WordPress maakt gebruik van een mysql database om alle gegevens te bewaren. Van je login en paswoorden tot alle pagina’s en berichten.

Maar doorheen de jaren kan het zijn dat er teveel gegevens bewaard worden in de database die je WordPress installatie niet meer gebruikt. Dat moet je eigenlijk een soort onderhoud doen van je database.

Onderhoud van de mysql database

WordPress gebruikt mySql als database voor het het bewaren van de gegevens voor een wordpress website. In mysql worden niet enkel de dynamische pagina’s en posts opgeslagen, maar ook een hoop gegevens van de website zelf : basisinstellingen, geïnstalleerde plugins en verschillende parameters. Deze databases moeten onderhouden worden en liefst automatisch.

Een goed onderhoud en defragmentatie van de database zorgt onder andere voor een betere performantie en optimaal gebruik van de disk space. In een interessant artikel van Sarah Gooding worden een aantal technieken onder loep genomen.

Je kan dat natuurlijk zelf gaan doen via phpmyadmin in de backend van je hosting. Maar simpel is dat niet.

Er bestaat echter wel een geweldig boek om de mysql database van WordPress helemaal onder de knie te krijgen. Je kan het boek zelf aanschaffen voor 40 dollar.

WP Optimize helpt om je mysql database op te schonen

Je WordPress database slaatdus alles op wat je nodig hebt voor je website – plus veel dingen die je niet nodig hebt. WP-Optimize Cache ruimt al deze overbodige gegevens op, ruimt je tabellen op en haalt zelfs ruimte terug die verloren is gegaan door gegevensfragmentatie.

Wat doet wp-optimize nu ?

 • Verwijdert alle overbodige gegevens (b.v. weggegooide/ongoedgekeurde/spam commentaren, verouderde gegevens) plus pingbacks, trackbacks en verlopen vergankelijke opties
 • Maakt MySQL tabellen compact/gedefragmenteerd met een druk op de knop
 • Gedetailleerde controle over welke optimalisaties je wenst uit te voeren
 • Voert automatisch wekelijkse (of anders) opruimingen uit
 • Behoudt een ingesteld aantal weken gegevens tijdens clean-ups
 • Voert optimalisaties uit zonder dat je handmatige queries hoeft uit te voeren
 • Activeert automatisch een pre-optimalisatie back-up via UpdraftPlus
 • Toont databasestatistieken en mogelijke besparingen

Voor meer informatie, kan je ook hier terecht !

FAQ

 1. Hoe krijg ik toegang tot de MySQL database in WordPress?

  Als je inlogt op de backend van je hosting platform, krijg je meestal direct toegang tot de mysql database van je WordPress installatie. DE meest gebruikte software om mysql databases te bekijken is phpmyadmin.

 2. Gebruikt WordPress MySQL of MariaDB?

  WordPress werd ontwikkeld met MySQL als back end, maar omdat MariaDB ontworpen is als een vervanger van de oorspronkelijke MySQL, kun je MySQL voor je WordPress installatie vervangen door MariaDB en profiteren van de betere prestaties, samen met nieuwe functies.

 3. Is sql hetzelfde als mysql ?

  SQL is een programmeertaal om databases te bevragen en MySQL is een open bron database. SQL wordt gebruikt om gegevens in een database te benaderen, bij te werken en te onderhouden, en MySQL is een RDBMS (relational database management system) dat gebruikers in staat stelt de gegevens te bewaren