Je wil zelf een WordPress website maken? Het internet biedt in één klik soelaas! Dankzij het wereldwijde web vind je in geen tijd tal van opleidingen en instructieve video’s over WordPress, het bekendste content management systeem.

Herinner je je nog de tijden van de dikke gouden gids en de encyclopedieën in de bibliotheek? Het is nog niet zo lang geleden (je hoeft je dus geen zorgen te maken over je leeftijd). Alleszins: lang leve het internet!

Wij maken het jou nog makkelijker en zetten alvast enkele online opleidingen rond WordPress op een rijtje. Daarna kan je zelf aan de slag gaan en beginnen met WordPress te leren én WordPress te leren gebruiken.

Korte inhoud

De WordPress academie

wp academie
WP Academie

Bij Mailbox bieden wij maandabonnementen aan op onze WordPress opleidingen website waar iedereen zijn gading vindt. Van de starter, tot de beginner, naar de gevorderde en de expert. Kortom, dé ideale WordPress handleiding voor elke starter : je leert hier de basis van WordPress. Online en op momenten dat jou het beste past.

We zorgen ervoor dat onze opleidingen up-to-date zijn en praktisch in elkaar zitten. Zodat je er zelf mee aan de slag kan gaan en er regelmatig naar kan teruggrijpen als je het niet meer weet.

Deze cursussen bevat naast instructieve video’s ook praktische teksten en oefeningen om je skills te verbeteren. Die zorgen er ook voor dat je al snel zelf aan de slag kan om een website te maken met WordPress.

Onderwerpen van de “WordPress Academie”

 • wordpress thema’s : hoe te gebruiken en welke zijn de “beste” ?
 • wordpress plugins : hoe plugins installeren en welke kiezen ?
 • wordpress en security : hoe je WordPress site beveiligen
 • wordpress en seo
 • wordpress installeren
 • wordpress instellingen : wat is er belangrijk en wat minder ?
 • basisprincipes van webdesign
 • hoe je WordPress website onderhouden
 • wordpress hosting : waarop letten en wat is een “correcte” prijs

Hieronder een greep uit te aanbiedingen van cursussen :

Als je eerder WordPress hulp of support nodig hebt, dan hebben we een speciale service hiervoor.

Youtube : een ideaal kanaal om WordPress stap voor stap te leren

Al deze cursussen zijn natuurlijk slechts hulpmiddelen. Je ontdekt WordPress nog altijd het best door het zelf te proberen. Soms zal iets lukken, soms ook niet. Maar vaak is de zoektocht naar het bereiken van je doel de beste leerschool.

Maar als je toch visueel aangelegd bent en je liever de dingen wat meer in actie zou willen zien, dan is Youtube een ideaal kanaal voor jou.

Hierbij een bloemlezing van de Youtube kanalen die wij met veel plezier volgen :

Je vindt ook instructievideo’s en diverse hulp bij tutsplus. Een hele reeks video’s die de werking met wordpress uitleggen, vind je bij de “cursussen” sectie. Dat is ook niet gratis en je betaald tot 180 dollar per jaar voor een bijna volledige toegang. 

Er is ook een gratis account en daarmee kan je ook al een heleboel video’s bekijken.

Online wordpress leren via handleidingen en cursussen

Betalende handleidingen

Linkedin Learning

Linkedin Learning is een online studieplatform van LinkedIn waarop duizenden kwaliteitsvolle opleiding video’s gepubliceerd staan over allerlei thema’s. Voor WordPress alleen al vind je 89 cursussen terug met in totaal 2227 instructieve video’s.

Van de basis voor beginners (WordPress installeren en verbeteren voor SEO, posts publiceren, een e-commerce website opzetten,…) tot verschillende items voor gevorderden. Je kan het platform 10 dagen gratis uitproberen.

Teamtreehouse

Naast Lynda.com biedt ook Team Treehouse professionele video’s, handleidingen, forums en kennisvragen aan om WordPress onder de knie te krijgen. 

Het platform is zeer gebruiksvriendelijk en de presentator in de video’s bouwt de lessen logisch op. Zeker een aanrader voor beginners én gevorderden. Team Treehouse is betalend, maar kan je ook gratis testen.

Wpapprentice.com

Wil je een WordPress site bouwen en je hebt geen enkele technische, design- of development achtergrond? Geen paniek! Met WP Apprentice leer je snel iets meer over het bouwen van websites. 

Bovendien krijg je ook inzicht in het hoe en waarom in plaats van enkel een stappenplan. Ook dit platform is betalend, maar kan je gratis uitproberen.

WP101.com

Heb je al een WordPress site? Maar je hebt geen kaas gegeten van content management of je botst steeds op -voor jouw chinese- termen? 

Dan is WP 101 een oplossing. Voor het bouwen van een WordPress site zijn er andere alternatieven. Maar hiermee voel je je misschien net iets comfortabeler bij het beheren van je WordPress site. Ook dit platform is betalend, maar kan gratis worden uitgeprobeerd.

Udemy.com

Net zoals Lynda.com biedt Udemy training over allerlei onderwerpen, waaronder WordPress. Alleen kan bijna iedereen een cursus presenteren bij Udemy, terwijl bij Lynda.com de kwaliteit gegarandeerd is. Het kan dus meevallen, maar het kan ook tegenvallen. 

Udemy.com is betalend maar de kortingen zijn fenomenaal 😉

Syntra

Houd je er niet van zelf alles uit te pluizen? Dan biedt opleidingscentrum Syntra een uitweg. De opleidingen die hier gegeven worden (door ondergetekende) gaan van wordpress voor beginners tot wordpress voor gevorderden.

Voor degenen die een webshop willen starten, is er ook de cursus “WordPress Woocommerce”.

Ik geef deze cursussen al jaren en doe dat met veel plezier 👌.

Gratis opleidingen

Wpbeginner.com

De naam voorspelt het al: deze site is bedoeld voor absolute WordPress beginners. Het is gratis en is een bron van artikelen, video’s, gidsen en een handige woordenlijst. Zo krijgen onbekende, hippe online termen eindelijk een betekenis. Het enige wat je moet doen is registreren met je e-mailadres.

WP Academie

Ook bij de wp academie hebben we 1 gratis opleiding : WordPress basistechnieken.

Na registratie kan je al snel aan de slag

 • hoe moet je inloggen in WordPress
 • hoe moet je je paswoord resetten
 • hoe gebruik je het WordPress dashboard
 • Op welke basisinstellingen moet je letten ?
 • Hoe moet je WordPress updaten en hoe vaak ?

WP Lounge

Een vrij volledige handleiding met beschrijving van allerlei topics van WordPress vind je ook bij wp lounge.

WPHandleiding : speciaal voor gebruikers van verschillende niveaus

image 1024x677 1 Wordpress leren : de beste online handleidingen en cursussen
WP Handleiding

Ook bij onze noorderburen, is er een leuk initiatief : wp handleiding.nl. Zij verkopen Nederlandstalige handleidingen voor zowel beginnende als gevorderde gebruikers van wordpress aan zeer democratische prijzen. Er zijn ook verschillende onderwerpen : van installatie, gebruik tot seo optimalisatie. Voor elk wat wils.

Na betaling , download je in pdf je gevraagde handleiding en je begint te lezen. Uiteraard zijn er ook abonnementen voorhanden waarbij je gewoon alles krijgt en op regelmatige tijdstippen updates.

Woocommerce : zelf een webshop maken

Woocommerce is een WordPress plugin waarmee je je WordPress website kan omvormen tot een volledige webshop met alle toeters en bellen.

Er zijn echter maar weinig opleidingen te vinden om je de technische kennis aan te leren om een webshop te beheren.

Toch een kleine bloemlezing :

Gebruik Google of Bing

Een van de beste methodes om snel antwoorden te krijgen over (courante) wordpress problemen of vragen, is via een zoekfunctie op google (of Bing).  Dat kan op een simpele manier door gewoon je probleem via enkele keywords te zoeken.

Stel dat je een probleem hebt met de permalink settings van je wordpress na de installatie van de Yoast SEO plugin. Dan kan kan je gewoon in google de volgende zin intypen : “wordpress problem sitemap yoast seo”. Zo krijg je al snel een overzicht van wat mensen met een identiek probleem gepost hebben.

Je kan de zoekfunctie in Google nog uitbreiden of verfijnen via een aantal “tweaks”. Door een “:” gevolgd door de sitenaam, zoek je enkel op de desbetreffende site. 

Zou zou ik kunnen zoeken op “yoast seo permalink problem site:wordpress.org”. Enkele sites die veel informatie bevatten zijn uiteraard wordpress.org maar ook wpbeginner.com en tutsplus.com.

Heb je verschillende zoekwoorden die je als één geheel wil opzoeken, dan zet je ze gewoon tussen haakjes. Dus dan zoek je zo : “‘yoast seo’ ‘permalink problem’ site:wordpress.org”, waarbij de “single quotes” dubbel worden als je ze gebruikt.

Daarnaast zijn er uiteraard nog een heleboel bronnen voor handleidingen en artikels over wordpress. Een van de beste websites met informatie en hulp voor de beginnende wordpress gebruiker is wpbeginner.com

Ze hebben een sectie met meer dan 100 video tutorials voor wordpress. Je moet je hiervoor inschrijven maar de dienst is gratis. Je vind ook best wel wat hulp op learn.wordpress.

Zoek je meer algemene hulp,dan kan je terecht bij Smashing Magazine. In een speciale subsectie van deze grafische blog, worden meer algemene onderwerpen over wordpress behandeld.Een van de beste blogs waarop ik al jaren geabonneerd ben, is die van Elegant Themes. Elke dag (!!) komt er wel een nieuw artikel bij. De onderwerpen zijn heel gevarieerd en gaan van het gebruik ban plugins tot seo optimalisatie en het gebruik van tags en categorieën. Voor elk wat wils en onuitputtelijk met meer dan 300 artikels per jaar.