Plugins : maak er gebruik van

Ik moet regelmatig op zoek naar plugins die een welbepaalde functie toevoegen aan wordpress. En dan merk ik dat er veel kaf tussen het koren is. Dat heeft niet altijd te maken met de kwaliteit van de plugins maar eerder met onverwachte conflicten die optreden tussen plugins.

De purist zal zeggen dat het conflict veroorzaakt wordt door slechte programmatie-methodes die gehanteerd worden door de auteurs van één van de twee plugins die gebruikt werd. En dat klopt natuurlijk ook.

Niet zo lang geleden had ik bijvoorbeeld een gigantisch conflict tussen het Avada thema en Loco Translate. Alhoewel ik deze laatste plugin al 10 keer gebruikt had, waren er toch problemen met de taalspecifieke thema settings. Uiteindelijk heb ik wpml moeten installeren en alles herinitialiseren.

Maar al bij al zijn plugins een gigantische bron van extra functionaliteit en maak ik er gretig gebruik van. Meer dan 43.000 plugins en 1.200.000.000 downloads om dit te bewijzen !

Interessante plugins

IP Geo Block

Op enkel van mijn websites werden tot meer dan honderd pogingen per dag (!) gedaan om onrechtmatig in te loggen. En als je wat meer informatie wil over veiligheid en wordpress, bekijk dan mijn blogpost over wordpress en veiligheid.

Uiteraard blokkeerde de wordfence plugin deze pogingen maar het leek me toch handiger om een blokkering in te stellen zodat enkel gebruikers met een IP adres uit België zouden kunnen inloggen. De plugin die dit voor mij deed was IP Geo Block.

Na enkele dagen was het resultaat reeds zichtbaar en werden met succes honderden inlogpogingen afgeblokt.

Broken Link Checker

Als je een uitgebreide website hebt met veel artikels en pagina’s, verlies je zowel de interne als externe links uit het oog. Vaak is je website structuur wat veranderd doorheen de jaren of bestaan de referenties naar externe links niet meer.

Dan heb je een tool zoals broken links checker nodig.  Deze plugin maakt een mooi lijstje van pagina’s en blogposts die links bevatten die een 404 error veroorzaken. Je kan dan rustig dit lijstje afgaan en eventuele correcties aanbrengen door ofwel de link aan te passen of te verwijderen.

Nested Pages

Via nested pages kan je de pagina’s van je wordpress site op een overzichtelijke manier bekijken, snel aanpassen en ordenen. In die zin is dit de perfecte aanvulling van het standaard pagina overzicht van wordpress. Als je namelijk veel pagina’s hebt, is het overzicht zoek en is het moeilijk onderliggende paginastructuren te onderscheiden. Via het duidelijke paginaoverzicht van Nested Pages behoort dit euvel tot het verleden.

Visual Builder for Contact Form 7

Voor al degenen die het vaak moeilijk hebben een formulier dat door Contact Form 7 is aangemaakt te visualiseren, is dit een handige tool. Je kan nu in het het beheer van het contactformulier een preview zien van het contactformulier zonder eerste de shortcode te “pasten” op een pagina en dan de preview te bekijken. Handig !

screenshot 3 1 5 degelijke plugins voor wordpress

Wordfence caching via Falcon

Het is misschien niet opgevallen, maar sinds kort is er ook een caching engine in wordfence ingebouwd. Je kan dit vinden onder “Wordfence->Performance Setup”. Je kan hier twee opties aanvinken : “basic caching”  en “falcon engine caching”. Volgens de makers zou de falcon engine een performantieverbetering inhouden van 20 tot 50 keer snelle paginaweergaves. Lijkt me sterk maar toegegeven : het is een goede maar basic caching tool.

(*) Update : Wordfence is begin 2017 gestopt met caching via Falcon