desktop

Mailbox blog

Mobile + tablet

Mailbox blog

Bolletjes

Hoe een child theme installeren in WordPress

WordPress child themes zijn (zoals de naam suggereert) thema’s die de volledige functionaliteit erven van hun “ouder “ of “parent” thema’s.

Bedoeling is om je eigen code toe te voegen aan je gekozen thema’s zonder dat die wijzigingen overschreven worden door de volgende thema update.

Wat is een WordPress child theme ? 

Als je WordPress al veel gebruikt hebt, weet je dat je een wordpress thema moet installeren om je website een bepaalde layout mee te geven.

Er zijn tienduizenden WordPress thema’s zomaar te verkrijgen en bepalen ze het uitzicht van je wordpress site.

Maar wat als je nu een aantal wijzigingen wil aanbrengen aan je thema. Worden die dan niet overschreven bij de volgende update van je thema ? Om dat te verhelpen, kan je best werken met een child theme.

Een WordPress child theme is een WordPress-thema dat zijn functionaliteit erft van een ander WordPress-thema, het “ouder thema” of “parent theme”.

Child themes worden vaak gebruikt wanneer je een bestaand WordPress-thema wilt aanpassen of aanpassen zonder de mogelijkheid te verliezen om dat thema te upgraden. Anders zouden de wijzigingen die je hebt gedaan aan het parent theme gewoon verloren gaan.

In het verleden was er geen eenvoudige manier om WordPress-thema’s te updaten zonder alle aangepaste styling en wijzigingen die je had aangebracht te verliezen.

Het WordPress core development team en de WordPress community besloten dit probleem op te lossen door het concept van “parent” en “child” theme te introduceren. 

Een “child theme” in WordPress zou alle functionaliteit, functies en de code van het parent theme erven zonder het parent theme zelf te wijzigen. Hierdoor kunnen gebruikers de styling van het ouder thema veranderen en functies toevoegen/wijzigen zonder de mogelijkheid te verliezen om het ouder thema te updaten.

Waarom een child theme gebruiken ? 

Je wil een aantal wijzigingen aanbrengen aan je hoofdthema. Je wil bijvoorbeeld de css wijzigen of een javascript file toevoegen. Of misschien een aantal specifieke shortcodes ?

Of je wil de structuur van de specifieke php sjablonen aanpassen maar niet voor alle sjablonen.

Dan is een child theme ideaal. Immers je kan perfect een aantal sjablonen van het hoofdthema kopiëren en aanpassen in je child theme.

Dus misschien zijn child thema’s niet voor de gemiddelde gebruiker want er komt al gauw wat kennis bij kijken rond css, javascript en php. 😎

Maar bekijk het zo : het is uiteindelijk een kleine moeite om dit vanaf het begin te doen. Als je dan toch vroeg of laat een programmeur wil loslaten op je WordPress site, dan heb je waarschijnlijk geen of weinig problemen bij aanpassingen van de functionaliteit van het hoofdthema.

Hoe werkt een child theme ?

Een child theme laadt eerst, voor de parent theme, en bevat alleen overschrijvingen en aanvullingen op het ouder thema.

Al uw CSS, sjablonen, afbeeldingen en andere bestanden worden in de map van het child theme bewaard, terwijl de originele bestanden van het parent theme intact blijven.

Als er iets kapot gaat, kunt u eenvoudigweg het desbetreffende bestand in de map van het child theme verwijderen of repareren.

Hieronder zie je hoe een child theme zig gewoon nest in de map van de thema’s. Je kan een child theme dus gewoon toevoegen maar ook gewoon weer verwijderen als je merkt dat er zich een probleem voordoet. Niet alle thema’s ondersteunen child themes. Maar dat is een minderheid.

Voor meer info verwijs ik je graag door naar dit artikel : https://make.wordpress.org/training/handbook/lesson-plans/theme-school/child-themes/child-themes-twentyseventeen/

Hoe zelf een WordPress child theme aanmaken

Grofweg genomen zijn er 3 manieren om zelf een child theme te gebruiken op je eigen WordPress site.

Meegeleverd met je WordPress thema

Het gebeurt vaak bij commerciële WordPress thema’s dat de child themes gewoon meegeleverd worden. 

Als je bijvoorbeeld het avada theme gekocht hebt, dan krijg je eigenlijk twee thema’s om te installeren : het hoofdthema en het child theme.

Je moet ze gewoon apart installeren maar te beginnen met het hoofdthema uiteraard.

Een child theme installeren met een plugin

Dé manier om zelf een child theme te installeren, is uiteraard door de installatie van een plugin. Een kleine zoektocht op wordpress.org, leert ons onmiddellijk dat er vele mogelijkheden zijn om dit zelf te doen.

Zoals gewoonlijk is de vraag niet of er een plugin is maar eerder van “welke gaan we best gebruiken”.

Nu zijn er best een heleboel plugins die dit voor jou kunnen doen. Maar we hebben er één specifieke plugin uitgekozen (vooral omdat ie makkelijk is) : child theme wizard.

Onderaan dit artikel vind je video die je duidelijk toont hoe je dat zelf kan doen. En niet vergeten : als er dan toch iets misgaat, dan kan je nog altijd terugkeren naar je “oude” thema.

Belangrijk : het is aan te raden de child theme plugin naderhand te verwijderen. Immers te veel nutteloze plugins kunnen je WordPress site serieus vertragen. Je child theme wordt immers niet verwijderd als je de plugin verwijderd die het child theme aangemaakt heeft.

Zelf een child theme maken

Wil je je eigen child theme aanmaken, dan kan dat natuurlijk ook. Maar eerlijk gezegd zie ik er de toegevoegde waarde niet van in.

Je vind de volledige technische setup terug in dit artikel optimizewp.com.

Schrijfrechten op de server

Als je wil gebruik maken van de functionaliteit van een child theme, moet je als gebruiker wel schrijfrechten hebben op de server.

Veel hosting firma’s laten gebruikers niet toe thema’s of plugins te veranderen. Kwestie van veiligheid op je webserver.

Je kan dat echter wel aanpassen. Je kan je hosting firma contacteren om dit voor jou in orde te brengen. Je kan het echter ook zelf in orde brengen via de volgende stappen :

  1. Gebruik SFTP en ga naar de locatie van uw WordPress-site.
  2. Open wp-config.php op uw computer.
  3. Zoek naar:  (‘DISALLOW_FILE_EDIT’, true);
  4. Verander waar naar onwaar:  define(‘DISALLOW_FILE_EDIT’, false);
  5. Sla het bestand op en upload het opnieuw naar je server

Video : hoe een child theme installeren

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print
Andere WordPress berichten

Handige seo tips voor wordpress

Seo tips vind je bij de vleet en in overvloed. In deze post daarentegen, gaan we iets dieper in op de mogelijkheden die er bestaan binnen wordpress zelf om de vindbaarheid van je wordpress site te verbeteren.

Zelf een wordpress site maken : hoe doe je dat ?

Wordpress is wereldwijd het grootste content management systeem. Geschat wordt dat 1 op 4 websites momenteel (en we schrijven december 2016) in wordpress gemaakt wordt.

3 Praktische marketing tips voor WordPress

Marketing tips zijn er bij de vleet. Typ het maar eens in Google. Wat zeldzamer is, zijn marketing tips voor Wordpress.

WordPress migreren naar een andere server. Hoe doe ik dat?

WordPress migreren doe je het beste met een plug-in als je website klein is. Grotere websites migreer je liever handmatig. Volg ons 8 stappen plan.