WordPress is een zeer nuttig hulpmiddel als het gaat om het maken van een website op een eenvoudige manier.

Het is een contentmanagement systeem (CMS) dat gebruiksvriendelijk is en niet veel technische kennis vereist om iets aan te vullen of te veranderen aan de weblog. Bijna een derde van alle websites worden op WordPress gemaakt. Een extra reden om gebruik te maken van WordPress!

Hierbij 10 tips voor WordPress gebruikers :

Tip #1 : Optimaliseer je titels

Zoekmachines gebruiken de titel van jouw blog om de website te rangschikken in zoekopdrachten. Om ervoor te zorgen dat jouw webpagina eenvoudig te vinden is, wordt er aangeraden om jouw titels met minder dan 70 trefwoorden neer te pennen. De titels moeten zo beschrijvend mogelijk zijn zodat het de gebruikers aanzet om te reageren.

Andere belangrijke punten wanneer het op titels aankomt:

  • Formuleer een tekst die mensen aanzet om te klikken
  • Gebruik jouw merknaam in de titel, zodat je gemakkelijker vindbaar wordt tijdens zoekopdrachten
  • Zet het belangrijkste trefwoord voor de huidige post in het begin van de titel

Tip #2 : Een cache plug-in is onmisbaar

Als je wilt voorkomen dat jouw website crasht tijdens periodes van druk verkeer, moet je een cache plugin installeren. Dit houdt niet alleen de cache van jouw website up to date, maar het verbetert ook de beleving van jouw bezoekers omdat dit de snelheid van jouw website ten goede komt.

De meest populaire en vertrouwde cache is WP Super Cache. The “new kid on the block” is Swift Performance maar vraagt iets meer technische kennis.

Tip #3 : Zorg voor kwalitatieve beelden

De snelheid en de Search Engine Optimization van jouw webpagina verbetert en verhoogt door de beelden van jouw website te optimaliseren. Je kunt dit doen door jouw afbeeldingen de juiste namen te geven, aangezien het belangrijk is om relevante trefwoorden te gebruiken om jouw webpagina rang op zoekmachines te verhogen.

Het is, bijvoorbeeld, beter om een trefwoord te gebruiken, in plaats van Image1.jpg. Zoekmachines kruipen niet alleen in de tekst op jouw webpagina, ze kruipen ook in de bestandsnamen van jouw afbeeldingen. Ook is het belangrijk om het juiste formaat (bv. 1024 x 768) aan te geven bij het posten van een afbeelding, zodat deze sneller geladen worden met behoud van de kwaliteit.

Enkele interessante plug-ins die je kunt installeren zijn:

Tip #4 : Kies het thema dat het best bij jouw imago past

WordPress kan een fantastisch platform zijn om jouw nieuwe website te ontwerpen, het succes van jouw webpagina wordt grotendeels bepaald door het thema dat je kiest voor je lay-out.
Zorg ervoor dat je de tijd neemt om te onderzoeken welke het beste bij jouw behoeften past, ongeacht het thema dat je kiest. Je hebt niet alleen een thema met geweldige functies nodig, maar ook een thema dat ondersteuning biedt op langere termijn.

Vermits er meer en meer betrouwbare en degelijke page builders

Bronnen : wordpress.org, themeforest.net

Tip # 5 :  Maak jouw WordPress ook bruikbaar voor smartphones (responsive design)

Het is van groot belang dat jouw WordPress thema ook goed reageert op smartphones. Dit noemen we ook responsive design.

Desktops worden de dag van vandaag 10% minder gebruikt dan mobiele apparaten. Op de meeste websites (zelfs voor btb) is de verdeling steeds meer en meer fifty-fifty : 50% mobiel en 50% desktop.

Tip #6 : Kijk uit voor spam

Controleer zeker de comments van de gebruikers op spam, met name doorverwijzingen naar andere sites. Spam is niet alleen vervelend maar het kan ook schade brengen aan jouw SEO rankings in de resultaten van bepaalde zoekmachines.

Om dit op te volgen werden plug-ins Akismet en Antispam Bee in het leven geroepen, 2 bekende anti-spam plugins die schitterend werken in WordPress.

Tip # 7 :  Raadpleeg een SEO specialist

Een erkende SEO specialist kan met jou samenwerken om je te begeleiden in de optimalisatie van je website. Een SEO specialist zal je helpen bij het ontwikkelen van de beste website structuur, dit kan voordelig zijn voor je positie tijdens zoekopdrachten. Daarnaast krijg je ook begeleiding in het kiezen van een WordPress thema en leer je de juiste plug-ins gebruiken (dit zijn kleine apps die toegevoegde functies/functionaliteit bieden aan jouw webpagina).

Tot slot helpt een SEO specialist bij het vinden van de juiste webhosting voor een veilige, snelle, aanpasbare en geoptimaliseerde website zonder onnodige herbewerkingen of te grote kosten te maken.

De meest bekende plug-in voor WordPress SEO, vind je terug bij Yoast. De aanbevelingen van Yoast kunnen als richtlijn gebruikt worden maar het is zeker geen must om ze volledig op te volgen. Je vindt er interessante topics rond SEO voor jouw webpagina.

Tip # 8 :  Voeg nieuwe gebruikers toe

Er is een grote mogelijkheid dat je niet in staat zult zijn om al jouw WordPress taken zelf te behandelen.

Het beheren, schrijven en bewerken van dagelijkse posts is immers tijdrovend. Vandaar dat je op een gegeven moment andere mensen aan boord zult moeten brengen.
De eenvoudigste manier om een nieuwe gebruiker of auteur toe te voegen is door het formulier in te vullen in de sectie “Gebruikers Toevoegen” op jouw WordPress Admin pagina.

Eens ingevuld, zorg er dan voor dat je de rol voor die persoon selecteert. WordPress biedt meerdere opties: beheerder, redacteur, bijdrager, auteur of abonnee. Je bepaalt zelf hoeveel toegang je geeft aan je medewerkers.

Tip # 9 :  Vergeet geen back-ups te maken

Een ander punt om niet over het hoofd te zien is regelmatig een back-up te maken van jouw website.

Malware op je webpagina en of een hacker attack zijn snel gebeurd. Maak hier een gewoonte van en dit zal je in de toekomst veel kopzorgen besparen.

Het is een vorm van preventieve veiligheid die je zeker in achting moet nemen. Daarvoor bestaan er ook interessante plug-ins zoals WP Time Capsule om volgens een regelmatig schema een off-site back-up te maken. Als je ooit de toegang tot jouw backend verliest, heb je alles wat je nodig hebt om jouw website te herstellen.

Tip #10 :  Wees niet bang om opnieuw te proberen

Als laatste wordpress tip is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat werken met WordPress niet vanaf de eerste keer lukt. Durf te experimenteren en ga op zoek naar oplossingen, op lange termijn kan je hier alleen maar uit leren. Probeer ook niet opnieuw het warm water uit te vinden maar ga op zoek naar online tutorials. Op die manier kan je extra kennis vergaren die jou bij toekomstige WordPress pagina’s alleen maar ten goede zullen komen.

Of experimenteer er op los via een GRATIS WordPress installatie (7 dagen) via Poopy.life.

Hopelijk ben je tot hier geraakt en heb je iets gehad aan onze tips voor wordpress. Hou ons kanaal “wordpress” in het oog en volg allerlei nieuwtjes en tips & tricks voor wordpress.

Sarah Madimba – Content Marketer Sortlist /  sortlist.nl