De Gutenberg Editor vs de klassieke editor, waar ga jij voor?

WordPress heeft op 6 december 2018 de nieuwe editor Gutenberg ingesteld als standaard editor voor het plaatsen van berichten.

De ontkenningsfase zullen we dus nu echt moeten passeren, want ook al waren we zo gewend aan de klassieke editor; het werd inderdaad tijd voor een update.

Samen met de lancering van WordPress 5.0 is Gutenberg geïntroduceerd en dat belooft een hele hoop. We mochten er al een tijd aan wennen door een losse plug-in, maar nu kunnen we ons echt helemaal vastbijten in de nieuwe editor.

In dit artikel zetten we alle voor- en nadelen voor je op een rijtje en leggen we je precies uit hoe je het in je voordeel kunt gebruiken!

De Klassieke editor: was hij wel zo klassiek?

Het korte antwoord: ja. Met klassiek is niet per se iets mis, maar wanneer je werkt in de marketing weet je dat het online landschap heel snel verschuift. Dat betekent niet veel ruimte voor klassiek. We moeten meebewegen om aan de wensen van de bezoekers te kunnen blijven voldoen.

De klassieke editor van WordPress heeft de afgelopen jaren weinig aanpassingen gehad. Dat zorgt enerzijds voor herkenbaarheid en vertrouwen bij de vele gebruikers, maar ook WordPress heeft te maken met concurrenten. Andere platforms als Medium of Wix boden namelijk wel een verfrissende en makkelijkere manier van het verwerken van content op de website.

Voor WordPress een duidelijk signaal dat er behoefte is aan een andere manier van gebruik van de visuele editor zoals die bekend was. Om erachter te komen waar dan precies behoefte aan was heeft WordPress 6 maanden lang vrijwilligers en toonaangevende gebruikers aan het nieuwe concept Gutenberg onderworpen. Zij mochten maandenlang gebruikmaken van de nieuwe editor en alles uitproberen.

Naar aanleiding van die feedback is er een nieuwe versie gemaakt en voilà: Gutenberg was geboren en een nieuw tijdperk is daarmee aangebroken!

Waarom WordPress met een oplossing moest komen

Steeds meer mensen maken gebruik van WordPress en dat brengt steeds meer wensen en eisen met zich mee.

WordPress was initieel gemaakt voor bloggers die minimaal basiskennis hebben van HTML en shortcodes, maar de doelgroep werd al snel groter. WordPress ging daarin mee en maakte het systeem makkelijker in gebruik voor mensen zonder programmeerkennis.

Perfect was het echter nog niet, want met de opkomst van de vele bloggers en vloggers die nog minder kaas hadden gegeten van het bouwen van websites, moest er een oplossing komen. Concurrenten sprongen hierop in door gemakkelijke systemen aan te bieden die websites bijna kant en klaar konden aanbieden.

Als je tegenwoordig net zo makkelijk een website kunt bouwen zonder HTML-kennis, waarom dan niet overstappen naar een ander systeem?

WordPress moest actie ondernemen om te voorkomen dat het nog enkel gebruikt zou worden door de ervaren bouwers. Met de status van meest gebruikte en vriendelijke systeem hadden ze nu eenmaal een reputatie hoog te houden. En ondanks dat de plug-ins wel degelijk updates kregen, is er aan de editor nooit iets veranderd. Gelukkig heeft WordPress geluisterd naar de vraag en kunnen ze nu ook de beginners van dienst zijn met het gemakkelijk plaatsen van te gekke content!

Wat/wie is Gutenberg?

Genoeg over WordPress zelf, want wat is de mysterieuze Gutenberg dan?

Laten we beginnen met de oorsprong van de naam, want die is wel bijzonder. De nieuwe editor heeft haar naam te danken aan Johannes Gutenberg. Meer dan 500 jaar geleden vond hij de drukpers uit met een beweegbaar type. Een revolutionaire naam, dus de verwachtingen lagen hoog.

Met de nieuwe editor zijn HTML en shortcodes niet meer nodig, waardoor ineens een nieuwe doelgroep kan worden aangeboord: de ultieme beginners.

gutenberg1 554cfdf248fe50376fa2fd43e438d465 800 Gutenberg : ben jij een fan van de nieuwe wordpress editor ?

Gutenberg is een editor die sterk visueel is ingesteld, zodat je eigenlijk helemaal niet meer met codes te maken hebt als je dat niet wil. Door middel van simpele blokken kun jij de complete website vormgeven. Simpeler dan drag & drop kan het niet worden!

Testen en bijsturen, testen en bijsturen

gutenberg1 5a9c9f77b59f09e6041967e0643fb1a6 800 Gutenberg : ben jij een fan van de nieuwe wordpress editor ?

Ook al is de nieuwe editor er, dat wil nog niet zeggen dat ze klaar zijn met het aanpassen. Gutenberg is wat ze noemen een “ongoing project” en zal de volgende maanden nog zeker een aantal “makeovers” kennen.

Het is lange tijd door talloze ervaren en onervaren personen gebruikt en al die input is gebruikt bij het finetunen van de Gutenberg editor. Het product mag er dan ook zeker zijn, maar compleet is het nog niet.

De ervaring leert namelijk dat de lancering van een nieuwe feature altijd veel met zich meebrengt. Mensen moeten wennen aan de nieuwe besturing en zullen ongeacht nog tegen blokkades of beperkingen aanlopen. Zeker gezien het systeem door een brede doelgroep in gebruik wordt genomen: de echte beginners zonder kennis van HTML, tot de ervaren programmeurs die het liefst alles handmatig in elkaar knutselen.

gutenberg2 f49d46fbb2e2c637a709ca4a1fdc6cec Gutenberg : ben jij een fan van de nieuwe wordpress editor ?

De gulden middenweg lijkt met de nieuwe editor gevonden, maar we zijn ervan overtuigd dat we de komende tijd nog met een aantal updates te maken gaan krijgen. Voordat je het gaat gebruiken zetten we de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Wat de komst van Gutenberg met zich meebrengt

Gutenberg Editor is eigenlijk niets meer dan een builder die we kennen van andere systemen als Elementor en Divi Builder. Maar ieder voordeel kent ook een nadeel. Wij hebben inmiddels ook uitvoerig gebruikgemaakt van de editor en hebben ervaringen van anderen vergeleken met onze bevindingen.

Zo zijn we op het volgende uit gekomen:

Voordelen:

  • Gutenberg heeft een ruime opstelling waardoor je meer overzicht houdt over de pagina wanneer je deze maakt;
  • Blokken zijn gemakkelijk om te gebruiken en met de nieuwe uitlijningsmogelijkheden is het beter in gebruik voor schermen met een hoge resolutie en sites met volledige breedte;
  • Gutenberg is zeer prettig in gebruik op mobiel. Een laptop of computer is dus niet meer nodig bij kleinere aanpassingen;
  • Ontwikkelaars kunnen nog altijd hun hart ophalen met de mogelijkheid om thema’s en plug-ins tot aangepaste blokken te maken;
  • Ideaal in gebruik voor de beginnende websitebouwers
  • Ook voor de ervaren developers is er nog altijd mogelijkheid om het eigen te maken en van de standaard af te wijken.

Nu de voordelen op een rijtje staan begint het duidelijk te worden waarom veel mensen ontzettend blij zijn met de nieuwe komst.

Toch brengen de voordelen ook een keerzijde met zich mee.

Nadelen:

  • Het is niet altijd makkelijk om 100% controle te hebben op de layout van de verschillende blokken. Basisaanpassingen van layout zijn nog té beperkt
  • Kopiëren van Google Docs of Word naar WordPress is momenteel nog waardeloos. Lay-out wordt kapotgemaakt bij het plakken en dat betekent een hoop dubbel werk;
  • Ondersteuning van Markdown ontbreekt nog;
  • Voor de gebruikers van de oude editor is de nieuwe Gutenberg een grote wijziging in de manier van werken waardoor het tijd kost om opnieuw ingewerkt te worden en het gebruik weer eigen te maken;
  • Vanaf oktober 2017 ondersteunt Gutenberg meta boxes die belangrijk zijn voor de SEO van de website. Nog niet optimaal, want door de bewerkingen laat Yoast het nog wel eens afweten;
  • Ontwikkelaars krijgen het nog lastig met de compatibiliteit in de toekomst door de vele thema’s en plug-ins die aangepast moeten worden of geüpdatet moeten worden.

Aan de slag met Gutenberg!

Hoe Gutenberg werkt met de blokken hebben we eerder al uitgelegd, maar nu is het tijd om echt aan de slag te gaan. Nog een kleine sidenote: wanneer Gutenberg officieel wordt opgenomen als editor van WordPress moet je noodgedwongen afscheid nemen van de klassieke editor, maar met de plug-in genaamd Classic Editor kun je alsnog gebruikmaken van je trouwe vriend! Let wel op, want een oplossing voor de lange termijn is het natuurlijk niet.

Gutenberg is dus de standaard editor geworden van WordPress. Je kan er zowel berichten als pagina’s mee bewerken.

Wanneer je in de visuele editor zit krijg je de pagina te zien zoals de eindgebruiker deze ook min of meer te zien krijgt. Met name het bewerken is met sprongen vooruitgegaan, want het slepen en droppen is zo gedaan.

Wil je een nieuw blok toevoegen? Dan klik je simpelweg op de ‘Insert’-knop en je kiest wat je aan content wil toevoegen, de mogelijkheden zijn eindeloos! Tabellen, afbeeldingen, video’s, teksten; you just name it.

Nu is het aan jou

We kunnen nog heel lang blijven praten over de Gutenberg editor, maar je leert het maar op één manier en dat is door te doen. Installeer en ontdek wat het jou te bieden heeft. Uiteraard staan wij voor je klaar om je te helpen met op maat gemaakte oplossing als je er niet uitkomt!

Mocht je toch nog wat willen oefenen en experimenteren. Dans is deze link ideaal : https://frontenberg.tomjn.com/

Of dit artikel op wpbeginner.