Heb jij al eens gedacht terwijl je wordpress gebruikte dat het best handig zou zijn om wat meer te kunnen doen met wordpress ? Bijvoorbeeld nieuwsbrieven versturen. Of follow buttons in je footer zetten ? Wel dan zijn plugins iets voor jou ! WordPress plugins zijn software componenten die de basisfuncties van wordpress als content management systeem serieus kunnen uitbreiden. Gratis of betalend.

Wat zijn WordPress plugins ?

WordPress is al sinds een aantal jaren bezig met een steile opgang. Volgens de laatste gegevens zouden momenteel meer dan 20% van alle nieuwe websites gemaakt en beheerd worden door wordpress.

Dat is gigantisch. En dat heeft ook een aantal voordelen :

  • de ontwikkeling zal niet stilstaan en het systeem zal zeker niet verdwijnen
  • de community die dit opensource project ondersteunt, zal alleen maar groter worden
  • meer en meer wordpress specialisten zorgen voor de nodige ondersteuning
  • je vind meer en meer bronnen die je op weg helpen als beginner maar ook als gevorderde gebruiker

WordPress als content management systeem laat je toe om een volledige website op te zetten en te beheren. Het enige dat je nodig hebt is een server met php en een mysql database. Ook die twee zijn opensource.

Maar uiteindelijk zijn de basisfuncties die in wordpress inbegrepen zijn vrij beperkt. Je kan inderdaad een aantal basisinstellingen juist zetten, pagina’s en nieuwsberichten publiceren en een volledige media database beheren. Maar voor de gemiddelde gebruiker loop je toch al snel tegen de beperkingen aan.

En net daarvoor ondersteunt automattic, die de wordpress.org website beheert, de ontwikkeling van plugins. WordPress plugins zijn extensies van wordpress die extra functies toevoegen aan wordpress als content management systeem.

Waaraan denken we dan vooral ?

  • optimalisatie van de vindbaarheid van een website door zoekrobots zoals Google
  • beveiliging van wordpress sites
  • toevoegen van contactformulieren
  • uitbreidingen van de functies van de standaard html editor van wordpress

En ga zo maar door.

Voor- en nadelen van WordPress plugins

Er is gigantisch veel geschreven over de voor- en nadelen van plugins. De meest gehoorde kritiek is dat het laadsnelheid van een website zou vertragen. En daar is wel iets voor te zeggen.

De meeste wordpress gebruikers maken de fout om te veel plugins te installeren. Ik heb al installaties gezien met meer dan 50 (!!) plugins. Het spreekt voor zichzelf dat dat inderdaad niet bevorderlijk is voor de snelheid van wordpress. Die 50 plugins moeten immers bij elke pagina van de website opgeladen worden en dat vraagt rekenkracht.

Een andere veel gemaakt fout is om plugins die je niet meer gebruikt, enkel te desactiveren. Beter zou het zijn om ze gewoon te verwijderen.

Zoals verder zal aangehaald worden, zijn de plugins gecontroleerd op walware en virussen. Maar er is geen controle op de kwaliteit van de programmatie. Zo is het mogelijk dat twee plugins met dezelfde functionalteit toch een verschil in laadsnelheid van je website kunnen veroorzaken. Als je de meest populaire plugins verkiest boven de “nieuwkomers”, zal dit probleem zich minder voordoen omdat ze beter geoptimaliseerd en onderhouden zijn.

Een ander aspect betreft de veiligheid. De plugins zijn safe maar niet per sé de oudere versies van een plugin. Als algemene raadgeving geldt dus : hou je plugins up-to-date en doe dit regelmatig. De updates zijn immers niet enkel bedoeld om verbeteringen aan te brengen maar ook om eventuele zwakheden van de software te verbeteren. Hackers weten immers dat “oude” versies van plugins zwakheden bevatten die ze kunnen uitbuiten om toegang te krijgen tot wordpress. En dan kunnen dingen gebeuren zoals bij de Panama Papers.

Maar in sé blijft het uiteraard fantastisch dat je gewoon gratis extra functies kan toevoegen aan je wordpress installatie. Het enige gevaar dat hier bestaat is dat je een plugin laten we zeggen bijvoorbeeld twee jaar gebruikt maar dat dan de ontwikkelaar van de plugin beslist om ermee te stoppen. In dat geval moet je op zoek naar een vervanger van de originele plugin en is het mogelijk dat je best wel wat werk hebt om de noodzakelijke vervangingen te doen op (elke) pagina van je website.

De WordPress plugin repository

wp plugin repository 1 Wat is een wordpress plugin

Je kan een kijkje nemen naar alle plugins op de publieke repository van wordpress :https://wordpress.org/plugins/browse/popular/

Daar kan je zie dat het gebruik van plugins een courante praktijk is en dat iedereen een eigen “cocktail” kan samenstellen van plugins die gratis van deze website kunnen toegevoegd worden in wordpress.

Leuk aan de interface van deze website is dat je de plugins bekijken volgens een aantal criteria. “Featured” zijn de plugins die gepusht worden door Automattic (sic). Vooral de tab “Popular” geeft je een duidelijk inzicht in de meest populaire plugins op dat moment. Voor de liefhebbers zijn er nog de tabs “Favorites” en “Beta Testing”.

Daarnaast heb je ook de zogenaamde “tags” die een inhoudelijke categorisatie geven van alle aanwezige plugins. Je kan het hier bekijken : https://wordpress.org/plugins/tags/

Als we dit artikel schrijven (03/08/2016), zijn er 45.941 plugins die allemaal samen 1 miljard 300 miljoen keer gedownload zijn. U hoort het goed. Meer dan 1,3 miljard downloads.

Update 30/11/2016 : 47.923 plugins met 1.479.845.800 downloads. Dat wil zeggen dat er op 15 maanden bijna tweeduizend extra plugins zijn bijgekomen of een gemiddelde van 130 per maand !

De grootste successen zijn onder andere Yoast SEO, Wordfence en Contact Form7.

En alhoewel alle plugins op deze repository gratis zijn, is enige voorzichtigheid toch geboden. Automattic laat immers toe dat de zogenaamde freemium plugins ook kunnen gedownload worden.
Dat zijn plugins die een beperkte functionaliteit hebben maar die wel kan uitgebreid worden mits betaling van een abonnement, hetzij in maandelijkse vorm hetzij in een eenmalige bijdrage.

Je moet ook geen schrik hebben van plugins met virussen. Alle plugins die aanwezig zijn op wordpress.org zijn gecontroleerd en gegarandeerd virus-vrij. Dat is in tijden zoals vandaag zeker geen overbodige luxe.

Bovendien is dit niet de enige plaats waar je plugins kan downloaden. Er zijn honderden, zoniet duizenden sites, waar je nog extra plugins kan downloaden en aankopen. Alleen ben je dan nooit zeker dat alles gecontroleerd en veilig is.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Er zijn een aantal bedrijven die premium plugins verkopen die doorheen de jaren bijna een must geworden zijn voor de meeste wordpress sites. Zo denken we bijvoorbeeld aan wpml.org (meertalige wordpress sites), woocommerce (e-commerce voor wordpress) en wordfence (beveiliging van wordpress sites).