Met behulp van Woocommerce, een gratis WordPress plugin, verander jij je website naar een echte webshop. WooCommerce heeft een marktaandeel van 26 procent wereldwijd!

Via een webshop kan je je producten en diensten aanbieden aan je klanten. Maar je wilt natuurlijk je website bezoekers de mogelijkheid bieden om te zoeken op je webshop, hoe doe je dit?

De WordPress-plugin bevat een standaard basis zoekbalk. Echter zijn de features van deze zoekbalk redelijk beperkt. Zo is er geen mogelijk om te zoeken op basis van categorieën en prijs.

Waarom de zoekfunctie zo belangrijk is voor je WordPress website

Wil je dat jouw webshop bezoekers toch een uitgebreidere mogelijkheid hebben om te zoeken? Dan dien je echter een plugin te installeren. Namelijk een WooCommerce zoek plugin (WooCommerce Search Plugin).

Voor zij die het niet weten, een plugin is een aanvulling op WordPress (en WooCommerce). Je kan het bekijken als een uitbreidingsmodule. Plugins worden gebruikt om je website of webshop uit te breiden of meer mogelijkheden te bieden.

Het kiezen van een gepaste uitbreidingsmodule is echter geen simpel gegevens. Enerzijds is er een groot gamma aan plugins, van gratis tot betalend, en anderzijds moet je rekening houden met enkele factoren, zoals: is de uitbreidingsmodule compatible met andere plugins, wordt hij nog voldoende geupdate, op welke versie van WordPress draait het, enzovoort.

Het toevoegen van een zoekfunctie plugin aan je webshop biedt echter veel voordelen. Door middel van een user friendly zoekoptie gaan websitebezoekers (lees eventuele klanten) sneller producten kunnen vinden en terugvinden op je website. Dit resulteert in lange termijn op meer conversies.

Onderzoek van NEWYORKAVE en Cludo toont aan dat 59 procent van de bezoekers gebruikt maak van de zoekbalk, indien hij aanwezig is. Cludo vult dit echter nog aan en zegt dat 15 procent van de websitebezoekers de zoekbalk prefereert boven het navigatiemenu. Maar daarnaast is een zoekbalk tevens de oplossing voor potentiële navigatieproblemen.

Echter dient je website rekening te houden met verschillende soorten gebruikers. Namelijk de zoekbalk gebruikers en de navigatie gebruikers. Een goede website moet beide gebruikers aanspreken.

Zoekbalk vs klassieke navigatie
Bron: Cludo: Search vs. navigate: How people behave on websites – do they search or do they navigate?

Het tweede voordeel van een zoekbalk is het opbouwen van klantenloyaliteit. Een zoekbalk verhoogt de positieve klantervaring. Wat enerzijds leidt tot meer conversies. Maar anderzijds zorgt een positieve klantervaring er ook voor dat klanten gaan terugkomen.

Het derde voordeel is eigenlijk een gevolg van bovenstaande voordelen. Een zoekbalk versterkt je SEO (Search engine optimization).
Weet je niet wat SEO is? Of hoe je het moet verbeteren? Bekijk dan zeker eens dit artikel!
Maar hoe versterkt een zoekbalk je SEO? Een zoekbalk draagt bij aan een positieve klantervaring. Wanneer mensen een positieve ervaring hadden op je website zijn ze sneller geneigd om terug te komen. Wanneer mensen je website bezoeken, vaker terugkomen en de tijd die op uw website wordt doorgebracht toeneemt gaat Google (en andere zoekmachines) je website als relevant beschouwen en van hoge kwaliteit. Wat op zijn beurt resulteert in een betere search ranking.

Alvorens je op zoek gaat naar een plugin vraag je jezelf best eens af wat voor zoek uitbreidingsmodule je wilt. Er is namelijk een onderscheid tussen (live) real-time zoek plugins, waarbij de producten tevoorschijn komen terwijl de bezoeker nog aan het zoeken is.
En tussen voorspellende (predictive) zoek plugins. Waarbij er suggesties gegeven wordt op basis van de zoektermen.

We zetten even voor jouw de beste WooCommerce searchplugins op een rijtje:

De beste WooCommerce searchplugins

YITH WooCommerce Ajax Search

YITH WooCommerce Ajax Search is een van de bekendste, real-time, zoek plugins. De plugin zelf is gratis. Maar toch biedt de premium versie veel meer functionaliteiten.

Ajax Search for woocommerce biedt een reeds aan features om de zoekresultaten te optimaliseren, namelijk: widgets, shortcodes, aanpassen van invoer labels, instellen van het minimum aantal tekens voor zoeken, instellen van het maximum aantal resultaten bij zoeken, enzovoort.

Prijs: Gratis
Prijs Premium: € 59,99 per jaar
Rating: ⭐️⭐️⭐️

WooCommerce Predictive Search

WooCommerce Predictive Search biedt een van de meest nauwkeurigste zoekresultaten. Daarnaast biedt het tal van personaliseringsmogelijkheden. Zo kan je zelf kiezen hoeveel producten je wilt weergeven of welke producten je niet wilt weergeven! Op zich is deze plugin gratis, maar toch biedt de premium versie tal van extra voordelen.

Prijs: Gratis
Prijs Premium: $99 voor 1 sites
Rating: ⭐️⭐️⭐️

Fast Simon

Fast Simon Logo
Bron: Fast Simon

Fast Simon is voor zij die het net iets geavanceerder zien. De plugin is namelijk een van de geavanceerde zoekfunctie plugins op de markt. Deze plugin is gratis tot 50 producten en 100 maandelijkse zoekopdrachten.

Prijs: Gratis
Prijs Premium:
Rating:

Wat zijn de beste WordPress search plugins voor WooCommerce?

Advanced Woo Search

Advanced Woo Search is de best beoordeelde WooCommerce plugin in ons lijstje. Het is voornamelijk interessant voor gebruikers van AJAX search. Advances Woo Search ondersteunt immers AJAX Search en Search result page.

Daarnaast biedt Advanced Woo Search de mogelijkheid om te zoeken in de titel, omschrijving, uittreksel, categorieën, tags, enzovoort. En ook hier kan men gebruik maken van shortcode en widget. De plugin is gratis met mogelijkheid tot upgrade naar een pro versie.

Prijs: Gratis
Prijs Premium: $59 voor 1 website
Rating: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

WOOF – Products Filter for WooCommerce

Woof Logo
Bron: WOOF

WOOF is een van de best beoordeelde WooCommerce Searchplugins in dit lijstje. Met vier en een halve ster krijgt de plugin lovende commentaren. WOOF biedt webshops de mogelijk om gratis producten te filteren op basis van categorie, attributes, tags, taxonomies en prijzen. Daarnaast is het tevens mogelijk om te upgrade naar de premium versie.


Prijs: Gratis
Prijs Premium: $39 met updates en 6 maanden support
Rating: Wat zijn de beste WordPress search plugins voor WooCommerce?

WooCommerce Product Search

WooCommerce Product Search is de officiële extensie van WooCommerce. WooCommerce opteert hier voor een live search. Dit resulteert in het verschijnen van artikelen wanneer een klant
nog aan het zoeken is. Daarnaast is de plugin compatible met de Gutenberg editor van WordPress.

Prijs: $49 dollar inclusief 1 jaar aan updates en support.
Rating: ⭐️⭐️⭐️⭐️

JetSearch van Crocoblock

Jet search logo
Bron: Crocoblock

Onze laatste aanrader is JetSearch van Crocoblock. Crocoblock is een reeks van instrumenten voor het maken van WordPress websites waarop de Elementor page builder plugin is geïnstalleerd. Doormiddel van 18 plugins biedt crocoblock je tal van mogelijkheden aan om je website te stijlen. En neen je hoeft niet alle 18 plugins te installeren, dat is het voordeel van crocoblock! Je kiest zelf welke plug-in je nodig hebt en activeert.

Zo krijg je met JetThemeCore toegang tot tal van templates die je kan gebruiken voor je website. Met JetEngine kan je dan bijvoorbeeld gebruik maken van Dynamic Content voor Elementor maar ook voor Gutenberg! JetTricks geeft je dan weer de mogelijkheid om interactieve visuele effecten toe te voegen aan je webpagina. En met JetElements beschik je over 40+ extra widgets waaronder Lottie Files, Instagram Feed, Best Sellers, Countdown, enzovoort.

JetSearch is dus één van de 18 beschikbare plugins van Crocoblock. Deze zoek widget wordt door ons – het Mailbox Team – altijd gebruikt. Met JetSearch kan je immers alles zelf bepalen. Van de kleur tot het icoontje en lettertype. Maar dat is nog niet alles. Daarnaast kan je zelf kiezen hoeveel resultaten er worden weergegeven en wat er van deze resultaten wordt weergegeven (titel, beschrijving, thumbnail, etc.). De AJAX-based JetSearch widget is daarnaast ook een van de snelste en meest veelzijdige optie van zoekmachines.

Crocoblock biedt zijn klanten de mogelijkheid om slechts één plugin aan te kopen of het volledige crocoblock pakket.

Prijs: $19 per jaar single site
Prijs Crocoblock (18 widgets incl. JetSearch): $130 per jaar single site – $265 per jaar ongelimiteerd -$750 ongelimiteerd
Rating: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Er zijn dus tal van uitbreidingsmogelijkheden voor een zoekfunctie toe te voegen op je WooCommerce store. Wij gaven je reeds een opsomming van de bekendste searchplugins.

Nog enkele raadgevingen

Toch is het belangrijk dat je zelf altijd goed onderzoekt wat jij wilt voor jouw webshop en welke plugin daarbij het dichtste aansluit. Daarnaast raden wij je aan om altijd te beginnen met een gratis versie alvorens je overschakelt naar een premium versie.

We hebben het reeds gehad over de beste plugins om de search box op je website uit te breiden. Maar echter spelen er nog andere elementen een belangrijke rol, namelijk:

  1. Plaats je zoekbalk op een zichtbare locatie
  2. Gebruik een kleur die de aandacht trekt
  3. Vermeld je zoekbalk in je Call-to-actions (CTA)

Zoals je hierboven wel reeds gelezen hebt zijn er tal van elementen die je in je achterhoofd moet houden om de perfecte zoekbalk te vinden en te maken. Het is dan ook een kwestie van trial en error. Presteert je zoekbalk niet naar verwachting? Pas dan elementen aan en probeer opnieuw.

Ben je geïnteresseerd in meer tips & tricks over WooCommerce bekijk dan zeker eens onze blog. Psst… wist je dat wij ook een gratis webinar organiseren over WooCommerce? Met tal van nuttige informatie voor het starten van je eigen webshop en hoe je de marketing hiervan het best aanpakt!

Bronnen:
NEWYORKAVE: Should You Include a Search Bar in Your Website Design?

Cludo: Search vs. navigate: How people behave on websites – do they search or do they navigate?