Boost je website met deze essentiële WordPress SEO tips 🚀

Wil je je website naar een hoger niveau tillen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel delen we een reeks essentiële WordPress SEO tips die je kunnen helpen om je website te optimaliseren, je ranking te verbeteren en meer verkeer naar je site te trekken.

Dus laten we erin duiken en ontdekken hoe je het meeste uit je WordPress website kunt halen! 🌐💡

De kracht van originele content: de basis van SEO optimalisatie voor WordPress 📝💪

Voordat we in de technische details duiken, laten we beginnen bij de basis: de content van je website. Je hebt misschien wel eens gehoord van de uitdrukking “Content is King”, en dat is zeker waar als het gaat om SEO.

Originele, kwalitatieve content is de ruggengraat van elke succesvolle SEO-strategie. Laten we eens kijken waarom dat zo is, en hoe je jouw content kunt optimaliseren met onze WordPress SEO tips.

Tip # 1 : Van keyword SEO naar topical SEO: tips voor WordPress content creatie 🎯📚

In de vroege dagen van SEO was het gebruikelijk om je content te vullen met zoveel mogelijk keywords in de hoop dat zoekmachines je pagina zouden oppikken. Maar tijden zijn veranderd. Tegenwoordig draait SEO meer om het begrijpen van onderwerpen dan om het simpelweg herhalen van keywords.

Topical SEO gaat over het creëren van content die een bepaald onderwerp volledig dekt, in plaats van zich te concentreren op individuele keywords. Dit betekent dat je content moet schrijven die diep ingaat op het onderwerp, verschillende aspecten ervan belicht en waarde biedt aan je lezers.

Dus in plaats van je te concentreren op het keyword “WordPress SEO tips”, zou je bijvoorbeeld een uitgebreid artikel kunnen schrijven over hoe je je WordPress website kunt optimaliseren voor zoekmachines, waarbij je verschillende subonderwerpen behandelt zoals site-structuur, permalinks, zoekwoorden onderzoek, enzovoort.

Dit soort diepgaande, waardevolle content wordt door zoekmachines gezien als een teken van autoriteit en kan je helpen om hoger te ranken in de zoekresultaten. Dus vergeet keyword stuffing en focus op het creëren van kwalitatieve, relevante content! 📝💡

Het is belangrijk om je zoekwoordonderzoek up-to-date te houden. De zoekvolumes en de concurrentie voor zoekwoorden kunnen veranderen, dus het is belangrijk om regelmatig je zoekwoordonderzoek te herzien.

Hier zijn enkele tips voor het up-to-date houden van je zoekwoordonderzoek:

 • Gebruik tools zoals Google Keyword Planner of Semrush om de zoekvolumes en de concurrentie voor je zoekwoorden te controleren.
 • Volg de trends in je branche en kijk welke nieuwe zoekwoorden relevant kunnen zijn voor je website.
 • Luister naar je doelgroep en kijk welke zoekwoorden ze gebruiken.

Door zoekwoordonderzoek te doen en je zoekwoordonderzoek up-to-date te houden, kun je ervoor zorgen dat je website goed scoort in de zoekresultaten voor de zoekwoorden die je wilt targeten.

De impact van Google’s Panda-update op je WordPress site SEO 🐼🔍

In 2011 introduceerde Google de Panda-update, een algoritme wijziging die gericht was op het belonen van hoge kwaliteit websites en het bestraffen van sites met dunne, duplicaat of spammy content. Deze update heeft de manier waarop we naar SEO kijken drastisch veranderd.

Vóór Panda konden websites wegkomen met het publiceren van lage kwaliteit content, zolang ze maar genoeg keywords gebruikten. Maar na Panda is de kwaliteit van de content een cruciale factor geworden in SEO. Websites met unieke, waardevolle en relevante content worden nu beloond met hogere rankings, terwijl sites met dunne of duplicaat content worden bestraft.

wordpress seo tips : Google panda update
Bron : https://www.shoutmeloud.com/how-to-recover-from-google-panda-effect.html

Wat betekent dit voor jouw WordPress site? Het betekent dat je je moet concentreren op het creëren van originele, kwalitatieve content die waarde biedt aan je lezers.

Probeer niet om de zoekmachines te ‘tricken’ met goedkope SEO trucs, maar focus op het leveren van echte waarde. Dat is de sleutel tot succes in het post-Panda SEO landschap! 🐼🔑

Over EAT (Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid): De Drie Pijlers van SEO Succes 🎓🏛️🔒

Een ander belangrijk aspect van moderne SEO is het concept van EAT, wat staat voor Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid (trust !). Google gebruikt deze factoren om de kwaliteit van een website te beoordelen en te bepalen hoe hoog deze in de zoekresultaten moet worden gerangschikt.

FactorBeschrijving
ExpertiseDit verwijst naar de diepte van kennis die wordt getoond in je content. Je content moet gedetailleerd, nauwkeurig en nuttig zijn voor je lezers.
AutoriteitDit heeft te maken met je reputatie in je vakgebied. Als je erkend wordt als een expert in je vakgebied door andere gerespecteerde figuren of organisaties in je industrie, zal dit worden gezien als een teken van autoriteit.
Betrouwbaarheid (Trustworthiness)Dit gaat over de betrouwbaarheid en betrouwbaarheid van je website. Dit omvat zaken als het hebben van een beveiligde website (HTTPS), het tonen van duidelijke contactinformatie, het hebben van positieve gebruikersreviews en het naleven van de beste praktijken voor webdesign.
Wat wil EAT zeggen voor Google ?

Structuur van je website: een cruciale factor in SEO WordPress tips

Het belang van een piramidale structuur: SEO tips voor WordPress structuur

Als je ooit een piramide hebt gezien (of een foto ervan), dan weet je dat het een zeer stabiele structuur is. De brede basis geeft het stevigheid, terwijl de top, hoewel kleiner, het hoogste punt is. Dit is precies hoe de structuur van je website eruit zou moeten zien!

Een piramidale structuur betekent dat je website begint met een paar grote, algemene categorieën (de basis van de piramide), die vervolgens worden onderverdeeld in meer specifieke subcategorieën en uiteindelijk individuele pagina’s (de top van de piramide). Deze structuur helpt niet alleen je bezoekers om gemakkelijk door je site te navigeren, maar het helpt ook zoekmachines om je site beter te begrijpen.

Pyramid Site Structure 1024x351 1 8 Onmisbare WordPress SEO tips voor een hogere ranking
Bron : https://www.innzes.com/pyramid-site-structure-the-best-site-structure-according-to-google/

Bijvoorbeeld, stel je voor dat je een blog hebt over WordPress SEO tips. Je zou kunnen beginnen met een paar grote categorieën zoals “SEO Basics”, “Advanced SEO Techniques”, en “SEO Tools”. Elk van deze categorieën zou dan kunnen worden onderverdeeld in subcategorieën, zoals “Keyword Research”, “Link Building”, en “On-Page SEO” onder “Advanced SEO Techniques”. En onder elke subcategorie zou je dan specifieke blogposts hebben over verschillende onderwerpen.

Door je website op deze manier te structureren, maak je het gemakkelijk voor zowel gebruikers als zoekmachines om je content te vinden en te begrijpen. En dat is een win-win situatie! 🏆🎉

hoofd- en subpagina's in WordPress

Tip #2 : Maak een subpagina in WordPress: stap-voor-stap gids

In wordpress kan je immers hoofdpagina’s en subpagina’s creëren. Een geweldige plugin om je hierbij te helpen is Nested Pages. Deze plugin laat je toe om op een makkelijke manier structuur aan te brengen in je pagina’s en dit op een duidelijke manier te beheren.

Het belang van een goede site-structuur voor een goede seo in wordpress kan niet genoeg benadrukt worden. Ook Yoast SEO haalt dit regelmatig aan in artikels die verschenen op zijn blog pagina’s.

Vandaar ook de aanbeveling : zorg voor een goede structuur waarbij de belangrijkste pagina’s hoog staan in de hiërarchie en hun “child pages” kunnen helpen beter gevonden te worden.

Als je een blog hebt met verschillende categorieën, kan je bijvoorbeeld deze categorieën ook gebruiken als de dropdown element in de hoofdnavigatie.  Zo creëer je diepte en relaties binnen de verschillende elementen van je website.

Het maken van een subpagina in WordPress is een fluitje van een cent, maar het kan een grote impact hebben op de structuur en SEO van je website. Hier is een eenvoudige stap-voor-stap gids om je op weg te helpen. 🛠️📚

 1. Log in op je WordPress dashboard. Dit is meestal te vinden op jouwdomein.com/wp-admin.
 2. Ga naar ‘Pagina’s’. Je vindt deze optie in het menu aan de linkerkant van je dashboard.
 3. Klik op ‘Nieuwe toevoegen’. Dit opent een nieuwe pagina waar je de content voor je subpagina kunt toevoegen.
 4. Voeg een titel toe aan je subpagina. Dit wordt de naam van je subpagina en het is ook een belangrijk onderdeel van je SEO, dus kies iets dat relevant en beschrijvend is.
 5. Voeg de content toe aan je subpagina. Dit kan tekst, afbeeldingen, video’s, links, of wat je maar wilt zijn.
 6. Kies een ouderpagina. In het rechterpaneel van de pagina editor, onder ‘Pagina-attributen’, vind je een dropdown menu genaamd ‘Ouder’. Kies hier de pagina waar je wilt dat je subpagina onder valt.
 7. Publiceer je subpagina. Als je tevreden bent met je subpagina, klik dan op ‘Publiceren’ om het live te zetten op je website.

En voilà! Je hebt nu een subpagina gemaakt in WordPress. Door subpagina’s te gebruiken, kun je je website structureren op een manier die zowel voor je bezoekers als voor zoekmachines logisch en gebruiksvriendelijk is. En dat is een win-win situatie! 🎉🏆

Optimaliseer je permalinks voor betere SEO: de kracht van WordPress pretty permalinks (tip #3)

WordPress laat je toe om “pretty permalinks” of mooie urls te gebruiken bij elke pagina of post die je aanmaakt. Via “instellingen->permalinks” kan je echter ook het gedeelte voor de pagina-url instellen zodat de structuur van je website tot uiting komt in de structuur van je permalinks. Meer details vind je op blog van Elegant Themes.

We hebben een aparte blogpost geschreven over hoe je mooie urls maakt in WordPress.

Bekijk even de url van dit artikel : “https://www.mailbox-marketing.be/blog/seo/handige-seo-tips-voor wordpress”. De structuur van mijn blogsectie is volledige inbegrepen in de structuur van mijn url. Zo kan je zien dat SEO een onderwerp is binnen mijn blog-sectie. Een volledig overzicht van alle artikels in verband met “seo”, kan je terugvinden op “http://www.maibox-belgium.com/onderwerpen/seo”.

Ook als je gebruik maakt van de hiërarchische structuur van pagina’s, wordt de onderliggende pagina-structuur automatisch toegepast voor alle urls. Zie je bijvoorbeeld op deze site dat de subpagina “wordpress opleidingen” onder de hoofpagina “diensten” geclasseerd is en dat weerspiegelt zich in de url structuur : “https://www.mailbox-marketing.be/diensten/wordpress-opleidingen”.

Dit artikel op sitepoint helpt je verder met meer gedetailleerde instellingen en settings.

Tip # 4 : Gebruik Google Search Console

Google search console is een gratis cloud applicatie van Google. Vanuit GSC kan je een heleboel te weten komen over de vindbaarheid van je site in Google.

Gebruik de tools en rapporten van Search Console om het zoekverkeer en de prestaties van je site te meten, problemen op te lossen en ervoor te zorgen dat je site opvalt onder de zoekresultaten van Google.

 • verbeter de ctr of clik trough rate van reeds bestaande pagina’s en zoekopdrachten door andere termen te gebruiken en je content aan te passen aan de zoekopdrachten in google
 • verbeter ctr op pagina’s die al goed scoren
 • sitemap issues verbeteren
 • ontdek topics die de meeste backlinks krijgen
 • check core web vitals
 • pagina’s detecteren die organische bezoekers verliezen (via vergelijking op datum)
 • ontdek wat er mis is met je structured data
 • checken of pagina’s opnieuw moeten geïndexeerd worden

En dat is slechts een tipje van de sluier.

Om te starten met Google search console, voeg je als eerste stap je wordpress sitemap toe.

Tip # 5 : Gebruik altijd een SSL Certificaat

We hebben er al 2 uitgebreide artikels over geschreven en in feite kunnen we hierin heel duidelijk zijn : elke moderne website moet een SSL certificaat gebruiken.

Wanneer je bezig bent met de meer technische aspecten van je website, wordt dat ook “technische seo” genoemd.

Technische SEO omvat alle activiteiten die ervoor zorgen dat zoekmachines je website kunnen indexeren en begrijpen. Dit zijn activiteiten die betrekking hebben op de technische aspecten van je website, zoals de code, de structuur en de instellingen.

Enkele activiteiten die onder de noemer “technische seo” vallen zijn:

 • Controleer of je website gebruikmaakt van een SSL-certificaat. Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat de verbinding tussen je website en de browser van de bezoeker versleuteld is. Dit is belangrijk voor de veiligheid van je website en voor de ranking in zoekmachines.
 • Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is. Steeds meer mensen gebruiken hun mobiele telefoon om online te zoeken. Het is dus belangrijk dat je website goed werkt op mobiele apparaten. Technisch gesproken noemt men dat je website “responsive” is.
 • Zorg ervoor dat je website goed gestructureerd is. Zoekmachines gebruiken de structuur van je website om te begrijpen hoe je content is georganiseerd.
 • Gebruik interne links om je pagina’s met elkaar te verbinden. Interne links kunnen helpen om de autoriteit van je website te verspreiden.
 • Vermijd duplicate content. Duplicate content is inhoud die op meerdere pagina’s van je website voorkomt. Dit kan ervoor zorgen dat je website lager wordt gerangschikt in de zoekresultaten.

Technische SEO is een belangrijk onderdeel van elke SEO-strategie. Door aandacht te besteden aan de technische aspecten van je website, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines je website goed kunnen indexeren en begrijpen. Dit kan leiden tot een hogere ranking in de zoekresultaten en meer verkeer naar je website.

Tip # 6 : Doe zoekwoorden onderzoek en gebruik focus zoekwoorden voor elke pagina

Deze pagina kunnen we perfect als voorbeeld nemen. Veel kans dat je op deze pagina terecht bent gekomen via een welbepaalde zoekopdracht in Google. Waarschijnlijk “wordpress seo tips” want dat is het focus zoekwoord van deze pagina.

Om je website vindbaar te maken via Google, moet je site een antwoord geven door middel van de content op vragen van je doelgroep.

Eenmaal je dat bepaald hebt, kan je de WordPress plugin SEOPress gebruiken om je specifieke pagina beter te laten aansluiten bij een bestaande zoekopdracht in Google.

Er zijn natuurlijk nog een paar andere factoren om goed te ranken in Google (pagina snelheid bijvoorbeeld) maar het beantwoorden van concrete vragen is zeker je eerste prioriteit.

Tip # 7 : Gebruik een SEO plugin voor WordPress om je te helpen

Hierboven hebben we SEOPress maar er zijn natuurlijk nog andere plugins. Ook hierover hebben we een uitgebreid artikel geschreven dat een aantal SEO Plugins analyseert en de mogelijkheden vergelijkt.

WordPress SEO plugins zijn software tools die je kunt installeren in je WordPress omgeving. Deze plugins helpen je om de WordPress SEO optimalisatie voor je website tot in de puntjes te regelen. Dat geldt zowel voor pagina’s en berichten (blog posts)

Tip # 8 : gebruikt alt tags bij je afbeeldingen

Optimaliseren van afbeeldingen betekent tegenwoordig ook dat je afbeeldingen voorziet van de nodige tags net zoals je dat doet met de pagina titel en de meta description.

Dat is informatie die je via WordPress kan toevoegen aan de afbeelding. We hebben het dan over een title-tag, een description-tag en een alt-tag. Als we deze informatie toevoegen aan onze afbeeldingen beïnvloedt dat onze SEO ranking positief. Google weet zo namelijk meer over de afbeeldingen die we gebruiken. Deze informatie wordt geïndexeerd en gebruikt in hun zoekmachine.

Eindwoord

We bieden sinds januari 2017 ook online opleidingen in verband met wordpress aan. In dat gamma opleidingen zit ook SEO Optimalisatie voor WordPress. Zeker ook eens bekijken.

Bronnen