Mailbox logo

Translatepress : de beste vertaal plugin voor wordpress

12/10/2022 1471 woorden 7 minuten

In dit artikel geven we je een kort overzicht van wat de TranslatePress plugin doet en laten we zien hoe deze plugin met Elementor kan gebruiken om de pagina’s van je WordPress site te vertalen.

Hoe je WordPress site vertalen ?

Er zijn in feite twee dingen die je moet doen om van je eentalige WordPress site een meertalige site te maken :

Enerzijds moet je zorgen dat je voor elk element van je site een alternatief element hebt in een andere taal. Deze elementen kunnen zijn: pagina’s en berichten maar ook afbeeldingen en andere elementen zoals menu’s en widgets.

Anderzijds moet je ook zorgen voor de echte vertalingen van de teksten van bovenstaande content elementen. Sommige plugins hebben een partnership met externe vertaalbureaus (zoals polylang) of geven een beperkt aantal gratis effectieve vertalingen (wpml).

Maar laat hierover geen misverstand bestaan : de plugins zorgen voornamelijk voor de synchronisatie tussen de vertalingen van de verschillende content elementen en niet voor de vertaling zelf.

De beste plugins om je WordPress website te vertalen

Er zijn tienduizenden WordPress plugins. Ik zeg wel eens dat er voor elke functie op z’n minst één plugin te vinden is.

Zo ook voor de vertaling van je website.

Maar laten we onmiddellijk een misverstand uit de wereld helpen : het betreft hier de vertaling die je zelf doet. De meest gekend plugins zorgen ervoor dat je de juiste tools hebt om je WordPress site technisch in orde te maken voor vertalingen. Maar die vertalingen ga je wel degelijk zelf moeten doen ! De beste plugins voor vertalingen bevatten dan misschien wel tools om je vertalingen zelf in orde te brengen maar eigenlijk moet je dat wel degelijk zelf doen.

De bekendste (betalende) plugin voor WordPress vertalingen is wpml. Maar er zijn nog andere, goede plugins om je vertalingen te beheren. Zo is bijvoorbeeld polylang een leuk en gratis alternatief.

In dit rijtje hoort translatepress thuis.

TranslatePress plugin

TranslatePress is een vertaalplugin voor WordPress die je gratis kan downloaden en gebruiken om je WordPress site te vertalen. De plugin zelf is ook compatibel met WooCommerce, zodat je eenvoudig je webshop kan vertalen.

De belangrijkste functies van de translatepress plugin zijn onder andere:

 • Makkelijke interface die de vertaling in real-time weergeeft
 • Volledig compatibel met alle thema’s en plugins
 • Ondersteuning voor zowel handmatige als automatische vertaling (via Google Translate)
 • Mogelijkheid om dynamische “strings” of woordenreeksen te vertalen die zijn toegevoegd door WordPress, plugins en thema’s.
 • Een redactionele controle waardoor je je vertalingen pas publiceert als ze klaar zijn

Je vraagt je misschien af waarom je TranslatePress zou moeten gebruiken in plaats van Google Translate. Het belangrijkste voordeel van het gebruik van TranslatePress is dat u alle pagina’s op uw site zelf kunt vertalen. Hoe goed Google Translate ook is, een vertaling via een machine of software en kan nooit worden vergeleken met de nauwkeurigheid van een menselijke vertaler.

Waarom translatepress om je WordPress site te vertalen ?

Als het gaat om vergelijkbare vertaalplugins, biedt TranslatePress alle functionaliteit die je nodig hebt gratis aan en bevat het bovendien een heel intuïtieve gebruikersinterface.

Er is zowel een gratis versie als een betalend versie. Maar er is verrassend veel functionaliteit in de gratis versie.

Misschien is dat wel inderdaad de grote toegevoegde waarde van translatepress : het is makkelijk (zeker in vergelijking met WPML) om je vertalingen te beheren in je WordPress backend.

Bovendien heeft de plugin een “Pro Versie” (betalend) die nog bijkomende functionaliteiten heeft :

 • Ondersteuning voor 221 extra talen
 • Yoast SEO-ondersteuning
 • Vertaal SEO Titel, Beschrijving, Slug
 • Alleen publiceren wanneer de vertaling voltooid is
 • Vertalen door te bladeren als Gebruikersrol
 • Verschillende menu-items voor elke taal
 • Automatisch gebruikers taaldetectie
translatepress prijzen

Hoe translatepress installeren en starten met vertalen van je WordPress site

stap 1 : installeer en activeer translatepress

De eerste stap is het installeren en activeren van de TranslatePress plugin. Begin met in te loggen op je WordPress-dashboard en navigeer naar Plugins > Nieuw toevoegen. Zoek TranslatePress, installeer het en activeer de plugin.

stap 2 : configureer de settings van de plugin

Ga na de installatie van de plugin naar Instellingen > TranslatePress. Van daaruit kunt je de gewenste taal instellen en andere instellingen van de plugin configureren. Zoals je kan zien op onderstaande screenshot, kun je kiezen hoe de taalnaam wordt weergegeven, of je Google Translate wilt gebruiken, of je add-ons wilt kopen en activeren, en nog veel meer.

Voor het doel van deze tutorial hebben we de gewenste taal ingesteld op Engels, maar je kan kiezen welke taal je wilt. Wanneer je klaar bent met het configureren van de instellingen, sla dan de wijzigingen op.

Welke instellingen kan je zoal doen ?

 • instellen van verschillende talen
 • de standaard (default) taal (default language)
 • gebruik een subdirectory voor de verschillende talen en voor de standaard taal (bijvoorbeeld https://jewebsite.be/nl of https://jewebsite.be/en)
 • waar de “language switcher” te tonen
 • automatische vertaling via Google Translate of Deepl
 • installatie van add-ons
 • “advanced settings” : gedetailleerde instellingen
settings translatepress

Opmerkelijk : een van de add-ons is een connectie met Deepl, onze favoriete vertaal software.

stap 3 : vertalen van pagina’s en berichten

Nu kan je werkelijk aan de slag met je vertalingen. Van het Nederlands naar een andere taal bijvoorbeeld.

Open een bestaande pagina en bekijk die in de frontend. Bovenaan zie je een menu item “translate page”. Klik hierop.

frontend activatie translatepress

Daarna kom je terecht in de vertaal editor van translatepress en kan je effectief aan de slag met je vertalingen. En dat lijkt echt wel poepsimpel zoals je hieronder kan zien.

vertaaleditor translatepress

Zoals gezegd kan je bij de algemene instellingen bepalen of je zelf de vertalingen toevoegt of niet. Je kan ook beroep doen op Google Translate en Deepl om je assisteren met de vertalingen.

Onderstaande video legt dit nog wat meer in detail uit.

Translatepress en Elementor page builder

Een van de meest voorkomende problemen met vertaalplugins, is de integratie met de zogenaamde WordPress page builders. Dat zijn plugins die je toelaten om een “grafische” manier je pagina’s te bewerken en te lay outen.

De meesten kennen wel Gutenberg maar deze page builder gaan nog een stuk verder. Bekende page builders zijn Elementor, Divi en Visual Page Composer.

Translatepress werkt perfect samen met Elementor ! Hieronder vind je een voorbeeld hoe je zelf aan de slag kan gaan.

Stap 1 : maak een pagina “over ons” aan in Elementor

Zodra je de plugin hebt opgezet, gaan we een nieuwe pagina maken die met behulp van de TranslatePress plugin wordt vertaald. Ga naar Pagina’s > Nieuw toevoegen. Geef je pagina een naam en klik vervolgens op Bewerken met Elementor.

Voeg nu een stukje tekst toe via de “tekst” widget. Bewaar je pagina en ga naar je dashboard in de backend.

Stap 2 : start met vertalen

Om te beginnen met het vertalen van de pagina, moet je teruggaan naar je dashboard, ga naar Pages > All Pages en klik dan op View onder de pagina die je net hebt gemaakt. Zodra de pagina geladen is, kunt u op Vertalen klikken vanuit de bovenste admin-balk.

In het geval dat je de admin bar uitgeschakeld hebt, moet je je pagina toevoegen aan je hoofdmenu door naar Appearance > Menu te gaan. Daar vindt u uw pagina, voegt u deze toe aan het menu en klikt u op Opslaan. U kunt dan op Translate Site klikken, die standaard uw homepage zal laden. Om naar de demopagina te gaan die we eerder hebben gemaakt, klikt u op de pagina in het navigatiemenu.

Zodra uw demopagina wordt geladen, zie je de interface van de plugin aan de linkerkant en uw pagina aan de rechterkant van het scherm. Het vertalen van uw pagina is zo eenvoudig als het zweven over de tekst die u wilt vertalen en het klikken op het potlood-icoon. Laten we beginnen met het vertalen van het menu-item Contacteer ons eerst.

Integratie met Deepl

Ben ik de enige of zijn er steeds meer mensen overtuigd van de ktacht van de vertalingen van Deepl ? 😎

DeepL is een relatief nieuwe automatische vertaaldienst, die snel is opgeklommen tot een van de beste automatische vertaaldiensten.

Deepl maakt gebruik van neurale netwerken en kunstmatige intelligentie om teksten te vertalen, wat resulteert in hoge kwaliteit en nauwkeurige vertalingen. Deepl is echt goed om de betekenis van een zin te begrijpen, in plaats van te gaan voor een letterlijke vertaling.

Als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om je WordPress-site automatisch te vertalen, kun je dit bereiken door gebruik te maken van de DeepL Integratie die beschikbaar is in TranslatePress. Spijtig genoeg enkel voor betalende abonnementen.

Mogelijke nadelen van TranslatePress plugin

Niet alles is perfect bij deze plugin uiteraard.

 • In de pro versie van Elementor kan je zelf je eigen header en footer aanmaken. De integratie hiermee is niet perfect
 • Bij WPML en Polylang heb je een heleboel meer opties om de instellingen van je “multilingual site” aan te passen (permalinks bijvoorbeeld)
 • Automatic Translation kan enkel via addons (betalend) of een registratie met een Google api key (maar dat ligt eerder aan Google dan aan Translatepress)
 • Functionaliteit is eigenlijk een veredelde “string translation”
 • Vertaling van thema onderdelen is iets moeilijker. Hiervoor raden we eerder “Loco Translate” aan.

Samengevat, qua gemak voor de gebruikers is deze plugin echt top. Voor de iets complexere projecten raden we toch aan terug te vallen op Polylang en vooral WPML.

site-press-wp-plugin-1024x683

Inhoudsopgave

Download gratis ons e-book

Hoe van je WordPress site een commercieel succes maken? Tips, tricks én ons beste advies 🎁

Download ons gratis e-book

Hoe van je WordPress site een commercieel succes maken? Tips, tricks én ons beste advies 🎁