WordPress thema’s geven vorm, structuur en layout aan je wordpress site. Ontdek hier de nieuwste en beste wordpress thema’s van 2016.
Wat zijn wordpress thema’s ?
Thema’s geven structuur en layout aan een wordpress site. Een thema is een verzameling van files die samen de layout van alle pagina’s en posts mee helpen bepalen.
Hoe complexer het thema, hoe meer files dat thema zal bevatten. Minimaal bevat een thema de header.php, index.php, footer.php en style.css. In deze laatste file zitten alle layout elementen van het thema in de vorm van een stylesheet. Om in detail te zien hoe de verschillende “templates” of “sjablonen” met mekaar samenwerken in een WordPress thema, kan je eens een blik werpen op de “template hierarchy” pagina op wordpress.org.
Een goed thema installeert zich zonder problemen bovenop de basisfunctionaliteit van wordpress en maakt tegenwoordig gebruik van de “customizer“. Je kan dit terugvinden onder “Appearance->Customizer” of in het Nederlands : “Weergave->Customizer”.
Vanuit Automattic, de firma die wordpress.org beheert en aan de wieg stond van wordpress, wordt er sterk op aangedrongen dat alle (nieuwe) thema’s gebruik maken van deze functie. Via een preview functie kan je alle opties en stijlelementen van het worpdress thema aanpassen en onmiddellijk het resultaat zien op je scherm.
Het gebeurde in het verleden meermaals dat elke thema zijn eigen pagina had met instellingen. En dat kwam de standaardisatie zeker niet ten goeden. Ook de overzichtelijkheid liet al eens te wensen over en vandaar de pogingen om de layout keuzes te centraliseren binnen één wordpress menu element.
Betalende versus gratis wordpress thema’s
Je hebt de keuze bij de installatie tussen gratis en betalende thema’s. De meeste gratis thema’s kan je binnen wordpress (in de backend) gewoon downloaden van wordpress.org. Dat zijn de gratis plug-ins en er zijn er meer dan 4000 waaruit je kan kiezen.
Je zal er ook een aantal tegenkomen waarvan de minimale versie gratis en de uitgebreidere versie kan je dan kopen. Vaak zijn de prijzen onder de 1000 dollar. Eenmalig te betalen.
De meeste (en beste) betalende thema’s vind je op themeforest onder de categorie “wordpress”. Hier vind je duizenden thema’s die elk op hun eigen manier een eigen layout zullen geven aan je toekomstige website.
Er is echter veel kaf tussen het koren.
Om toch enigszins een onderscheid te maken tussen degelijke thema’s en de mindere goden, raden we je toch de volgende criteria aan :
- Kijk hoeveel downloads er al op de teller staan ! Waarmee ik niet wil zeggen dat je enkel de meest gedownloade thema’s moet gebruiken. Het zou zelfs fun kunnen zijn om enkele minder bekende thema’s te nemen en te gebruiken. Het hangt dus ook van het niveau van je “praktische” wordpress kennis af.
- Kijk welke ratings een thema kreeg. De “slechtere” zullen duidelijk mindere scores halen dan de betere.
- Bij elk thema heb je “comments” sectie. Hier kan je vragen van gebruikers zien maar ook vooral de snelheid waarmee de programmeur van het thema antwoord. Je kan ook eventuele problemen van gebruikers zien en wat het antwoord van de auteur daarop is.
De beste wordpress thema’s van 2016
Ik ga hiet niet het lijstje aframmelen van de meest populaire wordpress thema’s van themeforest : Avada, X-theme en Enfold.
Maar wel de nieuwste en meest betrouwbare nieuwe thema’s pas actief sinds 2016.
Je kan ook op themeforest de selectie van de wordpress thema’s laten sorteren op “trendiness” of items die momenteel erg populair zijn. Zo kan je de nieuwste trends en komende thema’s vroeg ontdekken.
Total
Total is een “multi-purpose” website thema waarmee je alle kanten op kan.
De elementen die je kan toevoegen en bewerken inde customizer is indrukwekkend. Typisch aan dit thema is de mogelijkheid om een herkenbare call to action button automatisch te integreren op elke pagina van je site. Een absolute aanrader dit thema.
Divi
In feite is divi geen nieuwkomer. Hij staat echter wel in dit lijstje om wille van de recente vernieuwingen rond de zogenaamde “divi builder”. Dat is een visuele “page builder” en volgens mij één van de beste die er momenteel op de markt zijn.
De recentste vernieuwing is de mogelijkheid om op een simpele manier A/B testing te doen in de layout van je pagina. Zo kan je onder meer zien welke button of beeld het meeste conversies oplevert.
Kalium
Voor wie meer houdt van minimale styling en veel witruimte, is Kalium ideaal. Minder toeters en bellen maar wel heel functioneel. Basic dus.