Iemand die zelf bezig is met WordPress gaat altijd op zoek naar verbeteringen. Het gebruik van breadcrumbs of broodkruimels zou ook voor jou interessant kunnen zijn. In deze blog vertellen we je wat breadcrumbs zijn en waarom jij je zou moeten gaan gebruiken op je website.

Broodkruimelpaden zijn zeer geschikt voor de wat grotere websites die over diverse niveau’s beschikken. Zij kunnen bezoekers helpen door deze extra navigatiefeature in te bouwen. Ook om andere redenen is het gebruiken van breadcrumbs op een website vaak een goede zaak.

bol com breadcrumbspng 4bd3c1112e133ea3475d1f20b2f6ac50 800 Breadcrumbs en SEO
bol.com breadcrumbs/broodkruimelpad

Breadcrumbs zijn zoals gezegd interessant voor grotere bedrijven en e-commerce shops, maar iedere KMO met een uit de kluiten gewassen website kan gebruikmaken van broodkruimels om de bezoekers te helpen bij het navigeren door de website.

In deze blog vertellen we alles over wat breadcrumbs zijn, en waarom ze ook voor jouw bedrijf interessant kunnen zijn. Natuurlijk vertellen we er meteen bij hoe je ze kunt installeren op je website.

Wat zijn breadcrumbs

Wie kent er nog het verhaal van Hans en Grietje? Toen ze dreigden te verdwalen in een donker bos was Hans zo slim om broodkruimeltjes te strooien. Zo zouden ze altijd hun weg terug kunnen vinden. Waar Hans geen rekening mee gehouden had, was dat vogels zijn stukjes brood ook lekker vonden. Toen ze later terug wilden, waren alle broodkruimels opgegeten, waardoor ze alsnog verdwaalden in het bos.

De breadcrumbs die we op onze website toevoegen, zijn op dit sprookje gebaseerd maar in tegenstelling tot het sprookje werken ze hier wel goed. Breadcrumbs zijn navigatie-elementen die dienen om bezoekers te helpen om makkelijker de structuur van je website te gebruiken. De breadcrumbs komen als een extra ondersteuning op de al bestaande navigatie hulpmiddelen op je website, niet als vervanging ervan.

Terwijl ze de gebruiker helpen, helpen ze ook Google om je website structuur beter te doorgronden. Google is blij met een goed broodkruimelpad, en vooral de robots van Google zijn er verzot op, maar daarover later meer.

Nu weet je waarvoor kruimelpaden bedoeld zijn. Maar hoe zien ze er nu precies uit? We zullen je een paar leuke voorbeelden laten zien van breadcrumbs, zodat we zien waarover we het hebben. Waarschijnlijk ben je ze al vaak tegengekomen tijdens het surfen.

Enkel voorbeelden van breadcrumbs

bread2 f4d57facd7f3b83c288f379fd7c50635 800 Breadcrumbs en SEO
niveau’s in een breadcrumb pad.

Hierboven zijn duidelijke de verschillende niveaus van de site te zien. Het laatste deel (groen) van het spoor wordt “locatie” genoemd. Dat is je huidige locatie op de website. Alle hogere niveaus zijn klikbaar. Je kunt dus rechtstreeks klikken op “server-side Coding”.

bread3 google 9e25253033a01860c4ac3f0d18c5c3ad 800 Breadcrumbs en SEO
Google geeft het goede voorbeeld.

Google zou Google niet zijn als ze zelf niet het juiste voorbeeld gaven. “Basic search Help” is hier de locatie. Google kiest voor een heldere en eenvoudige aanpak, maar het werkt, en voor zoekmachines maakt het niet uit hoe het eruitziet.

Breadcrumbs en SEO
Mooie design breadcrumbs bij Mailbox Marketing. De opmaak volgt de huisstijl.

Deze breadcrumbs zijn mooi opgenomen in het trendy design en de huisstijl van de website. De locatie is onze pagina over WordPress opleidingen bij Mailbox marketing. Steeds vaker worden breadcrumbs op een visueel aantrekkelijke manier gepresenteerd. Ze passen in het design van de site en in de huisstijl. Google houdt er wat dat betreft nog een erg “basic” breadcrumbs stijl op na.

Welke soorten breadcrumbs

We laten je hier kennismaken met de drie meest voorkomende types kruimelpaden.

Location breadcrumbs

Dit is zonder meer het meest voorkomende type breadcrumb. Je kunt op deze manier hiërarchisch door je website klikken, en van niveau naar niveau springen. Dit type wordt ook wel hiërarchie gebaseerde breadcrumb genoemd. Je kunt precies zien hoeveel stappen je nodig hebt om terug op de homepagina te komen.

Voorbeeld: “Home > blog > categorie > naam van de blogpost.”

Pad breadcrumbs

Dit type van breadcrumb toont het logische pad dat een gebruiker zou kunnen kiezen naar een bepaalde pagina. Zo kun je diverse paden aanleggen, allemaal naar dezelfde pagina, bijvoorbeeld een verkooppagina. Google vindt meerdere paden naar dezelfde bestemming minder leuk. Dit principe kan nadelig uitpakken voor de SEO ranking. Mocht dit gebeuren, kies dan voor location based breadcrumbs. Een andere term voor dit type is history-based breadcrumbs. Ze laten jouw historie zien op de site. Waar heb je allemaal op geklikt om hier te komen?

Voorbeeld: “home >vorige pagina >vorige pagina >vorige pagina> huidige pagina”.

Attribute of keyword breadcrumbs

Dit type breadcrumb lijkt op het location breadcrumb. Maar in plaats van de naam van de pagina weer te geven wordt er gekozen voor het tonen van keywords die deze pagina beschrijven. Dit type kom je heel vaak tegen bij e-commerce websites zoals die van Bol.com, Coolblue, Amazon en noem maar op.

Voorbeeld: “home >producten >product categorie >geslacht > maat > kleur.”

Waarom zijn breadcrumbs belangrijk ?

Breadcrumbs zijn een belangrijk onderdeel geworden van iedere goed gebouwde website. Ze vertellen de bezoeker niet alleen waar hij of zij zich bevindt op de website, op elk gewenst moment. Ook voor Google zijn broodkruimelpaden belangrijk om de structuur van de website beter te kunnen doorgronden. Wanneer Google een site beter kan lezen, levert dat meer informatie op voor de zoekmachine robots. Als gevolg hiervan zal de score in de zoekmachine resultaten verbeteren. Het is daarom voor iedereen met een wat grotere website met meerdere niveaus belangrijk om een broodkruimelpad te hebben, en als gevolg daarvan hoger te scoren bij Google!

Breadcrumbs en WordPress

Het belang van breadcrumbs is inmiddels overduidelijk aangetoond. We willen nu weten hoe we deze breadcrumbs kunnen installeren op onze website. Voor de bezitters van een WordPress website is er goed nieuws: Er zijn meerdere plugins beschikbaar om deze lastige klus uit handen te nemen.

Je kunt kiezen uit de volgende plugins:

Thema PHP bestand bewerken voor breadcrumb- activatie

Om te kunnen werken met bijvoorbeeld de Yoast SEO plugin moet je eerst een stukje PHP code aan je WordPress thema toevoegen. De code kun je doorgaans veilig plaatsen in de bestanden single.php of page.php. Let even op waar de code precies moet komen in jouw geval. Dit is afhankelijk van het gebruikte WordPress thema. Met de plugin “What the file” kun je snel het juiste .PHP bestand achterhalen.

De code is als volgt:

php code 153f90ba4a38b17353a92cc1faac690c 800 Breadcrumbs en SEO
plaats deze code op de juist plaats in het PHP bestand van je WordPress thema.

Wat deze code feitelijk zegt is: “Als breadcrumbs zijn geactiveerd, laat ze dan zien”. Dat is alles.

Nadat de code op de juiste locatie is toegevoegd en opgeslagen, ga je naar de “SEO” van Yoast SEO, en vervolgens naar breadcrumb settings. Hier kun je “enable breadcrumbs” aanvinken. Hier kun je ook de instellingen voor je breadcrumbs instellen.

Yoast SEO plugin

De Yoast SEO plugin wordt alom geprezen en niet voor niets. Na installatie heb je een uitgebreid dashboard tot je beschikking om alles te beheren.

Features van Yoast SEO plugin:

 • Vertelt Google precies waarover je pagina gaat.
 • Ingebouwde zoekterm optimalisatie
 • Controleert op leesbaarheid, te oude content en dubbele content.
 • Je hebt de volledige controle over je breadcrumbs
 • Alle ingewikkelde technische zaken worden op de achtergrond geregeld.
 • Veranderingen in het Google algoritme worden opgevolgd en bijgewerkt.
 • Je krijgt “voorstellen” voor het aanmaken van interne links.

Nadelen van Yoast SEO:

 • Het groene bolletje dat binnen Yoast SEO aangeeft dat alles dik in orde is, heeft het wel eens mis. Google bepaalt zelf welke websites hoog scoren.
 • Er zijn wat verschillen tussen hoe Yoast een goede SEO score afgeeft en hoe Google daar tegenaan kijkt. Het komt erop neer dat Google heel wat meer tools heeft om websites op te indexeren, en zodoende zijn er wel eens verschillen.

Breadcrumbs NavXT

Dit is de opvolger van de populaire WordPress plugin Breadcrumb Navigation XT. De naam is hooguit wat korter geworden maar de plugin is van de grond af opnieuw opgebouwd. Deze plugin maakt locatie breadcrumbs trails aan, die vervolgens nog op allerlei manieren aan te passen zijn. Je maakt gebruik van een handige administratieve gebruikersinterface, maar voor gevorderde gebruikers en ontwikkelaars is directe toegang tot de broncode ook mogelijk.

Features:

 • Uitgebreide mogelijkheden om instellingen van de breadcrumbs paden aan te passen. Een aantal veelgebruikte instellingen staat al default ingesteld.
 • Ondersteunt verschillende WordPress taalkeuze pakketten.
 • Ingebouwde WordPress widget
 • Compatibel met: RDFa format, WPML, Polylang, bbPress en BuddyPress.
 • Nog steeds erg populair bij WordPress bloggers

Nadelen:

 • Beschikt niet over ingebouwde style settings, zodat je de breadcrumbs niet direct de juiste opmaak kunt meegeven.

Wil je wat meer uitleg over hoe je breadcrumbs kan integreren in WordPress ? Contacteer ons dan voor meer inlichtingen.