Als je een webshop runt of van plan bent er een te starten, weet je dat het een uitdagende onderneming kan zijn. KMO’s in Vlaanderen investeren vaak in webshops, maar haken soms af door een gebrek aan interesse of bezoekers. Het is niet alleen belangrijk om een aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke webshop te hebben, maar ook om ervoor te zorgen dat deze goed presteert en bezoekers aantrekt. In deze blogpost delen we vijf praktische tips om meer bezoekers naar je webshop te lokken en je online aanwezigheid te verbeteren.

Als je nog niet hebt gekozen voor een specifieke technologie om je producten online te verkopen, dan raden we je aan om eerst onze blogpost over WooCommerce te bekijken. Of je nu op zoek bent naar manieren om meer bezoekers naar je webshop te lokken, de gebruikerservaring te verbeteren of je online marketingstrategie te versterken, deze gids biedt praktische inzichten en tips voor een succesvolle webshop. Laten we beginnen!

Als je nog niet gekozen hebt voor een bepaalde technologie om jouw producten online te verkopen, dan kan je onze blog over woocommerce misschien eerst even bekijken. 

De huidige stand van zaken in e-commerce

Het landschap van webshops is sinds de oorspronkelijke publicatie van dit artikel in 2015 aanzienlijk veranderd. We zijn nu in 2023 en hoewel de tools krachtiger en efficiënter zijn geworden, blijft de concurrentie in de e-commerce sector hevig, vooral met grotere spelers.

Belgische Webshops: Een Overzicht

In de top 10 van de grootste webshops in België zijn er geen Belgische bedrijven. Er is wel een site die een overzicht geeft van Belgische webshops, maar de actualiteit van deze lijst is niet volledig gegarandeerd.

Groei van E-commerce in België

Ondanks deze uitdagingen is de markt voor webshops aanzienlijk gegroeid. De invloed van recente gebeurtenissen zoals de Corona pandemie en de daaruit voortvloeiende lockdowns hebben een aanzienlijke impact gehad. Studies tonen aan dat klanten die al veel online bestelden, gewoon nog meer zijn beginnen te bestellen.

Volgens een recent rapport van ClickForest heeft e-commerce in België de afgelopen jaren een ongekende groei doorgemaakt, met bijna twee derde van de Belgische bevolking die in 2021 online producten en diensten kocht. De e-commerce verkoopopbrengsten in België hebben de grens van 12 miljard euro overschreden en de markt wordt voorspeld om een CAGR van 7,42% te registreren over de periode van 2022 tot 2027.

Trends in Online Winkelen

Belgen wenden zich in toenemende mate tot online verkopers om een steeds grotere reeks producten te kopen, van kleding en schoenen tot meubels en elektronica. Sociale media platformen worden ook steeds meer gebruikt om te kopen en verkopen, met Facebook als het leidende sociale winkelplatform voor de meeste generaties, terwijl Instagram het populairst is onder de jongste kopers, de Gen Z’ers.

Betalingsvoorkeuren

Tijdens de COVID-19 pandemie werden kaartbetalingen de meest geprefereerde betalingsmodus van Belgische klanten, en een aanzienlijk deel van de mensen in het land maakt online transacties via mobiele telefoons, wat wijst op de acceptatie en het comfort van mobiel-gebaseerde betalingen.

E-commerce Statistieken en Inzichten

Volgens SendCloud gaven Belgische consumenten in het tweede kwartaal van 2022 3,5 miljard euro uit online, een stijging van 29% tegenover dezelfde periode van vorig jaar. De checkout ervaring, verzendkosten, tracking, retourneren en groene levering zijn enkele van de belangrijkste trends op het gebied van e-commerce en logistiek voor 2023 en daarna.

e-commerce statistieken België

Conclusie

Het is duidelijk datde wereld van e-commerce voortdurend evolueert en dat webshops zich moeten aanpassen en verbeteren om concurrerend te blijven. Terwijl we vooruitkijken, is er veel potentieel voor verdere groei en ontwikkeling van e-commerce in België, met name in de modebranche. De concurrentie in de Belgische e-commerce markt is toegenomen, met merken zoals Amazon, eBay, Coolblue, Bol.com en vele anderen die hun bereik uitbreiden door klantgerichte diensten te bieden die de online winkelervaring van klanten verbeteren.

Belangrijke E-commerce Trends

Checkout Ervaring
Het is belangrijk om te vermelden dat de checkout ervaring een cruciale rol speelt in de e-commerce sector. Hoge verzendkosten en lange geschatte verzendtijden zijn de belangrijkste redenen waarom Belgische consumenten hun winkelwagentje verlaten. Daarom is het essentieel om een klantvriendelijke checkout te ontwerpen en meerdere flexibele betaal- en bezorgopties aan te bieden.

Verzendkosten en Bezorgopties
Bovendien is gratis verzending niet altijd de beste optie. Hoewel het populair is, zijn er klanten die bereid zijn meer te betalen voor snellere of gemakkelijkere levering. Het is dus belangrijk om een dynamische verzendaanpak te hanteren en verschillende verzend- en bezorgopties aan te bieden.

Tracking
Tracking is ook een belangrijk aspect van e-commerce. Klanten waarderen het om de verzendstatus van hun bestelling in de gaten te houden en precies te weten wanneer ze hun pakket kunnen verwachten. Daarom is het aanbieden van tracking een must voor elke webshop.

Retourbeleid
Retourzendingen zijn een feit voor webshops, maar met een soepel, klantgericht retourbeleid kunnen ze worden omgezet in een krachtig middel om je bedrijf te laten groeien. Het is belangrijk om transparant te zijn over de retourkosten en een gunstige retourprocedure te bieden.

Groene Levering
Ten slotte wordt het steeds belangrijker voor bedrijven om milieuvriendelijker te worden. Meer dan de helft van de online consumenten verwacht dat webshops in 2023 groene (CO-neutrale) bezorging aan zullen bieden. Het is dus essentieel om over te schakelen op gerecyclede en recyclebare verpakkingen en groenere bezorgopties te overwegen.

Kortom, de toekomst van e-commerce in België ziet er veelbelovend uit, met veel ruimte voor groei en ontwikkeling. Het is echter belangrijk voor webshops om zich aan te passen aan de veranderende trends en verwachtingen van de consument om succesvol te blijven in deze competitieve markt.”

8 tips voor een succesvolle webshop

Wil je met je eigen webshop beginnen en ben je op zoek naar wat technische tips ?

Daarom deze 8 tips. De tips zijn geen marketing- of verkooptips maar eerder technische zaken. Succesvolle webshops passen ze allemaal toe. Check it out 👍

Mobiele optimalisatie: Een essentiële tip voor webshop verbetering

Het is al tot in den treure gezegd en geschreven, maar het verbeteren van je webshop voor mobiele apparaten is cruciaal in het huidige digitale tijdperk. Google doet aan “positieve discriminatie”. Ze bevoordeelt de websites die reageren op mobiele apparaten zoals smartphones en tablets door ze een betere en meer zichtbare plaats op te geven in de zoekresultaten.

Dat zit zo (theoretisch voorbeeld). Stel dat je 3 schilders hebt in je dorp en die hebben elk een website maar slechts 1 van die drie is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. In theorie zal Google de schilder met de mobiele website hoger zetten in de zoekresultaten naar “schilder in dorp x”. Dit is een duidelijk voorbeeld van hoe webshop verbetering kan leiden tot betere zichtbaarheid en ranking in zoekresultaten.

Maar daarnaast lijkt het ook gewoon een kwestie van gezond verstand om je website mobiel geschikt te maken als je weet dat in bepaalde sectoren al tot 50% van de bezoekers van e-commerce sites tablets en smartphones gebruiken voor hun aankopen. Studies (oa Marketingland) wijzen dat ook uit.

In vijf jaar tijd heeft het percentage Europese consumenten dat een mobiele telefoon gebruikt of tablet om online te winkelen is bijna verdrievoudigd. Gemiddeld hebben bijna 67% van de Europeanen gewinkeld met behulp van een mobiel apparaat tijdens het afgelopen jaar. Dat wil zeggen dat meer dan 2/3 van je potentiële klanten je website op een mobiel apparaat zal bezoeken. Dit onderstreept het belang van webshop verbetering voor mobiele apparaten.

Een fijne ervaring op mobiele apparaten zorgt voor tevreden klanten die zullen terugkomen en meer zullen kopen in de toekomst. Het verbeteren van je webshop voor mobiele ervaring is dus niet alleen een SEO-strategie, maar ook een manier om klanttevredenheid en verkoop te verhogen.

FireShot Capture 209 www.postnord.com 8 tips om je webshop te verbeteren

Integratie van sociale media: Webshop marketing tips

Social media heeft de manier waarop klanten bedrijven ontdekken en online met hen omgaan fundamenteel veranderd. Men moet sociale media gebruiken om mensen te betrekken bij e Commerce platforms om ze om te zetten in klanten.

“93% van de online shoppers zegt dat hun aankoopbeslissing werd beïnvloed door social media reviews & content”

De integratie van verschillende sociale media kanalen in je e Commerce winkel verbetert de winkelervaring van je klanten op de volgende manieren.

 • Stijging in je e Commerce winkelverkeer
 • Verhoogde betrokkenheid voor sociale merk profielen
 • Versterkte het merk en bereik
 • Betere ROI op productcampagnes
 • Rijke & zinvolle klantervaring

Al deze voordelen vertalen zich in een hogere omzet en meer inkomsten voor je e Commerce bedrijf. Het helpt ook om de zogenaamde “lifetime value” van je klanten te verhogen.

Social commerce

Social commerce is het gebruik van sociale media om producten en diensten te verkopen. Het is een krachtig kanaal voor bedrijven om hun webshop te promoten en verbinding te maken met hun klanten.

Er zijn verschillende manieren om social commerce te integreren in je webshop. Een veelgebruikte manier is om productvermeldingen te maken op sociale mediaplatforms. Dit stelt je klanten in staat om producten te bekijken en te kopen zonder je webshop te hoeven verlaten.

Een andere manier om social commerce te integreren is door live shopping te gebruiken. Live shopping is een vorm van e-commerce waarbij verkopers live video’s gebruiken om producten te presenteren en verkopen. Live shopping is een populaire manier om klanten te bereiken en te engageren.

De populairste sites die social commerce aanbieden zijn:

 • Instagram: Instagram is een van de meest populaire sociale mediaplatforms ter wereld, met meer dan 2 miljard actieve gebruikers. Instagram biedt een aantal functies voor social commerce, waaronder productvermeldingen, shopping tags en live shopping
 • Facebook: Facebook is een ander populair sociaal mediaplatform, met meer dan 2,9 miljard actieve gebruikers. Facebook biedt ook een aantal functies voor social commerce, waaronder productvermeldingen, shopping tags en live shopping.
 • TikTok: TikTok is een snelgroeiende sociale media-app met meer dan 1 miljard actieve gebruikers. TikTok biedt een aantal functies voor social commerce, waaronder productvermeldingen en live shopping.
 • Twitter: Twitter is een sociaal mediaplatform voor microblogging met meer dan 330 miljoen actieve gebruikers. Twitter biedt een aantal functies voor social commerce, waaronder productvermeldingen en live shopping.
 • Pinterest: Pinterest is een sociaal mediaplatform voor visuele ontdekking met meer dan 400 miljoen actieve gebruikers. Pinterest biedt een aantal functies voor social commerce, waaronder productvermeldingen, shopping tags en live shopping.

Deze platforms bieden bedrijven de mogelijkheid om hun producten en diensten te promoten en te verkopen aan een groot publiek. Ze bieden ook een aantal functies die bedrijven kunnen gebruiken om hun social commerce inspanningen te personaliseren en te optimaliseren.

Website snelheid: Een cruciale factor voor webwinkel verbetering

Niemand heeft tegenwoordig nog zin om te wachten en al zeker niet op een trage website. Studies wijzen uit dat een laadsnelheid van 3 tot 7 seconden de maximumgrens is die consumenten willen toestaan alvorens ze naar een andere site surfen.

Wat is de laadsnelheid van jouw webshop ? Test het uit met gtmetrics.

De prestaties van een website hebben een groot, meetbaar effect op de klantervaring en onrechtstreeks dus op de omzet. Studies hebben consequent aangetoond dat een hoge snelheid van de pagina’s leidt tot een betere conversie. Met andere woorden, hoe sneller een webpagina wordt geladen, hoe groter de kans dat een gebruiker de gerichte actie op die webpagina uitvoert.

Vooral voor webshops en content management systemen die gebruik maken van database technologieën, hebben er alle belang bij een snelle website te ontwikkelen. Technieken die hier kunnen gebruikt worden zijn caching en cdn technieken.

Als je woocommerce gebruikt voor je webshop, verwijs ik je graag door naar dit artikel over hoe je de laadsnelheid van je WordPress site kan verbeteren.

Op zich zorgt een snelle website er niet voor dat er meer bezoekers komen, maar door een snelle website zal Google wel sneller bezoekers doorsturen.

Gebruikerservaring (UX): Tips voor webshop succes

Een mooie website is natuurlijk fantastisch. Maar vinden bezoekers wel wat ze nodig hebben ? En hoe lang doen ze daarover ? Wat zijn de populairste zoektermen op je website ?

Allemaal vragen die te maken met de User Experience.

Volgens verschillende onderzoeken naar bruikbaarheid gaat maar liefst 85% van de bezoekers van een webshop rechtstreeks naar het zoekformulier. Als ze het zoekformulier niet kunnen vinden en naar de gewenste producten kunnen zoeken, verlaat het merendeel de site alweer na enkele seconden.

Uiteraard kunnen we niet verwijzen naar één specifiek onderzoek, omdat onderzoek naar gebruikerservaring (UX) vaak gebruik maakt van verschillende methoden en de bevindingen uit meerdere studies worden gehaald.

Onze belangrijkste tips :

 •  maak het makkelijk om producten te vinden en te filteren
 • hou je product pagina’s overzichtelijk
 • gebruik niet té veel kleur
 • zorg ervoor dat je tekst groot genoeg is
 • gebruik enkel “informatieve” foto’s
 • gebruik een broodkruimelpad
 • zorg ervoor dat je afreken pagina “simpel” in gebruik is
 • wees bereikbaar

Wil je meer lezen over UX voor webshops , dan zijn deze artikels zeker aanraders :

Het belang van een zoekfunctie

Volgens verschillende onderzoeken naar bruikbaarheid ga je als bezoeker van een webshop in 85% van de gevallen rechtstreeks naar het zoekformulier. Als je het zoekformulier niet kunt vinden of als het niet naar behoren werkt, en je daardoor de gewenste producten niet kunt vinden, verlaat je de site alweer na enkele seconden.

Hetzelfde geldt als je wel een zoekformulier op je website hebt, maar dit werkt niet goed of suggereert irrelevante producten. Bezoekers zullen je webshop verlaten en je mist die verkopen.

Een handige plugin om de zoekfunctionaliteit van je woocommerce webshop te verbeteren, is ongewijfeld de Yith Woocommerce Ajax Search. We hebben ook een volledig artikel gewijd aan de beste “search plugins voor Woocommerce“.

Yith woocommerce search

Het gebruik van Google Ads voor het promoten van je webshop

Zeker als je actief bent in een nichemarkt, loont het vaak om in te zetten op Google Ads. Hierbij ga je bieden op een specifiek zoekwoord zodat de link naar je website helemaal bovenaan de (betaalde) zoekresultaten komt.

Door het combineren van verschillende soorten Google Ads campagnes met andere digitale marketingstrategieën zoals Facebook en e-mail, zijn adverteerders in staat om de juiste potentiële shoppers op het juiste moment te bereiken. Zonder de juiste Google Ads-campagnes laat je letterlijk geld op tafel liggen – veel geld.

Eenvoudig afrekenproces: Tips voor het beginnen van een webshop

Wereldwijd is het percentage dat een bestelling plaats maar net voor de betaling afhaakt gesitueerd op 70%. Een van de belangrijkste factoren (naast credibiliteit en duidelijkheid van de algemene voorwaarden) is de complexiteit van het betaalproces.

Investeer daarom in betaalsystemen die simpel zijn en die gekend zijn bij he grote publiek. Check desnoods zelf of het makkelijk is of niet. Multisafepay, één van de actoren die actief zijn in de markt van de online betaalmethodes, is tot dezelfde conclusie gekomen en heeft sinds kort een systeem op de markt dat nog geen twintig (!!) seconden in beslag neemt.

Een ander tactiek is om toe te laten dat aankopen worden gedaan ZONDER een account te openen (Guest checkout’-optie). Bied klanten dus de mogelijkheid om te bestellen zonder een account aan te maken, waardoor het afrekenproces eenvoudiger wordt.

Positieve effecten:

 • Verhoogde conversieratio: Studies tonen aan dat “guest checkout” de conversieratio met 10-20% kan verhogen. Dit komt doordat klanten sneller en eenvoudiger kunnen afrekenen zonder een account aan te maken.
 • Minder afhaken: Verwijdert de barrière van het aanmaken van een account, wat een belangrijke reden is waarom klanten afhaken tijdens het afrekenen.

Online beschikbaarheid en klantenservice – chat met je prospects

Surfers op je website zitten vaak met een aantal vragen en gaan dan ook op je website op zoek naar de informatie die ze nodig achten om een juiste beslissing te kunnen nemen. Veel webshops gebruiken meer en meer chat-software om online vragen te beantwoorden en klanten te begeleiden. 

Dergelijke systemen vereisen uiteraard dat je constant online bent.

Chatbots zijn een vorm van ‘intelligente assistent’ technologie, zoals Siri of Google assistent. Historisch gezien zijn ze gericht op één specifieke taak binnen een organisatie.Momenteel zijn er twee soorten chatbots: een gewone chatbot en een intelligente chatbot die wordt aangedreven door machinaal leren en kunstmatige intelligentie (AI).

Chatbots kunnen effectief een onbeperkt aantal webgebruikers tegelijkertijd beantwoorden. Ze zijn geautomatiseerd, bieden 24/7 ondersteuning en zijn een goedkopere optie dan het betalen van medewerkers om vragen te monitoren. De responstijd is instant- in elke tijdzone. Ze kunnen urenlang chatten zonder de noodzaak van menselijk toezicht.

Waarom chatbots gebruiken ?

 • Chatbots kunnen de operationele kosten tot 30% verlagen.
 • 50% van de bedrijven is van plan meer uit te geven aan chatbots dan aan mobiele apps.
 • 64% van de internetgebruikers zegt dat 24-uurs service de beste eigenschap van chatbots is.
 • 37% van de mensen gebruikt een klantenservice bot om in geval van nood een snel antwoord te krijgen.

Transparantie en duidelijkheid

De wettelijke spelregels zijn niet altijd duidelijk en bij webshops zijn er veel addertjes on het gras. Maar puur vanuit marketingtechnisch standpunt gaat het bij online verkoop NIET om de kleine lettertjes en verborgen kosten maar om duidelijkheid over kosten, producteigenschappen en algemene voorwaarden.

Meer info over praktische tips om transparant een webshop te runnen, vind je op de website van Unizo.

Nog meer dan in een offline shop moet een webshop niets aan de verbeelding overlaten maar integendeel specifiek en open communiceren over het toegepaste commercieel beleid en het respect voor de privacy van hun bezoekers.

Sinds 25 mei 2018 is daarbij nog de spelregels van GDPR bijgekomen. Allemaal in het kader van volledige transparantie voor de eindgebruiker. Die dat ook zo wil. Geen verborgen kantjes.

1 Extra tip voor 2024 : gebruik Chatgpt voor unieke productbeschrijvingen

Als bonus geven we je nog een extra tip die je zal helpen om je webshop naar de “next level” te brengen.

Het Gebruik van AI voor Productbeschrijvingen: Een Gamechanger in E-commerce 🤖

AI verandert de manier waarop we e-commerce benaderen. Vooral bij het maken van unieke productbeschrijvingen speelt AI een sleutelrol. Productbeschrijvingen zijn cruciaal voor elke webshop; ze helpen klanten om producten te begrijpen en koopbeslissingen te maken. AI kan helpen om beschrijvingen zowel informatief als aantrekkelijk te maken, en vooral uniek in vergelijking met concurrenten.

Voordelen van AI voor Productbeschrijvingen: 👍

 • Efficiëntie: AI kan het proces van het schrijven van productbeschrijvingen automatiseren, wat tijd en geld bespaart.
 • Precisie: AI kan nauwkeurige, gedetailleerde beschrijvingen genereren met alle relevante productinformatie.
 • Uniciteit: AI kan helpen om unieke beschrijvingen te creëren, waardoor jouw producten zich onderscheiden van de massa.

Uitdagingen en Oplossingen: 🚧

Nauwkeurigheid van AI: Soms kan AI onnauwkeurige of ongepaste output leveren. Het is belangrijk om AI-gegenereerde content te controleren en waar nodig aan te passen.
Balans tussen Mens en Machine: Combineer AI met menselijke creativiteit om een persoonlijke touch toe te voegen aan je productbeschrijvingen.

Conclusie: 💡

De voordelen van het gebruik van AI voor het maken van productbeschrijvingen wegen vaak op tegen de nadelen. AI kan een krachtige tool zijn om efficiëntere en effectievere productbeschrijvingen te creëren, waarmee je je in de markt kunt onderscheiden.

Een voorbeeld

Als je een betalend account hebt bij Chatgpt, zou je onderstaande prompt kunnen gebruiken als je hetzelfde artikel zou verkopen in je webshop.

voorbeeld chatgpt prompt voor productbeschrijvingen

Technische checklist voor jouw webwinkel

Dit klein lijstje zal je helpen om beter te kunnen inschatten of je webshop voldoet aan een aantal technische kenmerken.

 • wat is de laadsnelheid van je website gemeten via gtmetrix : probeer onder de 2 seconden te blijven
 • wat vind je zelf van de mobiele ervaring van je webshop ? Bezoek je webshop op je smartphone en bekijk objectief of je makkelijk kan navigeren en op zoek kan gaan naar een bepaald product. Vraag dit ook aan een aantal vrienden en kennissen.
 • doe zelf een bestelling op je website. Bekijk hoe lang dit duurt (doel = minder dan 20 seconden)
 • Wat is het percentage van de bezoekers dat wél een bestelling plaatst maar niet afrekent ? Dat zou minder dan of gelijk aan 70% moeten zijn.
 • Zijn de volgende pagina’s aanwezig op je website : algemene voorwaarden, privacy statement, cookie beleid, retourbeleid, garanties, over ons
 • Kunnen websitebezoekers makkelijk inzage aanvragen in de gegevens die je over hen bewaart ?
 • Gebruik je een specifieke “opt in” voor je privacy policy op ELK formulier op je website ?
 • Heb je al eens een test gedaan met een chat of chatbot op je website ?

Volgens de laatste cijfers van 2019 , zijn tot 30% van de KMO’s in Vlaanderen actief in e-commerce. En het betreft hier (opvallend) vooral kleine bedrijven. 70% zijn eenmansbedrijven of bedrijven met maximum 4 personeelsleden. Opvallende cijfers.

Ook Becommerce kwam onlangs met goed nieuws :  volgens de organisatie zouden er de volgende jaren jaarlijks 5000 nieuwe webshops geopend worden. In 2020 zouden er dan zelfs meer online shops zijn dan offline.

Maar dat wil nog niet zeggen dat het e-commerce verhaal een succesverhaal is voor de KMO. In dezelfde studie wordt vermeldt dat 60% van degenen die geïnvesteerd hebben in een webshop minder dan 10% van hun omzet halen via dit kanaal.

De markt in Vlaanderen mag dan rijp zijn voor e-commerce. Maar vaak zijn het de grote spelers die de markt domineren en lijkt er op het eerste zicht weinig ruimte voor webshops van KMO’s en handelaars.

🚀 Klaar om je webshop naar het volgende niveau te tillen? 💡 Wij kunnen je helpen! Neem contact met ons op voor een gratis consultatie en ontdek hoe je jouw webshop kunt verbeteren. 📞 Klik hier om te starten!

Bronnen