WordPress is hét populairste Content Management Systeem wereldwijd. Volgens Kinsta heeft WordPress een marktaandeel van [marketshare]. Dat wil zeggen dat meer dan 37% van alle website wereldwijd gemaakt zijn met dit populaire systeem.

En nog zo’n leuke statistiek : WordPress wordt gebruikt door 15% van de meest populaire websites wereldwijd. Maar er is ook uiteraard een keerzijde aan de medaille : omdat WordPress zo populair is, zijn er ook veel pogingen om je website te hacken. En dus is het heel belangrijk om voor een goede beveiliging te zorgen.

8 praktische tips : Ga ermee aan de slag

  1. Gebruik NOOIT de standaardnaam die door wordpress voorgesteld wordt bij de installatie : admin. Vermijdt dit en gebruik (gewoon) een eigen naam.
  2. Gebruik een veilig paswoord. Niet zomaar de naam van je hond of je geboortedatum maar een echt paswoord van minstens 8 karakters. Voor inspiratie kan je hier terecht. We hebben onlangs een zeer uitgebreid artikel geschreven over website beveiliging en het gebruik van goede paswoorden.
  3. Installeer of gebruik altijd de laatste versie van wordpress. En dat is sinds WordPress 5.5 vrij makkelijk geworden. Je kan nu instellen dat je plugins, thema’s en core files automatisch zullen geüpdatet worden.
  4. Houdt je plugins en thema’s up-to-date. Mijn klanten zullen hiermee geen problemen hebben want al mijn websites worden automatisch geüpdatet.
  5. Gebruik bij voorkeur enkel plug-ins van de officiële wordpress website. Als je toch een leuke plug-in vindt buiten deze website, doe dan je huiswerk en zoek op internet naar referenties en gebruikers. De community kan je verder helpen.
  6. Gebruik security plug-ins zoals Wordfence. Deze plugin is standaard op al mijn websites geïnstalleerd. Ook een leuke plug-
  7. in is deze waarbij je de naam van de standaardlogin kan wijzigen naar een persoonlijke login pagina. Ben je op zoek naar de “ideale instellingen” van Wordfence, klik dan door naar ons artikel “Wordfence tips“.
  8. Verwijder ongebruikte plugins en thema’s.
  9. Maak regelmatig back-ups van je website. Beste is om dit op server niveau te doen maar het hangt uiteraard af van je hosting formule. Is je website strategisch heel belangrijk voor jou, dan is managed WordPress hosting misschien wel een oplossing voor jou.

WordPress plugins die je helpen om je site te beschermen

Hierbij een lijstje plugins om je WordPress sites nog beter te beschermen :