Als marketing professional, hebben we iets cruciaals voor je in petto. Het lijkt misschien een uitdaging om de juiste zoekwoorden voor Google Ads te vinden, maar geloof ons, het is een essentiële stap op weg naar succes!

Beschouw het als het kompas voor je Google Ads campagnes. Zonder deze gids, hoe zou je dan de juiste route bepalen? Het draait allemaal om het bereiken van de juiste mensen, op het juiste moment, met de juiste boodschap. En dat is precies waar zoekwoorden onderzoek je bij ondersteunt.

Dus, zet een kopje koffie ☕, maak het jezelf comfortabel en laten we samen de kracht van deze tool ontdekken om je Google Ads naar een hoger niveau te tillen. Ben je klaar om te starten? 🚀

Deze handleiding is ontworpen als een kompas 🧭, bedoeld om je te begeleiden door het soms complexe landschap van zoekwoorden onderzoek voor Google Ads. We hebben de inhoud zorgvuldig samengesteld en ernaar gestreefd om het proces zo duidelijk en eenvoudig mogelijk te maken.

Wat is zoekwoorden onderzoek?

Zoekwoorden onderzoek – het klinkt misschien technisch, maar het is eigenlijk vrij simpel. In de basis is het een proces waarbij je zoekt naar termen die mensen in zoekmachines invoeren om jouw producten of diensten te vinden. Het gaat erom te begrijpen welke woorden en zinnen jouw doelgroep gebruikt, zodat je jouw inhoud daarop kunt afstemmen.

Maar waarom is dit zo belangrijk? 🤔 Wel, door de juiste zoekwoorden te gebruiken, zorg je ervoor dat je zichtbaar bent voor mensen die actief op zoek zijn naar wat jij te bieden hebt. Op deze manier help je niet alleen je doelgroep om je te vinden, maar je verbetert ook je ranking in zoekmachines, wat kan leiden tot meer verkeer naar je website.

In een notendop, zoekwoorden onderzoek is de basis van elke succesvolle SEO- en Google Ads-strategie. Het is de brug tussen jouw aanbod en de mensen die ernaar op zoek zijn. Dus, laten we de diepte in duiken en deze tool volledig benutten!

Zoekwoordenonderzoek is ook een continu proces. Vermits sommige zoekopdrachten een tijdje populair zijn en dan weer aan belang inboeten, doe je deze oefening best een aantal keer per jaar. Gebruik hiervoor tools zoals de Keywordplanner van Google Ads of betalende software zoals Semrush.

Waarom efficiënt zoekwoorden onderzoek cruciaal is voor jouw succes in Google Ads ?

 • Doelgroepinzicht: Zoekwoorden onderzoek helpt je te begrijpen welke termen en zinnen je potentiële klanten gebruiken wanneer ze zoeken naar jouw producten of diensten op Google. Door middel van een gedegen zoekwoorden analyse, kun je precies identificeren welke zoekwoorden Google gebruikers hanteren.
 • Zichtbaarheid: Door gebruik te maken van zowel brede zoekwoorden als exacte zoekwoorden, kun je je zichtbaarheid binnen Google Ads vergroten. Het toevoegen van de juiste Google Ads zoekwoorden zorgt ervoor dat je advertenties worden weergegeven aan mensen die echt geïnteresseerd zijn in wat jij te bieden hebt.
 • Concurrentievoordeel: Een grondig zoekwoorden onderzoek voor SEO en Google Ads kan je een concurrentievoordeel opleveren. Het stelt je in staat om de beste zoekwoorden van Google te identificeren en deze in je strategie te implementeren.
 • Budgetbeheer: Door het uitvoeren van een zoekwoorden analyse en het gebruik van de Google zoekwoordplanner, kun je je advertentiebudget op de meest efficiënte manier gebruiken. Door je te richten op de meest relevante en winstgevende zoekwoorden, krijg je meer waar voor je geld.
 • Prestatiemeting: Het kiezen en toevoegen van de juiste zoekwoorden aan je website en Google Ads maakt het gemakkelijker om het succes van je campagnes te meten en bij te sturen waar nodig.
 • Zoekwoorden onderzoek is dus niet alleen een belangrijk onderdeel van je Google SEA-strategie, maar ook een krachtige tool om je online succes te maximaliseren. 🚀
AspectBeschrijving
DoelgroepinzichtBegrijp de termen die klanten gebruiken bij Google-zoekopdrachten door middel van een grondige zoekwoorden analyse.
ZichtbaarheidVergroot je zichtbaarheid in Google Ads door zowel brede als exacte zoekwoorden te gebruiken. Het toevoegen van de juiste Google Ads zoekwoorden zorgt voor relevante advertenties.
ConcurrentievoordeelEen gedegen zoekwoorden onderzoek voor SEO en Google Ads kan je een voorsprong geven. Het stelt je in staat om de beste zoekwoorden van Google te identificeren en te implementeren.
BudgetbeheerGebruik de Google zoekwoordplanner voor een efficiënt gebruik van je advertentiebudget. Richt je op de meest relevante en winstgevende zoekwoorden.
PrestatiemetingHet toevoegen van de juiste zoekwoorden aan je website en Google Ads maakt het gemakkelijker om de prestaties van je campagnes te meten en bij te sturen.
Waarom zoekwoorden onderzoek doen ?

Hoe zoekwoorden onderzoek werkt voor Google Ads

Google Ads, voorheen bekend als Google AdWords, werkt op het principe van Pay-Per-Click (PPC) adverteren. Dit betekent dat adverteerders betalen elke keer dat een gebruiker op hun advertentie klikt. 

De rol van zoekwoorden hierin is cruciaal en hier is hoe ze worden gebruikt:

 1. Zoekwoorden onderzoek en selectie: Als adverteerder selecteer je een lijst met zoekwoorden Google, die relevant zijn voor jouw product of dienst. Deze lijst wordt gegenereerd na het uitvoeren van een gedetailleerd zoekwoorden onderzoek. Hierbij kan de Google zoekwoordplanner van pas komen.
 2. Brede en exacte zoekwoorden: Google Ads maakt gebruik van verschillende ‘match types’ zoals brede zoekwoorden (toont je advertentie voor variaties van je zoekwoorden), en exacte zoekwoorden (toont je advertentie voor die exacte term).
 3. Biedingen op zoekwoorden: Bij Google Ads zoekwoorden toevoegen, stel je ook een maximum bod in dat je bereid bent te betalen voor een klik op elk van deze zoekwoorden. Dit beïnvloedt je positie in de Google zoekresultaten.
 4. Advertentietriggers: Wanneer iemand een zoekopdracht uitvoert die een van jouw Google zoekwoorden bevat, maakt Google Ads een snelle veiling om te bepalen welke advertenties worden weergegeven en in welke volgorde.
 5. Zoekwoorden analyse: Door het volgen van welke zoekwoorden leiden tot klikken en conversies, kun je jouw campagne in de loop van de tijd aanpassen en optimaliseren. Hierbij helpt een gedegen Google zoekwoorden analyse.

Zo, door gebruik te maken van zowel de beste zoekwoorden van Google als het toevoegen van de juiste zoekwoorden aan je website, kun je het maximale halen uit je Google Ads campagnes. 🎯

Het verschil tussen zoekwoorden onderzoek voor SEO en Google Ads

hoewel zoekwoorden onderzoek zowel voor SEO (Search Engine Optimization) als Google Ads (voorheen Google AdWords) belangrijk is, zijn er enkele cruciale verschillen tussen beide. Laten we deze verschillen eens bekijken:

 1. Intentie: Voor SEO ligt de focus vaak op informatieve en educatieve zoekwoorden, omdat mensen die organische zoekresultaten gebruiken, vaak op zoek zijn naar informatie of antwoorden op hun vragen. Bij Google Ads daarentegen ligt de focus vaker op commerciële zoekwoorden die duiden op een koopintentie, omdat het doel van een advertentie meestal is om een verkoop of conversie te genereren.
 2. Timing: SEO is een langetermijnstrategie. Het kan maanden duren voordat je de resultaten van je zoekwoorden onderzoek en optimalisatie ziet. Google Ads daarentegen kan directe resultaten opleveren. Zodra je campagne live is, kunnen je advertenties beginnen te verschijnen en verkeer naar je website leiden.
 3. Kosten: SEO kost in principe niets, afgezien van de tijd en moeite die je besteedt aan het optimaliseren van je website. Elke klik vanuit de organische zoekresultaten is gratis. Bij Google Ads daarentegen betaal je voor elke klik op je advertentie (pay-per-click).
 4. Plaatsing: SEO is gericht op het verbeteren van je rankings in de organische zoekresultaten van Google, terwijl Google Ads je advertenties boven of naast de organische zoekresultaten plaatst.
 5. Controle: Met Google Ads heb je meer controle over wanneer en waar je advertenties worden weergegeven, omdat je kunt bieden op specifieke zoekwoorden, geografische locaties, en tijdstippen van de dag. Met SEO heb je minder directe controle, omdat je rankings afhangen van vele factoren, waaronder concurrentie en algoritme updates.

Beide vormen van zoekwoorden onderzoek hebben hun eigen voordelen en nadelen, en een succesvolle digitale marketingstrategie omvat meestal een combinatie van zowel SEO als Google Ads. 🎯💡

Zoekintentie is cruciaal: Het begrijpen van de zoekintentie – de reden waarom iemand een bepaalde zoekopdracht uitvoert – is cruciaal voor zowel SEO als Google Ads. Het helpt je om de juiste soort content te creëren en de juiste soort advertenties te tonen, die aansluiten bij wat je doelgroep echt wil en nodig heeft.

Stapsgewijze gids voor zoekwoorden onderzoek in Google Ads – een voorbeeld

Een concreet voorbeeld

Als je een loodgieter bent en je wilt je Google Ads-campagne naar een hoger niveau tillen, dan is het cruciaal om te beginnen met een grondig zoekwoordenonderzoek. Het kiezen van de juiste zoekwoorden kan je helpen om je advertenties aan de juiste mensen te laten zien, op het juiste moment, en op de juiste plaats.

In de onderstaande tabel hebben we een voorbeeld samengesteld van hoe een zoekwoordenonderzoek voor een loodgieter eruit zou kunnen zien. We hebben verschillende soorten zoekwoorden opgenomen, van algemene termen zoals “loodgieter”, tot meer specifieke termen zoals “loodgieter voor lekkage”.

Bekijk de tabel hieronder om een idee te krijgen van de mogelijke zoekwoorden, het geschatte zoekvolume, de kosten per klik en de concurrentie voor elk zoekwoord. Let op, deze cijfers zijn slechts schattingen en kunnen variëren. Gebruik tools zoals Google’s Zoekwoordplanner voor de meest nauwkeurige en actuele informatie. 🎯💡

ZoekwoordZoekvolumeKosten per klikConcurrentie
Loodgieter100,000€2.00Hoog
Loodgieter in [stad]10,000€1.50Medium
Nood loodgieter5,000€3.00Hoog
Goedkope loodgieter1,000€1.00Laag
Loodgieter beoordelingen500€0.50Laag
Loodgieter voor lekkage2,000€2.50Medium
Loodgieter voor verstopping2,500€2.50Medium
24/7 loodgieter1,000€3.50Hoog
Loodgieter offerte500€1.00Laag
Loodgieter kosten1,000€0.50Laag
Voorbeeld – geen echte cijfers !

Gebruik Google keyword planner

Hier is een stapsgewijze handleiding over hoe je Google’s Zoekwoordplanner kunt gebruiken voor je zoekwoordenonderzoek:

Toegang tot Google Zoekwoordplanner: Log in op je Google Ads-account. Klik op het gereedschapsicoon in de rechterbovenhoek en selecteer “Zoekwoordplanner” onder het gedeelte “Planning”.

Als je nog geen Google Ads accoutn hebt, dan kan je dat gratis aanmaken.

Kies de juiste tool: Je ziet twee verschillende tools: “Ontdek nieuwe zoekwoorden” en “Bekijk zoekwoordstatistieken”. Als je nieuwe zoekwoordideeën wilt genereren, kies dan voor “Ontdek nieuwe zoekwoorden”. Als je de zoekvolumes en voorspellingen voor je lijst met zoekwoorden wilt zien, kies dan voor “Bekijk zoekwoordstatistieken”.

Screenshot 23 7 2023 at 10.54 Zoekwoorden onderzoek: De sleutel tot Google Ads succes

Voer je zoekwoorden in: Als je “Ontdek nieuwe zoekwoorden” hebt gekozen, kun je beginnen met het invoeren van zoekwoorden die relevant zijn voor je product of dienst. Je kunt ook een URL invoeren om zoekwoorden te krijgen die gerelateerd zijn aan die specifieke webpagina.

Screenshot 23 7 2023 at 10.55 1024x425 1 Zoekwoorden onderzoek: De sleutel tot Google Ads succes

Filter je resultaten: Je kunt je resultaten verfijnen op basis van locatie, taal, zoeknetwerken en datum bereik.

Bekijk je resultaten: Google zal je een lijst geven van zoekwoordideeën, samen met gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten, concurrentieniveau en voorgestelde biedingen.

Download je zoekwoorden: Als je tevreden bent met je lijst, kun je deze downloaden en opslaan voor later gebruik.

Onthoud dat de Zoekwoordplanner een krachtige tool is, maar het is slechts een startpunt. Het is belangrijk om je zoekwoorden regelmatig te herzien en te optimaliseren op basis van je campagneprestaties en veranderingen in zoekgedrag. 🎯💡

Conclusie 👍

Zoekwoordenonderzoek is cruciaal: Of je nu SEO of Google Ads gebruikt, het kiezen van de juiste zoekwoorden is de sleutel tot succes. 🗝️

Er zijn verschillen tussen SEO en Google Ads: Hoewel beide zoekwoordenonderzoek vereisen, zijn er verschillen in intentie, timing, kosten, plaatsing en controle. Begrijp deze verschillen om de beste strategie voor jouw behoeften te kiezen. 🎯

Gebruik Google’s Zoekwoordplanner: Deze tool kan je helpen om nieuwe zoekwoordideeën te genereren, zoekvolumes te bekijken en je zoekwoorden te optimaliseren. 🛠️

Blijf optimaliseren: Zoekwoordenonderzoek is geen eenmalige taak. Het is belangrijk om je zoekwoorden regelmatig te herzien en te optimaliseren op basis van je campagneprestaties en veranderingen in zoekgedrag. 🔄

En dat is het! Met deze tips ben je goed op weg om je zoekwoordenonderzoek naar een hoger niveau te tillen. Veel succes! 🚀💡

Infographic

zoekwoorden onderzoek infographic Zoekwoorden onderzoek: De sleutel tot Google Ads succes

FAQ

Wat is een zoekwoorden onderzoek?

Zoekwoordenonderzoek is het proces van het vinden en analyseren van de termen die mensen in zoekmachines invoeren. Het doel is om deze termen te gebruiken in je content om beter zichtbaar te zijn in de zoekresultaten en zo meer bezoekers naar je website te trekken.

Hoeveel kost een zoekwoorden onderzoek?

Bij ons kost een zoekwoorden onderzoek 250 € (max 25 keywords). Voor de volledige opstart van een Google ads campagne moet je rekenen op 375 €.

Hoe weet je welke zoekwoorden je moet gebruiken?

Om te weten welke zoekwoorden je moet gebruiken, voer je een zoekwoordenonderzoek uit. Dit omvat het begrijpen van je doelgroep, het gebruik van tools zoals Google’s Zoekwoordplanner om relevante zoekwoorden te vinden, het analyseren van de concurrentie voor deze zoekwoorden, en het regelmatig bijwerken van je zoekwoordenlijst op basis van je resultaten en veranderingen in zoekgedrag.

Bronnen :

 1. SEO Moz: Beginners Guide to SEO
 2. Reel Media: Beginners Guide To Keyword Research to Rank Fast in Google
 3. https://ads.google.com/home/tools/keyword-planner/