In dit artikel kan je zien hoe je je WordPress webste sneller kan maken. Daarvoor reiken we je een aantal technieken aan die je hieronder meer in detail kan bekijken.

De WordPress laadsnelheid is een steeds terugkerend thema. Zoals je in de grafiek kunt zien, was de tijd dat bezoekers bereid waren om te wachten op het laden van websites in 1999 nog zo’n 8 seconden. En dat is best lang! Maar dat waren natuurlijk ook andere tijden. Breedband internet was er nog niet. De mensen wisten niet beter.

Nu weten ze wel beter. Ze weten hoe flitsend snel sommige websites op hun laptop of smartphone laden, en ze pikken het niet langer als er eentje tussenzit die er 10 seconden over doet. De meeste bezoekers houden het na een paar seconden voor gezien. Voor ons als website eigenaars is dat iets om terdege rekening mee te houden. In deze blog volgen een aantal nuttige tips om de snelheid van WordPress te verbeteren. Doe er je voordeel mee en maak die website (weer) flitsend snel.

Waarom is de WordPress laadsnelheid zo belangrijk ?

Het gaat om de gebruikerservaring

Alles maar dan ook bijna alles op je website draait om de gebruikerservaring. Je kunt er de beste webdesigners opgezet hebben, maar als de gebruikers het niet zien zitten is je website een flop. Wellicht een technisch hoogstandje, maar zakelijk gezien (conversie) een flop.

We moeten dus terdege rekening houden met hoe een gebruiker de website ervaart. Dan gaat het om lay-out, kleurgebruik, of hij/zij snel zijn informatie kan vinden, liefst in “een oogopslag”. Dat alles bepaalt de User experience (UX). Ja het is misschien lastiger geworden om je publiek tevreden te houden, maar het is ook een uitdaging om ze op je website te houden. Ze zullen namelijk toch producten willen kopen want daar kwamen ze voor.

Korte aandachtsspanne bezoekers

Erg lang mag het ook niet duren omdat internetgebruikers maar een korte aandachtsspanne hebben. Ze zijn erg snel afgeleid. Wil iets niet meteen laden, en is de homepage niet verbluffend of prikkelend, dan zijn ze weg. Te moeilijk, te lange teksten en nog meer van dat soort dingen is saai. En ze zijn weer vertrokken.

Google haat trage websites

Het zijn niet alleen de bezoekers die er iets van vinden. Daarbovenop komt ook nog het wijzende vingertje van het alziend oog van Google. Ook zij zijn er niet blij mij als hun spiders of robotjes lang moeten wachten. Want als Google moet wachten, moeten ook gewone bezoekers langer wachten dan normaal.

Als jouw website langzamer laadt dan de gemiddelde laadtijd, dan heb je een probleem. Google zal niet aarzelen om bij de beoordeling punten af te trekken. Je ranking in de zoekresultaten van Google gaat fors omlaag.

Zelf de laadsnelheid meten? Niet doen!

Oké, we weten nu dat het superbelangrijk is om een goede laadtijd te hebben. Tenminste, ik heb mijn uiterste best gedaan om die boodschap over te brengen.

Maar wat is nu in godsnaam een acceptabele laadsnelheid? Je kunt met je stopwatch naast de pc plaatsnemen, en de tijd klokken totdat de website is geladen. Herhaal dat een keer of vijf en bereken het gemiddelde. Nee, ik maak een grapje. We hebben niet voor niks een computer dus we hebben hier tooltjes voor.

Hoe je website snelheid testen ?

De time-to-first-byte (TTFB) is een meetinstrument om de reactietijd van de webserver te meten. Met TTFB kun je meten hoelang het duurt voordat het eerste datapakketje van de webserver ontvangen wordt. Hoe lager de score hoe beter!

Je vind een interessant artikel over TTFB op de website van Hipex.

Een andere tool die je kunt gebruiken is van Solarwinds Pingdom. Deze tool helpt om de WordPress laadsnelheid te analyseren. Het programma is vrij eenvoudig te gebruiken en zeer nuttig voor ons doel. Er wordt ook geprobeerd te achterhalen wat de oorzaak is van de trage website.

Het is beter om meerdere tools te gebruiken om de huidige stand van zaken te analyseren. Een andere mogelijkheid om meer te weten te komen over je WordPress laadsnelheid is de bekende Google tool Pagespeed Insights.

Maar ook GT Metrix is een vaak gebruikte en prima tool. In beide gevallen is het invullen van je website URL voldoende. Hierna krijg je een rapport met gegevens over de laadsnelheid van jouw WordPress site en wat verbeterpunten.

Werk dus de punten van het lijstje af en doe de snelheidstesten nogmaals.

8 simpele tips om de WordPress laadsnelheid te optimaliseren

01. Installeer een Content Delivery Network (CDN) plugin.

Een groot deel van al het internetverkeer gaat tegenwoordig via een netwerk van CDN-servers die veel beter in staat zijn om content snel en efficiënt af te leveren. Als je werkt via een CDN-server zal je content sneller geladen worden. WordPress zelf heeft W3 Total Cache als CDN plug-in.

02. Maak gebruik van Accelerated Mobile Pages (AMP)

Google heeft voor mobiele websites speciale AMP HTML code ontwikkeld, speciaal aangepast voor mobiele apparaten. Uit onderzoek is gebleken dat vooral mobiele websites traag laden. Het gevolg is dat gebruikers afhaken. Door AMP op je website te gebruiken maak je deze beter geschikt voor mobiele bezoekers, waardoor pagina’s sneller laden.

03. Installeer en optimaliseer een caching plug-in zoals WordPress Super cache.

Deze plugin zorgt ervoor dat de zwaardere WordPress bestanden, die bestaan uit dynamische HTML en PHP scripts, worden omgezet naar statische HTML pagina’s,die lekker snel laden.

Er wordt op je WordPress server dus als het ware een kopie gemaakt van een aantal WordPress pagina’s. Bijna alle bezoekers zullen voordeel hebben bij snelle caching en dus WordPress laadsnelheid als je deze plugin installeert. Lees ook verder hoe je WP super cache kunt instellen.

04. WP Optimize houdt je database schoon.

Dit is een zeer bekende plugin die je nodig hebt voor onderhoud van je WordPress database. Zoals je weet is WordPress een Content Management systeem en dat betekent, heel kort door de bocht, een database die razendsnel informatie op je scherm tovert in de vorm van een website of blog.

Ook deze database kan op den duur rommel bevatten. En zoals je vroeger regelmatig je harde schijf defragmenteerde, dien je nu deze plug-in te installeren zodat de WordPress database ‘gezond’ blijft. Een corrupte database kan zorgen voor grote problemen met je website. WP Optimize is dus een echte aanrader. Door dit onderhoud blijft je database in top vorm, en de WordPress laadsnelheid blijft prima in orde.

05. Maak je afbeeldingen geschikt voor internet

Eigenlijk weten de meeste gebruikers wel wat hiermee bedoeld wordt. Foto’s die je van een moderne camera direct op je website zet zijn vaak 8 Mb of groter. Dat is voor een gemiddelde website helemaal niet nodig. Je kunt deze foto’s comprimeren zonder dat ze zichtbaar aan kwaliteit verliezen. Het programma dat we daarvoor gebruiken is WP Smush. Een prima tool die je niet kunt missen. Kleinere afbeeldingen betekenen op hun beurt weer een betere laadtijd van je website.

06. Beperk het aantal reviews per post of pagina.

Zeker als je een grote website beheert, kan dit flink uit de klauwen lopen. Superoude comments blijven eindeloos staan. Je kunt dat handmatig opruimen als je tijd hebt, en als het er niet zoveel zijn.

Maar de eerder genoemde plugin WP Optimize kan ook deze klus voor je opknappen. De oude revisies worden vrijgemaakt, waardoor er ruimte vrijkomt, de database weer wat lichter wordt, en de laadsnelheid verbeterd.

07. Investeer in snelle en kwalitatieve hosting.

De meeste ondernemers hebben het druk. Daarom is het beter om het beheer van je WordPress website aan professionals over te laten. Zij kunnen de meeste taken die hierboven besproken zijn voor jou uitvoeren. En dan gebeurt het ook ineens goed. G

een kopzorgen meer, en geen gestress als er iets niet goed gaat met de website. Een goede hostingpartner zoals Mailbox-bvba verdient zichzelf binnen de kortste keren terug. Een ander groot voordeel is dat jij je kunt focussen op waar je goed in bent: je eigen business, en dat je niet na je werk, in de avonduurtjes nog lang bezig bent met website beheer.

Laat zaken zoals WordPress laadsnelheid over aan een hostingbedrijf. Met hun professionele kennis worden dit soort technische uitdagingen snel in orde gebracht. Mailbox-bvba levert Managed hosting, waarbij jij dus compleet ontzorgd wordt voor een mooie scherpe prijs.

08. Last but not least: houd WordPress altijd up-to-date.

Regelmatig brengen WordPress, maar ook de leveranciers van de thema’s en plug-ins updates uit. Dat zijn vaak security patches, belangrijke bugfixes en soms ook zaken die die een website konden vertragen. Zorg dus dat je om de WordPress laadsnelheid te behouden altijd deze updates binnen haalt. Zet het in je agenda, en maak er een vaste wederkerende afspraak van. (minimaal om de 14 dagen).

Meer informatie over het up-to-date en veilig houden van WordPress kun je lezen in de blog “Is WordPress betrouwbaar“.