Webhosting is het aanbieden van serverruimte online waar particulieren of bedrijven een website kunnen bouwen. Het is ruimte die gebruikt wordt om informatie, afbeeldingen en andere inhoud op te slaan. Een hostingbedrijf is verantwoordelijk voor deze servers en onderhoudt ze om snelheid en veiligheid te blijven garanderen. Er bestaan verschillende soorten Hosting, ook voor WordPress websites.

Gratis hosting

Gratis hosting is mogelijk bij bepaalde hostingbedrijven, en ook via WordPress zelf. Iedereen die al eens een website gebouwd heeft met gratis hosting, weet echter dat de mogelijkheden beperkt zijn. Scripts draaien zoals PHP bijvoorbeeld, gaat niet. En ook een eigen domeinnaam kan vaak niet bij gratis hosting, behalve als je die nog extra aankoopt. Bovendien zijn ook de schijfruimte en bandbreedte erg beperkt. En sommige hostingbedrijven plaatsen soms eigen reclame op elke pagina om inkomsten binnen te halen.

Het is ook nog maar de vraag of de bedrijven die gratis hosting aanbieden, dit op (middel) lange termijn kunnen volhouden. En als ze failliet gaan, ben je dan zeker dat je voldoende backups hebt ?

Shared hosting

Wanneer er dan toch gekozen wordt voor betaalde hosting om de mogelijkheden uit te breiden, is Shared Hosting (One.com, Hostgator, Bluehost, …) de goedkoopste optie. Die abonnementen kosten tussen € 4 en €10 per maand.

Deze abonnementen zijn zo goedkoop omdat honderden gebruikers op dezelfde server worden gezet. Zoals alle servers, heeft ook de Shared Hosting server een vast maximum aan geheugen, bandbreedte, processor kracht, opslag enzoverder. Als één persoon op deze website meer zijn toegestane deel van geheugen gebruikt bijvoorbeeld, dan zullen alle andere websites op deze server daar problemen van ondervinden.

Of stel dat een bedrijf plots heel erg veel verkeer ontvangt via sociale media en dus meer bandbreedte en processorvermogen nodig heeft. In beide gevallen zullen andere websites veel minder snel of zelfs helemaal niet laden, en daar kunnen hostingbedrijven niet veel aan doen.

Virtual Private Server (VPS)

Wie meer controle wil en alles zelf wil regelen kan kiezen voor een Virtual Private Server. Een server wordt opgedeeld in meerdere virtuele servers, die dan elk worden toegewezen aan één gebruiker.

Elke gebruiker heeft de volledige rechten over die virtuele server en kan er mee doen wat hij/zij wil.

De mogelijkheden zijn eindeloos en de server kan voor meer dan enkel één website gebruikt worden. De processorcapaciteit en bandbreedte worden wel gedeeld onder alle klanten van de fysieke server. Ook het onderhoud, back-ups, security patches en dergelijke zijn voor rekening van de gebruiker.

Managed Hosting

Managed Hosting is “the best of both worlds.” De servers worden beheerd door een hostingbedrijf, die de servers indeelt en toekent aan haar klanten. Dit soort hosting is volledig aangepast aan WordPress en wordt gerund door WordPress experts. Omdat de servers speciaal voor WordPress geoptimaliseerd zijn, zijn de WordPress websites erop veel sneller.

De WordPress experts nemen ook alle support voor hun rekening: al jouw vragen worden meteen en in detail beantwoord en problemen worden sneller opgelost.

Bovendien is ook de veiligheid van de WordPress websites gehost via Managed WordPress Hosting beter. Het hostingbedrijf doet dagelijks beveiligingscontroles, werkt met efficiënte malware scanners en heeft betere beveiligingsprotocols ingesteld. Bovendien voeren zij ook alle veiligheidsupdates en security patches door die WordPress verschillende keren per jaar uitgeeft.

Ook de Worpdress core updates die 3 à 5 keer per jaar uitkomen, worden meteen doorgevoerd op jouw website. Thema’s en plugins die verbeteren, worden ook aangepast en je moet zelf dus geen updates meer doorvoeren.

Als er iets foutloopt met een upgrade, kunnen zij je ook meteen verder helpen. Ze zoeken uit waar de fout zit en lossen het probleem op. Ondertussen blijft jouw website gewoon live, zij het in een eerdere versie. Dat is mogelijk omdat de hostingaanbieder automatische back-ups en versioning doet van jouw website.

Wil je meer weten? Bekijk ons aanbod in Managed WordPress Hosting.