Seo tips vind je bij de vleet en in overvloed. In deze post daarentegen, gaan we iets dieper in op de mogelijkheden die er bestaan binnen wordpress zelf om de vindbaarheid van je wordpress site te verbeteren.

Tip # 1 : schrijf originele en goede content

Je ziet ze wel vaker opduiken. De lijstjes met tips voor seo optimalisatie. In deze post probeer ik de zaken iets anders te bekijken alhoewel een klein lijstje met aanbevelingen toch gegeven wordt.

De traditionele manier waarop een pagina geoptimaliseerd wordt voor een bepaald zoekwoord, is door de ganse inhoud van die webpagina te optimaliseren in functie van dat keyword. Als je bijvoorbeeld een pagina hebt over “chocoladekoekjes”, dan werd traditioneel aangeraden om dat woord in de titel en de permalink te gebruiken en op z’n minste 4 à 5 keer te herhalen in de tekst van de pagina.

Maar sinds de Panda-update van Google is dit concept een beetje achterhaald. De panda-update had in 2011 al enige bedoeling om de kwaliteit van de getoonde zoekresultaten te verhogen door betere en betrouwbare sites hoger te ranken. Waarschijnlijk lag deze update aan de basis van de steile opgang van content marketing van de laatste jaren.

En ook in 2016 hebben we een update gehad van het zoekalgoritme van Google. Volgens dit artikel is Panda meer en in real time geïntegreerd in de zoekresultaten van Google.

Tegenwoordige wordt er meer gesproken van “topical seo“. Hierbij ligt de nadruk meer op een topic en kunnen er in deze benadering verschillende zoekwoorden gebruikt worden. Of synoniemen. Zo zou je, het voorbeeld van de “chocoladekoekjes” indachtig, kunnen spreken van “koekjes met chocolade”, “chocolade op koekjes” enzovoort. De achterliggende gedachte is immers dat je niet enkel wil gevonden worden op “chocoladekoekjes” maar ook op de varianten en/of synoniemen.

En zo komen we uit bij het uitgangspunt van dit artikel : enkel door een grote focus op een topic en het schrijven van originele content (geen knip en plakwerk), zal je pagina of artikel correct (en hoog) geïndexeerd worden door Google.

Uiteraard kan je content maar opgepikt worden, als je de regels van het spelletje meespeelt. Dat wil zeggen dat je toch ook nog een aantal basisregels zal moeten volgen. Daar bestaan genoeg lijstjes van. In dit lijstje neem ik enkel elementen op die je kan doen in wordpress zonder het gebruik van plugins.

Tip #2 : Creëer een piramidale structuur van je website door gebruik te maken van de hiërarchische structuur van pagina’s.

In wordpress kan je immers hoofdpagina’s en subpagina’s creëren. Een geweldige plugin om je hierbij te helpen is Nested Pages. Deze plugin laat je toe om op een makkelijke manier structuur aan te brengen in je pagina’s en dit op een duidelijke manier te beheren.

Het belang van een goede site-structuur voor een goede seo in wordpress kan niet genoeg benadrukt worden. Ook Yoast haalt dit regelmatig aan in artikels die verschenen op zijn blog pagina’s.

Vandaar ook de aanbeveling : zorg voor een goede structuur waarbij de belangrijkste pagina’s hoog staan in de hiërarchie en hun “child pages” kunnen helpen beter gevonden te worden.

Als je een blog hebt met verschillende categorieën, kan je bijvoorbeeld deze categorieën ook gebruiken als de dropdown element in de hoofdnavigatie.  Zo creëer je diepte en relaties binnen de verschillende elementen van je website.

Tip # 3 : Opbouw van de urls of permalinks

WordPress laat je toe om “pretty permalinks” of mooie urls te gebruiken bij elke pagina of post die je aanmaakt. Via “instellingen->permalinks” kan je echter ook het gedeelte voor de pagina-url instellen zodat de structuur van je website tot uiting komt in de structuur van je permalinks. Meer details vind je op blog van Elegant Themes.

We hebben een aparte blogpost geschreven over hoe je mooie urls maakt in WordPress.

Bekijk even de url van dit artikel : “https://www.mailbox-marketing.be/blog/seo/handige-seo-tips-voor wordpress”. De structuur van mijn blogsectie is volledige inbegrepen in de structuur van mijn url. Zo kan je zien dat SEO een onderwerp is binnen mijn blog-sectie. Een volledig overzicht van alle artikels in verband met “seo”, kan je terugvinden op “http://www.maibox-belgium.com/onderwerpen/seo”.

Ook als je gebruik maakt van de hiërarchische structuur van pagina’s, wordt de onderliggende pagina-structuur automatisch toegepast voor alle urls. Zie je bijvoorbeeld op deze site dat de subpagina “wordpress opleidingen” onder de hoofpagina “diensten” geclasseerd is en dat weerspiegelt zich in de url structuur : “https://www.mailbox-marketing.be/diensten/wordpress-opleidingen”.

Dit artikel op sitepoint helpt je verder met meer gedetailleerde instellingen en settings.

Tip # 4 : Gebruik Google Search Console

Google search console is een gratis cloud applicatie van Google. Vanuit GSC kan je een heleboel te weten komen over de vindbaarheid van je site in Google.

Gebruik de tools en rapporten van Search Console om het zoekverkeer en de prestaties van je site te meten, problemen op te lossen en ervoor te zorgen dat je site opvalt onder de zoekresultaten van Google.

  • verbeter de ctr of clik trough rate van reeds bestaande pagina’s en zoekopdrachten door andere termen te gebruiken en je content aan te passen aan de zoekopdrachten in google
  • verbeter ctr op pagina’s die al goed scoren
  • sitemap issues verbeteren
  • ontdek topics die de meeste backlinks krijgen
  • check core web vitals
  • pagina’s detecteren die organische bezoekers verliezen (via vergelijking op datum)
  • ontdek wat er mis is met je structured data
  • checken of pagina’s opnieuw moeten geïndexeerd worden

En dat is slechts een tipje van de sluier.

Tip # 5 : Gebruik altijd een SSL Certificaat

We hebben er al 2 uitgebreide artikels over geschreven en in feite kunnen we hierin heel duidelijk zijn : elke moderne website moet een SSL certificaat gebruiken.

Tip # 6 : Doe zoekwoorden onderzoek en gebruik focus zoekwoorden voor elke pagina

Deze pagina kunnen we perfect als voorbeeld nemen. Veel kans dat je op deze pagina terecht bent gekomen via een welbepaalde zoekopdracht in Google. Waarschijnlijk “wordpress seo tips” want dat is het focus zoekwoord van deze pagina.

Om je website vindbaar te maken via Google, moet je site een antwoord geven door middel van de content op vragen van je doelgroep.

Eenmaal je dat bepaald hebt, kan je de WordPress plugin SEOPress gebruiken om je specifieke pagina beter te laten aansluiten bij een bestaande zoekopdracht in Google.

Er zijn natuurlijk nog een paar andere factoren om goed te ranken in Google (pagina snelheid bijvoorbeeld) maar het beantwoorden van concrete vragen is zeker je eerste prioriteit.

Tip # 7 : Gebruik een SEO plugin voor WordPress om je te helpen

Hierboven hebben we SEOPress maar er zijn natuurlijk nog andere plugins. Ook hierover hebben we een uitgebreid artikel geschreven dat een aantal SEO Plugins analyseert en de mogelijkheden vergelijkt.

WordPress SEO plugins zijn software tools die je kunt installeren in je WordPress omgeving. Deze plugins helpen je om de WordPress SEO optimalisatie voor je website tot in de puntjes te regelen. Dat geldt zowel voor pagina’s en berichten (blog posts)

Tip # 8 : gebruikt alt tags bij je afbeeldingen

Optimaliseren van afbeeldingen betekent tegenwoordig ook dat je afbeeldingen voorziet van de nodige tags net zoals je dat doet met de pagina titel en de meta description.

Dat is informatie die je via WordPress kan toevoegen aan de afbeelding. We hebben het dan over een title-tag, een description-tag en een alt-tag. Als we deze informatie toevoegen aan onze afbeeldingen beïnvloedt dat onze SEO ranking positief. Google weet zo namelijk meer over de afbeeldingen die we gebruiken. Deze informatie wordt geïndexeerd en gebruikt in hun zoekmachine.

Eindwoord

We bieden sinds januari 2017 ook online opleidingen in verband met wordpress aan. In dat gamma opleidingen zit ook SEO Optimalisatie voor WordPress. Zeker ook eens bekijken.