Inleiding

Als je de leiding hebt over Google Ads-campagnes, begrijp je het belang van de juiste biedstrategie. Het kiezen van de juiste strategie kan het verschil betekenen tussen een campagne die uitblinkt 🌟 of een die onderpresteert. Helaas kiezen veel bedrijven vaak onbewust een suboptimale strategie, wat leidt tot teleurstellende resultaten.

Maar maak je geen zorgen! In dit artikel verkennen we de dynamische wereld van biedstrategieën voor Google Ads. We gaan dieper in op de kenmerken van elke strategie en laten je zien wanneer je ze het beste kunt inzetten om de omzet van je campagnes te maximaliseren.

Of je nu een ambitieuze marketeer bent die zoekt naar optimalisatie en meetbare resultaten, of simpelweg meer wilt leren over effectieve digitale marketing, dit artikel is jouw sleutel tot succes in Google Ads. Dus, laten we samen duiken in de wereld van biedstrategieën en ontdekken hoe je jouw campagnes naar nieuwe hoogtes kunt tillen!

Bereken hieronder de ROI of return on investment van een Google ads campagne.

ROI Calculator voor Google Ads Campagnes

Gemiddelde CPC (€):

Aantal Klikken:

Conversiepercentage (*):

(*) % mensen dat ingaat op je aanbod

Gemiddelde Orderwaarde (€):

1. Overzicht van Google Ads Biedstrategieën

In de wereld van Google Ads zijn er talrijke biedstrategieën beschikbaar, elk met zijn eigen unieke kenmerken en toepassingen. Deze strategieën kunnen grofweg worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: handmatige en automatische biedstrategieën. Hier volgt een overzicht:

Handmatige Biedstrategieën

Bij handmatige biedstrategieën heb je volledige controle over je biedingen. Dit betekent dat je zelf beslist wat je maximaal wilt betalen voor een klik of verwijzing naar je website. Dit kan van toepassing zijn op de hele advertentiegroep of specifieke zoekwoorden. Handmatig bieden is ideaal als je nauwkeurige controle wilt uitoefenen over je uitgaven en biedingen, en is bijzonder nuttig in de volgende scenario’s:

 • Als je een specifiek maandelijks budget niet wilt overschrijden.
 • Wanneer je net begint met een campagne en nog data moet verzamelen over conversies.
 • Als je per zoekwoord wilt bepalen wat een klik naar je website mag kosten.

Automatische Biedstrategieën

Automatische biedstrategieën nemen een deel van het giswerk en de complexiteit van handmatig bieden weg door Google meer controle te geven. Deze strategieën maken gebruik van Google’s machine learning en algoritmen om biedingen te optimaliseren op basis van verschillende factoren zoals de zoekterm, tijd van de dag, locatie, en geslacht. Enkele voorbeelden van automatische biedstrategieën zijn:

 • Klikken maximaliseren: gericht op het verhogen van het aantal bezoekers naar je website.
 • Conversie maximaliseren: gericht op het behalen van zoveel mogelijk conversies, ongeacht de waarde van elke conversie.
 • Doelvertoningspercentage: gericht op het vergroten van de zichtbaarheid van je advertenties.
 • Doel-CPA en Doel-ROAS: gericht op het realiseren van een specifiek rendement op advertentie-uitgaven of het behalen van conversies tegen bepaalde kosten.

Het kiezen van de juiste strategie hangt af van je campagnedoelen, beschikbare budget, en hoeveel controle je wilt hebben over je biedingen. In de volgende secties gaan we dieper in op hoe je de beste biedstrategie voor jouw specifieke doelen kunt kiezen en implementeren. 🎯📊

BiedstrategieDoelHoofdkenmerken
Handmatig BiedenVolledige controle over biedingen– Zelf bepalen van maximale CPC per klik/verwijzing
– Geschikt voor specifieke budgetbeheersing
Klikken MaximaliserenMeer websitebezoekers– Automatisch instellen van biedingen voor maximale sitebezoeken
– Gericht op verkeerstoename
Conversie MaximaliserenZoveel mogelijk conversies– Biedingen gericht op het maximaliseren van het aantal conversies
– Nuttig voor verkoopgerichte campagnes
Conversiewaarde MaximaliserenMaximale conversiewaarde behalen– Gericht op het behalen van conversies met hoge waarde
– Optimaliseert voor rendabele conversies
DoelvertoningspercentageZichtbaarheid vergroten– Zorgt voor een bepaald percentage van vertoningen in zoekresultaten
– Ideaal voor zichtbaarheid en merkbewustzijn
Doel-CPAConversies tegen doelkosten– Richt zich op het behalen van conversies tegen specifieke kosten
– Effectief voor budgetbeheer
Doel-ROASHoog conversiewaarde rendement– Streeft naar een specifiek rendement op advertentie-uitgaven
– Optimaliseert voor waarde van conversies
Verbeterde CPC (ECPC)Combinatie van handmatig en automatisch bieden– Handmatig bieden met automatische aanpassingen van Google
– Gebruikt patronen in data voor optimalisatie
Deze tabel biedt een beknopt overzicht van de belangrijkste biedstrategieën beschikbaar in Google Ads, waardoor je gemakkelijk kunt beslissen welke strategie het beste past bij jouw specifieke campagnedoelen en -eisen.
Boost je bedrijf met Google advertenties
 • Download het handige pdf formaat van het online artikel / +500 Downloads

"*" geeft vereiste velden aan

GDPR

Factoren die de kosten van Google Ads beïnvloeden

Wanneer je begint met Google Ads, is het belangrijk om te weten welke factoren de kosten van je campagnes kunnen beïnvloeden. Zo kun je je budget beter managen en ervoor zorgen dat je campagnes efficiënt zijn.

De zoekwoorden die je selecteert

De zoekwoorden die je selecteert, zijn de belangrijkste factor die de kosten van je campagnes beïnvloedt. Hoe populairder een zoekwoord is, hoe hoger de kosten per klik (CPC) zullen zijn.

De kwaliteitsscore van je advertenties

De kwaliteitsscore van je advertenties is een andere belangrijke factor die de kosten per klik beïnvloedt. Hoe hoger de kwaliteitsscore, hoe lager de CPC zal zijn.

De biedstrategie die je gebruikt

De biedstrategie die je gebruikt, bepaalt hoe veel je maximaal wilt betalen per klik. Je kunt kiezen uit automatische biedstrategieën of handmatige biedstrategieën.

Automatische biedstrategieën

Automatische biedstrategieën zorgen ervoor dat Google Ads je advertenties automatisch op de meest effectieve manier weergeeft. Er zijn verschillende automatische biedstrategieën beschikbaar, zoals:

 • Maximaal rendement op investering (ROAS): Deze strategie zorgt ervoor dat je campagnes zo veel mogelijk omzet genereren.
 • Conversies maximaliseren: Deze strategie zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk conversies genereert.
 • Doelgroepbereik maximaliseren: Deze strategie zorgt ervoor dat je advertenties aan zoveel mogelijk mensen in je doelgroep worden getoond.

Handmatige biedstrategieën

Handmatige biedstrategieën geven je meer controle over de kosten van je campagnes. Je kunt zelf bepalen hoeveel je maximaal wilt betalen per klik.

Aanbevelingen voor beginners

Als beginner is het aan te raden om te beginnen met automatische biedstrategieën. Deze strategieën zijn relatief eenvoudig te gebruiken en kunnen je helpen om efficiënt te adverteren.

Als je meer controle wilt over de kosten van je campagnes, kun je later overstappen op handmatige biedstrategieën.

2. Doelstellingen en Strategiekeuze

Het kiezen van de juiste biedstrategie voor jouw Google Ads-campagne begint bij het duidelijk definiëren van je doelstellingen. Afhankelijk van wat je wilt bereiken met je campagne, varieert de optimale biedstrategie. Hieronder bespreken we hoe je jouw doelen kunt afstemmen op de meest effectieve biedstrategie.

Bepalen van Campagnedoelen

Allereerst is het essentieel om je campagnedoelen vast te stellen. Wil je meer verkeer naar je website genereren, de merkbekendheid verhogen, of focussen op het maximaliseren van conversies? Elk doel vereist een andere aanpak. Enkele veelvoorkomende doelen voor Google Ads-campagnes zijn:

 • Conversies: gericht op het verhogen van het aantal acties die klanten ondernemen op je website, zoals aankopen, aanmeldingen of downloads.
 • Verkeer: gericht op het verhogen van het bezoekersaantal naar je website.
 • Merkbekendheid: gericht op het verhogen van de bekendheid en zichtbaarheid van je merk.
 • Zichtbaarheid: gericht op het verzekeren dat je advertenties prominent aanwezig zijn in de zoekresultaten​​.
CampagnedoelBeschrijvingIdeale Biedstrategie
Verkeer VerhogenGericht op het vergroten van het aantal bezoekers naar je website.Klikken Maximaliseren
Conversies VerhogenDoel is om het aantal specifieke acties (zoals verkopen, aanmeldingen) op de website te verhogen.Conversie Maximaliseren of Doel-CPA
Merkbekendheid VerhogenHet verhogen van de zichtbaarheid en bekendheid van je merk.Doelvertoningspercentage
Rendement OptimaliserenMaximale winst behalen uit advertentie-uitgaven.Doel-ROAS
Specifieke Acties StimulerenGericht op het stimuleren van een specifieke actie zoals het downloaden van een app of inschrijvingen voor een evenement.Specifieke conversiestrategieën zoals Doel-CPA

Strategiekeuze Gebaseerd op Doelen

Nadat je je doelen hebt vastgesteld, is de volgende stap het kiezen van de juiste biedstrategie die deze doelen het best ondersteunt.

 • Voor conversiegerichte campagnes, zou een automatische biedstrategie zoals ‘Conversie maximaliseren’ of ‘Doel-CPA’ het meest effectief zijn. Deze strategieën richten zich op het genereren van zoveel mogelijk conversies binnen je budget.
 • Als je meer verkeer naar je website wilt trekken, kan een strategie zoals ‘Klikken maximaliseren’ nuttig zijn. Deze strategie focust op het verhogen van het aantal bezoekers.
 • Voor het verhogen van merkbekendheid of zichtbaarheid, kan een strategie zoals ‘Doelvertoningspercentage’ helpen om je advertenties zichtbaar te houden voor een breed publiek.

Elke strategie heeft zijn eigen voordelen en het is belangrijk om een strategie te kiezen die past bij je specifieke campagnedoelen en -eisen. Door je doelen te koppelen aan de juiste strategie, kun je de effectiviteit van je Google Ads-campagnes aanzienlijk verbeteren en een beter rendement op je investeringen realiseren. 🎯💡

3. Slimme Biedstrategieën

In de hedendaagse digitale marketingwereld zijn slimme biedstrategieën in Google Ads een gamechanger geworden. Deze strategieën maken gebruik van geavanceerde machine learning-technologieën van Google om de biedingen voor jouw advertenties te optimaliseren. Hieronder verkennen we wat slimme biedstrategieën zijn en hoe ze een revolutie teweegbrerengen in de manier waarop we advertenties beheren.

Wat zijn slimme biedstrategieën?

Slimme biedstrategieën geven Google’s algoritme meer, of zelfs volledige, controle over je zoekwoordenbiedingen. In plaats van handmatig de kosten per klik (CPC) in te stellen, maakt een slimme biedstrategie gebruik van Google’s geavanceerde machine learning om de biedingen automatisch te optimaliseren. Dit betekent dat het systeem continu leert en zich aanpast aan veranderende omstandigheden, waardoor het in staat is om betere resultaten te leveren.

Voordelen van slimme biedstrategieën

 1. Efficiëntie: Door het automatiseren van biedingen, bespaar je tijd en middelen die je anders zou besteden aan het handmatig aanpassen van biedingen.
 2. Geavanceerde Data-Analyse: Google heeft toegang tot miljoenen signalen die marketeers niet hebben, zoals specifieke zoektermen, tijd van de dag, locatie en geslacht. Deze informatie wordt gebruikt om de biedingen te optimaliseren voor de best mogelijke prestaties​​.
 3. Verbeterde Prestaties: Slimme biedstrategieën kunnen leiden tot betere campagneresultaten door het automatisch aanpassen van biedingen voor maximale effectiviteit.

Wanneer slimme biedstrategieën te gebruiken

Slimme biedstrategieën zijn vooral effectief wanneer je specifieke doelen hebt, zoals het maximaliseren van conversies of het verhogen van de zichtbaarheid. Ze zijn ideaal voor marketeers die willen profiteren van geautomatiseerde processen en data-gedreven besluitvorming om hun advertentiecampagnes te optimaliseren.

Tips voor het Gebruiken van Slimme Biedstrategieën

 • Monitoren en Aanpassen: Hoewel slimme biedstrategieën geautomatiseerd zijn, is het belangrijk om je campagnes regelmatig te monitoren en indien nodig aan te passen.
 • Stel Realistische Doelen: Zorg ervoor dat je doelen realistisch en duidelijk gedefinieerd zijn, zodat de slimme biedstrategieën effectief kunnen werken om deze doelen te bereiken.
 • Geduld is een Schone Zaak: Geef de strategieën de tijd om te leren en zich aan te passen. Verwacht niet onmiddellijk resultaat, aangezien het enige tijd kan duren voordat de algoritmen optimaal presteren.

Door het omarmen van slimme biedstrategieën, kun je de kracht van Google’s geavanceerde technologieën benutten om je Google Ads-campagnes naar een hoger niveau te tillen. 🚀💻

4. Praktische toepassingen en tips

Nadat je de verschillende biedstrategieën voor Google Ads hebt verkend, is het tijd om deze kennis in de praktijk te brengen. Hier zijn enkele praktische tips en richtlijnen om het maximale uit je biedstrategieën te halen:

Kies de Juiste Strategie voor Jouw Campagne

 • Analyseer je Doelen: Kijk nauwkeurig naar wat je met je campagne wilt bereiken. Is het meer verkeer, hogere conversies, of betere zichtbaarheid? Je doelen bepalen welke biedstrategie het meest geschikt is​​.
 • Begrijp je Doelgroep: Verschillende biedstrategieën kunnen verschillend presteren afhankelijk van je doelgroep. Analyseer je doelgroepgegevens om te bepalen welke strategie het meest effectief zal zijn.

Optimaliseer je Biedingen

 • Begin met Testen: Experimenteer met verschillende biedstrategieën om te zien welke de beste resultaten oplevert. Onthoud dat testen de enige manier is om zeker te weten welke strategie het beste werkt​​.
 • Maak Gebruik van Automatisering: Overweeg automatische biedstrategieën die gebruik maken van Google’s algoritmen om tijd te besparen en de efficiëntie te verhogen​​.

Monitor en pas aan

 • Houd Prestaties in de Gaten: Blijf je campagnes regelmatig controleren. Kijk naar de prestatiegegevens en pas de strategieën aan indien nodig.
 • Wees Geduldig: Verwacht niet onmiddellijk resultaten. Het kan even duren voordat de biedstrategieën effectief werken en de gewenste resultaten opleveren.

Gebruik praktische tips voor verbetering

 • Blijf Up-to-date: De wereld van digitale marketing en Google Ads is voortdurend in beweging. Blijf op de hoogte van de laatste trends en updates.
 • Optimaliseer je Advertenties: Naast biedstrategieën is het ook belangrijk om je advertenties te optimaliseren voor betere prestaties. Dit omvat het testen van verschillende koppen, beschrijvingen, en call-to-actions.

Door deze praktische tips en strategieën toe te passen, kun je effectieve Google Ads-campagnes opzetten die resulteren in betere prestaties en een hoger rendement op je investeringen. Het is een voortdurende cyclus van testen, leren en aanpassen, maar met de juiste strategie en uitvoering, zul je zeker het succes van je digitale marketinginspanningen maximaliseren. 📈🎯

FAQ

Wat is het verschil tussen vertoningen en klikken?

Vertoningen vinden plaats wanneer iemand je advertentie ziet. Klikken gebeuren wanneer iemand je advertentie ziet en erop klikt. Conversies vinden plaats wanneer een klik leidt tot een actie zoals een telefoontje of productaankoop.

Kan ik Google Ads alleen in het weekend laten lopen?

Ja, je kunt je Google Ads-campagnes zo instellen dat ze alleen op bepaalde dagen en tijden budget besteden.

Wat is het Google Display Netwerk?

Dit is een groep van miljoenen websites waar je advertenties kunnen verschijnen, inclusief apps en video’s. Het bereikt meer dan 90% van de internetgebruikers wereldwijd.

Bronnen

 1. AdEspresso’s Ultieme Gids voor Google Ads Biedstrategieën: Deze uitgebreide gids biedt inzicht in verschillende biedstrategieën, met tips om conversies te maximaliseren en het meeste uit je advertentiebudget te halen.
 2. Directive’s 11 Google Ads Biedstrategieën: Een gedetailleerd overzicht van 11 verschillende biedstrategieën, inclusief de effectiviteit van de “target impression share” strategie voor zoekadvertenties.
 3. Search Engine Journal’s Diepgaande Gids voor Google Ads: Biedt een diepgaande blik op diverse biedstrategieën en hoe deze effectief te gebruiken voor optimale prestaties in Google Ads.
 4. KlientBoost’s 12 Google Ads Biedstrategieën voor 2023: Een artikel dat 12 biedstrategieën voor 2023 behandelt, inclusief extra tips voor betere prestaties in digitale advertenties.
 5. WordStream’s Analyse van Geautomatiseerde Biedstrategieën in Google: Een inzichtelijke analyse van elke geautomatiseerde biedstrategie in Google, met bespreking van de voor- en nadelen.