In dit artikel vertellen we je meer over lokaal WordPress installeren.
Misschien heb je al ergens een WordPress website online staan bij een hosting provider. Soms wil je echter wat nieuwe dingen uitproberen vóórdat je het op je website in de “live” omgeving installeert. Als er iets verkeerd gaat kan je hele website ineens niet meer bereikbaar zijn, en mogelijk loop je hierdoor zelfs klanten mis! Dat is natuurlijk vrij stressvol want het kan soms uren duren om alles weer terug te draaien.
Sta je op het punt om zelf een WordPress website te starten maar wil je eerst thuis rustig oefenen ?
Wellicht heb je ergens een WordPress cursusboek gekocht om te oefenen. Nu wil je thuis deze oefeningen gaan maken en liefst met WordPress bij de hand. Maar om nu al dit oefenen op “live” website uit te proberen, met de halve wereld als publiek lijkt me ook niet de bedoeling.
Gelukkig is er voor al deze mensen een oplossing : Je kan ook lokaal WordPress installeren!!! Hoe je dat doet en wat hiervan de voordelen zijn vertellen we in dit artikel.
De voordelen van lokaal WordPress installeren?
Als we lokaal WordPress installeren, dan doen we dat natuurlijk niet zomaar. We hebben een bepaald doel voor ogen. Op het eerste zicht klinkt het misschien een beetje vreemd. Waarom zou je een website thuis installeren? Dat houd namelijk in dat alleen jij, en misschien je familie de website kunnen zien. En een website maak je nu juist om jouw verhaal met de wereld te delen.
Wat zijn de redenen voor mensen om dit toch te doen?
- Veilig experimenteren met WordPress. Als je een mooi nieuw WP thema, of een nieuwe plug-in of widget hebt gevonden en je wilt dat eerst uitproberen, kun je dat prima doen in de testomgeving die je thuis hebt ingericht. Maar het kan ook zijn dat je als programmeur wat dieper in WordPress gedoken bent, en wat HTML, CSS of PHP code hebt aangepast. Het zou jammer zijn als de hele website ineens niet meer bereikbaar door een foutje in de aanpassing.
- WordPress bestuderen: als je een WordPress website cursus aan het volgen bent, kan het erg nuttig zijn om alle oefeningen in een rustige offline omgeving uit te kunnen proberen. Je kan natuurlijk ook onze blog bekijken over WordPress tips en die gaan toepassen.
- Geld besparen: door eerst een groot deel van je website offline te maken, zorg je ervoor dat je website er meteen goed staat. Het duurt vaak enige tijd voordat je voldoende teksten hebt op je website. Als je een kale website meteen laat hosten, kost dat meteen al geld. En dat is jammer natuurlijk als er nog bijna niets te zien is. Wacht dus even met online zetten. Schrijf thuis je blogs en artikelen. Voeg afbeeldingen toe, en zorg dat het er allemaal goed uitziet. Als je tevreden bent, zet je alles online. Als ondernemer heb je vaak weinig tijd voor de website. Deze moet als het ware gevuld worden in de verloren uurtjes. Het kan misschien wel zes maanden duren voordat je alles online zet!
- Tijdbesparing: je kunt veel sneller werken aan de site omdat je niet afhankelijk bent van je internet verbinding.
Er zijn, zoals je ziet, voldoende redenen om thuis met WordPress te werken. We gaan eens verder kijken hoe we dit precies moeten aanpakken.
Ik wil lokaal WordPress installeren. Welke software heb ik hiervoor nodig?
Wat je eigenlijk doet als je WordPress lokaal wilt gebruiken is een lokale webserver installeren. Een webserver bestaat uit drie softwareprogramma’s die allemaal even belangrijk zijn. Een webserver zoals Apache, een programmeertaal zoals PHP waar WordPress mee gebouwd is, en een databaseprogramma zoals MySQL / MariaDB.
Ook op onze hosting platformen zijn bovenvermelde technologieën uiteraard aanwezig.
Je webbrowser (Firefox, Edge of Chrome) “praat” met de webserver door pagina’s op te vragen. De webserver reageert op dit verzoek door in de WordPress database te zoeken. De gegevens worden opgehaald en aan de webserver gegeven. Deze past het formaat ervan (HTML code) zo aan, dat het door elke webbrowser gelezen kan worden, en jij krijgt je webpagina te zien die je opvroeg.
Normaal gesproken draait de webserver met WordPress installatie bij je hosting provider. Deze webserver software moet nu geïnstalleerd worden op je computer thuis.
Om een Content Management Systeem (CMS) zoals WordPress thuis te laten werken hebben we nodig:
- · Een webserver (apache)
- · Een database (MySQL / MariaDB).
- · Een programmeertaal (PHP): een programmeertaal/scriptingtaal die de WordPress code begrijpt.
Als je al deze software pakketten installeert en daarna WordPress installeert dan heb je een thuis ontwikkel omgeving gecreëerd voor WordPress.
“Kant en klaar”software pakketten
De handmatige installatie én werkend maken van deze pakketten is zeer lastig, zelfs voor ervaren gebruikers. Dit vereist de nodige aanpassingen in allerlei configuratiebestanden. Als je niet precies weet wat je doet, gaat het mis.
Wil je lokaal WordPress installeren? Maak dan gebruik van onderstaande gratis kant-en-klare installatie-pakketten. Deze software zorgt ervoor dat alle applicaties die nodig zijn op de lokale webserver worden geïnstalleerd, en dat alle instellingen al goed staan. Natuurlijk zorgt een dergelijk product er ook voor dat de juiste softwareversies gebruikt worden bij de installatie. Versies van software die met elkaar compatibel zijn.
Er zijn verschillende pakketten (stacks) beschikbaar:
- XAMPP, (downloadsite van Apachefriends)
- LAMP, (voor installatie op een Linux computer, bijvoorbeeld Ubuntu of Mint Desktop, Ampps website)
- WAMP ( WAMPserver website, voor de Windows gebruiker)
- MAMP, (voor mensen met een Apple Mac computer, Ampps website)
- Local by Flywheel (voor Windows, Mac, Linux)
Deze pakketten hebben allemaal PHP als programmeertaal aan boord en worden daarom ook wel een PHP-stack genoemd, omdat de software van deze drie producten eigenlijk op elkaar gestapeld is, en samen de webserver vormt. Daar gaat het uiteindelijk om: een webserver thuis draaien. Nu hoeven we alleen nog maar WordPress te downloaden en te installeren.
Lokaal WordPress installeren? Gebruik WAMP!
We weten nu welke software we voor een WordPress installatie thuis nodig hebben. Ook hebben we gezien wat de taak is van elk van deze software programma’s. Nu kijken we tot slot nog even naar de installatiestappen die je het best kunt volgen als je lokaal WordPress gaat installeren.
We kiezen in dit geval voor WAMP (Apache, MySQL en PHP gebundeld voor Windows gebruikers), omdat we ervan uitgaan dat jij waarschijnlijk ook met een windows computer werkt. De installatie van WAMP stelt je in staat om in enkele minuten een werkende installatie te hebben.
Zelf aan de slag?
Als je WAMP gebruikt wordt dit allemaal voor je geïnstalleerd met de juiste instellingen om WordPress te kunnen gebruiken later. We presenteren hier geen handleiding (want die zijn er al zoveel) maar geven je globaal de stappen aan, zodat je weet wat je mag verwachten. Ook kun je nu een inschatting maken of je dit zelf wilt gaan doen, of laten doen. Mocht je toch meer details willen? Raadpleeg dan een van de vele Nederlandse of Engelstalige handleidingen op het internet, of kijk hier!
1. Eventueel VirtualBox downloaden en installeren. (Je kunt deze stap eventueel overslaan.) Om alles uit elkaar te houden op je Windows pc, kun je met Virtualbox je WAMP server virtueel opbouwen. Virtualbox is virtualisatie software. Je maakt als het ware een Windows pc in een Windows pc aan. Als je de WordPress installatie helemaal kapot hebt gemaakt kun je met Virtualbox snel een kopie terugzetten.
2. Download en installeer WAMP vanaf de website van Apache friends of Ampps.
3. Database aanmaken. Na de installatie moet je bij MySQL een nieuwe lege database aanmaken. Volgens de instructies. Later, als je WordPress geïnstalleerd hebt moet deze database aan WordPress gekoppeld worden. (Bewaar deze gegevens goed!)
4. Download en installeer WordPress. Als WordPress ook geïnstalleerd is, moet je nog wat settings goed zetten en de database koppelen.
Klaar! Veel plezier met je nieuwe thuis ontwikkelomgeving.