Zoekbalken maken meer en meer hun opmars op websites. Door het toevoegen van een zoekbalk aan je website kan een bezoeker de content van je website doorzoeken naar een bepaalde zoekterm of ‘search term’. Zo vindt de bezoeker nog sneller wat hij zoekt én bijkomende relevante links. Zoekbalken zijn vooral interessant voor zeer grote websites en webshops!

Enige tijd geleden schreven wij dan ook een artikel over het belang van een zoekmachine op je e-commerce website. En gaven wij een lijst van zoekmachines die zeker het proberen waard zijn.

Zoekmachines maken het voor je bezoekers dus heel makkelijk. Maar wist jij dat ook jij hier baat bij kan hebben? Aan de hand van één simpele gratis plugin kan jij namelijk zien waar je bezoekers naar zoeken!

WP Search Insights

Met WP Search Insights krijg jij inzicht in het zoekgedrag van je bezoekers! Het is dus eigenlijk een soort van search analytics, waarmee jij kan ontdekken welke zoekwoorden jouw bezoekers gebruiken.

De WP Search Insights plugin is zeer handig in opzet en gebruik. Het grootste voordeel is dat je alle informatie terugvindt rechtstreeks op je website! Je hoeft hiervoor dus niet te navigeren naar een ander document of website!
Wil je het toch graag als CSV-bestand? Dan exporteer je het gewoon!

De plugin registreert alle zoekopdrachten die er op je website worden uitgevoerd. Daarnaast kan je ook zien waar personen gaan zoeken! Verzamel een overzicht van de meest populaire zoekopdrachten en krijg een overzicht van de zoekopdrachten met of zonder resultaat.

WP Search Insight is daarnaast ook zeer privacy vriendelijk. Zo slaat het geen persoonlijke informatie op van de bezoeker!

WP Search Insights hoe gebruiken

WP Search Insight installeer je net zoals elke plugin! Daarna geeft de plugin je vrijwillig een rondleiding. Deze rondleiding toont je direct alle belangrijke elementen!

WP Search Insights rondleiding

Als eerste voegt WP Search Insights een extra vakje toe aan je WordPress website dashboard. Hier worden de top 5 zoektermen in weergegeven. Maar hij geeft bovendien de top 5 zoektermen op die de bezoekers geen resultaat leveren! Vanaf hier kan je onmiddellijk navigeren naar WP Search Insights.

WP Search Insights rondleiding dashboard

Navigeer je toch liever zelf naar WP Search Insights dan kan je de plugin terugvinden onder ‘Gereedschap’. Hier ga je dan direct naar Algemeen waaronder je verschillende zoek elementen kan gaan bekijken. Maar je kan hier ook gaan sorteren per periode.

Maar laat ons eerst eens beginnen met de instellingen. Hier moet je natuurlijk een aantal elementen correct instellen, want standaard staan enkele belangrijke items toch af.
Zo kun je ervoor kiezen om Admin zoekopdrachten uit te sluiten. Deze zoekopdrachten zullen dus niet weergegeven worden. Best handig!

Daarnaast kan je ook gaan bepalen hoeveel karakters een zoekopdracht moet hebben om geregistreerd te worden. En je kan hem perfect laten werken met Ajax search forms.
Wij testen de zoekmachine uit met de WordPress standaard zoekmachine en de JetEngine zoekfunctie. De plugin werkt dus ook voor alternatieve zoekmachines!

WP Search Insights: algemene instellingen

Maar daarnaast is er nog een zeer leuke feature, die best handig kan zijn voor sommige organisaties. Zo kan je gaan bepalen om bepaalde zoekwoorden niet te registreren! Je kan dus filters gaan instellen!

WP Search Insights filters

En als laatste kan je op de instellingen pagina ook je data gaan verwijderen en gaan exporteren (op een bepaalde periode). Hou er natuurlijk rekening mee dat het verwijderen van data onomkeerbaar is! Je kan ook aanduiden dat de database standaard moet verwijderd worden als je de plugin verwijdert.

WP Search Insight filter op data

Onder algemeen ga je dan echter alle leuke data vinden! Zo zie je onder alle zoekopdrachten de zoektermen staan, de resultaten, wanneer en van (welke pagina). Je kan er ook gaan zoeken!

De resultaten geven weer hoeveel zoekresultaten of ‘search results’ er zijn geweest op basis van de zoekterm. Je kan de zoekmachine resultaten bekijken door op de zoekterm te klikken! Daarnaast kan je via ‘van’ ook bekijken op welke pagina de bezoeker zocht.

WP Search Insights alle zoekopdrachten

Onder ‘Meest populaire zoektermen’ kan je ook gaan kijken naar welke zoektermen er het meeste wordt gezocht en wanneer er voor het laatst naar gezocht werd!

WP Search Insights populairste zoektermen

Onder resultaten kan je dan gaan kijken hoeveel zoektermen er resultaat opleveren en hoeveel zoektermen er geen resultaat opleverden.

WP Search Insights: resultaten

De plugin is echter nog niet vertaald naar alle talen! Maar Nederlands is wel al compleet vertaald. Benieuwd naar welke vertalingen er nog zijn? Je kan de vertalingen hier volgen!

WP Search Insight Pro

Momenteel is de volledige WP Search Insight plugin gratis! Ze maakten al wel bekend dat ze momenteel bezig zijn aan hun eerste Add-on, zijnde een integratie met Akismet. Om spam zoekopdrachten nog beter te kunnen werken. In de huidige versie zit immers enkel de basis spam protectie.
Maar of de Spam Add-on premium of gratis zal worden is voorlopig nog onbekend. Ze leggen daarbij ook hun toekomstplannen op tafel. Zoals een Add-on voor WooCommerce, Analytics gegevens en nog zoveel meer!

WP Search Insights als vervanger voor Google Analytics?

WP Search Insights is echter geen vervanger voor andere analytische tools zoals Google Analytics. De plugin geeft je dan ook enkel de resultaten weer voor zoekfuncties. Het bekijkt dus enkel wat er op de site gebeurt op vlak van zoeken.

De plugin zal je dus geen antwoord bieden op organisch verkeer, op welke pagina mensen terecht komen, waar personen vandaan komen en zoveel meer.

Conclusie

Kortom, WP Search Insights is een uitstekende plugin voor iedereen die benieuwd is naar het zoekgedrag van zijn gebruikers. De plugin levert effectief relevante data aan op basis waarvan je je website kan gaan optimaliseren.
Zo kan je op basis van zoekresultaten zonder resultaat een nieuwe pagina of blog schrijven. Je kan dus je website gaan verbeteren door dit toe te passen.
De gratis plugin biedt daarnaast alles wat je nodig hebt! En de plugin slaat geen persoonlijke gegevens op!
Wij zijn alvast benieuwd naar de Add-ons!