Wie voor de corona crisis toesloeg nog zijn twijfels had over de toegevoegde waarde van een webshop, heeft ondertussen wel ingezien dat het de investering misschien toch wel waard is.

Online kiezen en kopen is het nieuwe normaal en zal ook in de toekomst zijn plaats behouden in de customer journey. Handelaars, die met lede ogen hun verlaten winkels bekeken, bleven soms niet bij de pakken zitten en probeerden op alle mogelijke manieren hun producten aan de man te brengen. Via Facebook en Instagram posts, via e-mailings, maar sommigen lieten ook in allerijl een webshop bouwen of lieten hun website uitbreiden met een extra e-commerce module, die online aankopen mogelijk maakten. Zo ontsnapten zij aan een volledig inkomstenverlies.

Ook de overheid heeft dit ingezien en heeft beslist om de ondernemingen die in 2020 opteren voor “digitale investeringenfinancieel te ondersteunen door hen hierop een fiscaal voordeel toe te kennen onder de vorm van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 25%.

Wie komt hiervoor in aanmerking?

Zowel eenmanszaken als kleine vennootschappen die winsten ontvangen uit een industriële, commerciële of landbouwactiviteit. Ook de beoefenaars van vrije beroepen komen in aanmerking. Enkel vzw’s zijn uitgesloten.

Wat zijn digitale investeringen?

Het gaat over investeringen in digitale vaste activa die dienen voor de integratie en de exploitatie van digitale betalings- en factureringssystemen en de systemen die dienen voor de beveiliging van informatie- en communicatietechnologie.

Ook de investering in een witte kassa of in een webshop voor e-commerce komen in aanmerking voor het fiscaal voordeel.

Hoeveel bedraagt het fiscaal voordeel?

Natuurlijke personen en kleine vennootschappen kunnen rekenen op een eenmalige investeringsaftrek van 13,5% voor investeringen in 2020. Echter,… ze kunnen ook opteren om het percentage van 25% toe te passen voor investeringen die zijn verkregen of tot stand zijn gebracht tussen 12 maart 2020 en 31 december 2020

Op deze manier mag 25% van de investering dus in mindering worden gebracht van de belastbare winst, op voorwaarde dat de investering uitgevoerd wordt in het belastbaar tijdperk.

De aanvraagprocedure om jouw fiscaal voordeel in te dienen wordt hier uitgelegd.

Jij wilt ook een webshop?

Handelaars die ervoor opteren om nog dit jaar te investeren in een webshop, investeren in hun toekomst. Ze kiezen ervoor om hun online omzet te laten stijgen en zo het eventuele verlies van de fysieke verkoop te beperken. Het vergt moed om in moeilijke tijden toch te kiezen voor bijkomende investeringen, maar het leven is aan de durvers. 

Wij kunnen niet garanderen dat je webshop vanaf dag één de bestellingen laat binnenrollen, maar we zorgen er wel voor dat hij er staat en dat hij gebruiksvriendelijk is. Dat je klanten er terecht kunnen, wanneer ze liever niet naar je winkel komen. Waardoor je klaar zal zijn voor de toekomst, want die wordt digitaler dan ooit.
Bij Mailbox Marketing maken we Woocommerce webshops voor onze klanten. We helpen je volledig op weg door alle technische instellingen te overlopen en de juiste parameters in te stellen. Daarna geven we je een opleiding waarin we je leren hoe je de webshop zelf kan beheren. Zo ben je van niemand afhankelijk, ook niet van ons, wanneer je producten wil toevoegen, verwijderen, kortingsbonnen wil toekennen, etc. Al zijn we er altijd als je vragen hebt natuurlijk.

Enkele nuttige bronnen :