Als ondernemer streef je er natuurlijk altijd naar om je business te verbeteren. Je bent actief in de e-commerce en hebt een mooie webshop opgezet. De zaken lopen redelijk, maar het kan altijd beter.

Hoe? Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een content delivery network (CDN). Wat dat precies is leggen we uit in deze blog.

 • 🚀 Wil je de snelheid van je webshop verbeteren?
 • 🌐 Ontdek hoe een Content Delivery Network (CDN) je daarbij kan helpen!
 • 📚 Leer wat een CDN is en waarom het essentieel is voor e-commerce.
 • ⏱️ Zie hoe een CDN de laadtijden van je webshop kan verminderen, ongeacht waar je klanten zich bevinden.
 • 🛠️ Ontdek enkele populaire CDN-serviceproviders en hoe je deze kunt integreren met je WooCommerce-webshop.
 • 💡 Een snellere webshop betekent tevreden klanten en betere zoekresultaten!
 • 📈 Lees verder om te leren hoe je een CDN voor je webshop kunt gebruiken.

Wat is een CDN en waarom is het belangrijk voor je webshop ?

Je hebt normaal gesproken je website fysiek op de server van een hosting provider staan. Uiteraard heb je een provider gekozen met een snelle internetverbinding.

Naarmate je website of shop bekender wordt, komen er steeds meer klanten. Tijdens piekuren heeft de server het zwaar te verduren. De laadtijden nemen toe. Soms kan het zelfs zo erg zijn dat je webshop plat ligt, hetgeen natuurlijk funest is voor je business. Als je dit regelmatig meemaakt, is het tijd om eens aan CDN te denken.

CDN staat voor Content Delivery Network. Dit bestaat uit een reeks servers over de gehele wereld die de statische content (CSS, javascript, afbeeldingen) van jouw webshop in hun cache bewaren. Deze statische content heeft veel tijd nodig om te laden. Afhankelijk van de locatie van de bezoeker komen jouw webpagina’s via een supersnelle CDN server. Hierdoor wordt de belasting van je hosting server teruggebracht. Iemand die in Noord-Amerika zit, krijgt de pagina’s voorgeschoteld vanaf de CDN server in Noord-Amerika. Dat werkt veel sneller dan via een Europese server. Dit systeem zorgt ervoor dat jouw webshop overal ter wereld snel wordt geladen.

NCDN CDN Gebruik je best een CDN voor je WooCommerce webshop ?

De geografische locatie van de bezoeker is niet meer relevant en het latency probleem is hiermee grotendeels verholpen!

Een CDN is geen vervanging van je hosting provider. Deze blijft nog steeds noodzakelijk. De CDN servers zorgen voor een kopie van je statische (en soms dynamische) gegevens op servers over de hele wereld, zodat ze overal je website even snel kunnen laden. Daarnaast levert een CDN provider een aantal interessante extra beveiligingsopties zoals een website application firewall, HTTP/2 en bescherming tegen DDOS aanvallen. (zoals Sucuri website beveiliging)

Het belang van een CDN voor je webshop

Stel, je hebt een mooie e-commerce website, bijvoorbeeld een webshop die gebouwd is met de gratis WordPress plugin WooCommerce. Als je enige tijd bezig bent met het toevoegen van artikelen in je webwinkel zul je merken dat dit proces wat langzamer begint te verlopen. Dat is een nadeel van een webshop. Hoe meer artikelen, hoe meer tijd er nodig is om pagina’s te laden.

Natuurlijk heb je alles al gedaan om je website sneller te maken. Verder zijn de afbeeldingen voor het internet geoptimaliseerd, en zijn er geen onnodige plugins geïnstalleerd.

De gemiddelde bezoeker van jouw webshop heeft weinig geduld en klikt snel verder als hij moet wachten op een trage website. Die bezoeker ben je kwijt en zal ook niet gauw terugkomen. Traag laden van een website levert een negatieve gebruikerservaring op. Hoe verder de gebruiker geografisch is verwijderd, hoe langer het laden duurt. We noemen dit latency. Er zitten dan veel servers en routers tussen jouw website en de bezoeker.

Als eigenaar van een eenmanszaak heb je niet veel tijd om je hier helemaal in te verdiepen, maar belangrijk is het wel, want een trage website kost jou geld!!

Google vindt deze gebruikerservaring juist erg belangrijk en zal daarom trage websites lager gaan rangschikken. Ook de conversie is lager vanwege de traagheid van de webshop. Het aspect van snel laden is dus om allerlei redenen erg belangrijk. Een goede laadtijd is al geruime tijd een belangrijke SEO parameter.

Je website zal overal ter wereld snel laden. Je bezoekers en Google zijn beiden tevreden, wat resulteert in betere score in de zoekresultaten. Daarnaast neemt ook de conversie toe en bijgevolg dus je omzet.

CDN-serviceproviders voor je webshop

Wanneer je op zoek gaat naar een goede CDN provider heb je doorgaans een ruime keuze. Alles hangt een beetje af van je plannen en je budget. Als dat budget beperkt is, kun je altijd nog kiezen voor een gratis provider zoals het bekende Cloudflare. Tevens een leuke manier om te verkennen wat CDN voor je kan betekenen.

Er zijn veel CDN service providers met allemaal een wereldwijd netwerk van rond de 30 CDN/POP servers. POP staat voor Point of Presence.

 • keyCDN: Heeft een sterk server netwerk in Europa, Noord-Amerika en vooral Azië. Eenvoudige installatie en geschikt voor WordPress. Je kunt bescherming vragen tegen Dos-aanvallen, HTTP/2 ondersteuning, en een zeer goed control-panel staan tot je beschikking.
 • MaxCDN: Een bekende CDN provider en een sterke combinatie met WordPress en WooCommerce. De servers zijn allemaal uitgerust met supersnelle SSD schijfjes. Supermakkelijke installatie. Werkt ook samen met WordPress caching plugins zoals W3 total cache en WP super Cache.
 • CDN77: zeer uitgebreid pakket. Supersnel netwerk van CDN servers. Goed te integreren met WordPress caching plugins. Niet goedkoop, maar je krijgt er veel voor terug. 14 dagen gratis probeertijd.
 • Cloudflare: Zeer bekend en geheel gratis!. Vooral geschikt voor kleine websites. Leuk als eerste kennismaking, maar je gaat al gauw op zoek naar de features waarvoor je wel moet betalen.

Let op met gratis CDN providers. Soms moet je toch betalen als je webshop wat meer bandbreedte nodig heeft, zoals wanneer je meer bezoekers krijgt. Daarnaast merken we dat de CDN providers naast snellere websites ook vaak extra beveiliging leveren zoals SSL certificaten voor je content op de CDN server, een firewall, HTTP/2 protocol voor supersnelle HTTPS websites en bescherming tegen DDOS aanvallen.

Neem contact met ons op

Als ondernemer kan het best lastig te zijn om meteen een goede CDN oplossing te kiezen. Je wilt dat je WooCommerce webwinkel draait, maar je hebt geen zin in gedoe. Hoewel het instellen van een CDN vaak niet moeilijk is, zijn er altijd een paar dingen waar je even op moet letten. Ieder zijn vak zullen we maar zeggen.

Waarom nu zelf op zoek naar een goede CDN ? Weer een nieuwe leverancier erbij, en een helpdesk. Weer een factuurstroom erbij. Dat maakt alles weer ingewikkelder. Dat moet toch eenvoudiger kunnen? Natuurlijk kan dat. Wij kunnen het helemaal voor je regelen. Of je nu een bestaande klant van ons bent, of helemaal nieuw. Dat geeft niet. Neem direct contact met ons op, en laat Mailbox.be het voor je regelen. Zo behoud jij straks één aanspreekpunt voor alle vragen met betrekking tot je webshop of je CDN.

Mailbox werkt samen met CDN77 en KeyCDN vanwege de naadloze integratie met de WordPress en WooCommerce caching plugins.

DNS based CDN browsing.svg 1024x421 1 Gebruik je best een CDN voor je WooCommerce webshop ?