in verband met stock foto’s.

Depositphotos 290518978 s 2019 Unsplash : gratis foto's voor je website

Ten eerste ga je foto’s gebruiken die misschien al duizenden keren op andere websites gebruikt zijn. Hierdoor is jouw website minder “uniek” in die zin dat je foto’s hergebruikt die al op andere websites gebruikt worden. Misschien beginnen je bezoekers die foto’s wel te herkennen omdat ze die al op andere websites tegengekomen zijn.

Een ander probleem bestaat erin dat door het gebruik van “mainstream foto’s”, je eigenlijk bevestigd dat je zelf als bedrijf “mainstream” bent. Hoe ga je immers je “usp’s” in de verf zetten door gebruik te maken van generieke foto’s. Of nog : hoe kan je beweren anders te zijn door de meest iconische stockphoto’s te gebruiken ?

Anderzijds krijg je voor een democratisch bedrag wel degelijk kwaliteitsfoto’s voor je website. Enkele uitzonderingen niet te na gesproken uiteraard, maar over het algemeen vind je op de meeste sites wel degelijk kwaliteitsvolle foto’s die gemaakt zijn door talentvolle fotografen. Misschien is de toegevoegde waarde dan wel om de mooiste en meest functionele foto’s te kiezen in functie van je marketing plan. En niet de meest voor de hand liggende.

Unsplash : gratis foto’s

Af en toe kom je van die fantastische initiatieven tegen op het web. En Unsplash hoort daar zeker bij.

Je vind meer dan een miljoen foto’s op de website, ingedeeld enerzijds op thema (zoals texture, nature, architecture, …). Anderzijds kan je ook gewoon een zoekwoorden intypen en dan krijg je een hele resem aan foto’s die min of meer beantwoorden aan je gevraagde selectie.

electricity 1024x1000 1 Unsplash : gratis foto's voor je website

Hiernaast zie je een voorbeeld van een zoekopdracht (in Engels weliswaar want unsplash heeft geen support voor de Nederlandse taal) op ket zoekwoord “electricity”.

Enerzijds krijg je dus een heleboel gratis foto’s aangeboden die je door een simpele klik gewoon kan downloaden.

Anderzijds stelt Unsplash ook een aantal variaties voor op het thema “electriciteit” : Energy, Lightning Bulb, Electronics, Electrician, …

En dat is natuurlijk wel handig zodat je je zoektocht steeds beter kan verfijnen om zo op zoek te gaan naar dé perfecte foto voor je website.

Je kan ook een gratis account openen. Hiermee kan je bijhouden welke foto’s je al gebruikt hebt. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid je eigen collecties van foto’s aan te leggen. Eventueel voor later gebruik.

Andere websites met gratis foto’s

Zoals eerder gezegd zijn er nog andere kapers op de kust : Pexels en Pixabay bijvoorbeeld. Een andere website in dezelfde categorie (maar met meer tekeningen & cartoons) is DeviantArt.

Bron : https://blog.snappa.com/free-stock-photos/