De kracht van content marketing voor webshops

Content marketing is een krachtige tool die jouw e-commerce business naar een hoger niveau kan tillen. Content marketing maakt waardevolle content die jouw doelgroep aanspreekt en informeert, in plaats van traditionele advertenties. Dit kan in verschillende vormen, zoals blogartikelen, gidsen, infographics, video’s en social media posts. Later meer hierover.

De voordelen van content marketing zijn talrijk:

 • Vertrouwen en autoriteit opbouwen: Door waardevolle content te delen, positioneer je je als expert in jouw vakgebied. Dit helpt om vertrouwen te winnen bij potentiële klanten en je autoriteit te versterken.
 • Klanten aantrekken en engageren: Content marketing helpt je om relevante bezoekers naar jouw website te trekken. Door boeiende en interessante content te creëren, kun je deze bezoekers vervolgens converteren in klanten.
 • Zoekmachineoptimalisatie (SEO) verbeteren: Content marketing kan je SEO-resultaten verbeteren. Door relevante keywords te gebruiken in je content, word je website beter vindbaar in zoekmachines.
 • Verkoop stimuleren: Content marketing kan de verkoop van jouw producten of diensten stimuleren. Geef nuttige informatie en benadruk de voordelen van je producten om klanten te overtuigen om te kopen.

Investeren in content marketing is een slimme zet voor elke e-commerce business. Met goede content kun je online meer opvallen, klanten aantrekken en je verkoop verhogen. Gebruik deze kracht slim.

StatistiekDetailBron
Dominantie van Korte Video’s90% van de marketeers is van plan om hun investering in korte video’s te handhaven of te verhogen.HubSpot, 2023
Invloed van Content op Aankoopbeslissingen70% van de bedrijven die succes in contentmarketing rapporteerden, meet actief de ROI van hun contentmarketinginspanningen.Semrush, 2023
De Rol van AI in Content Creatie43% van de contentmarketeers gebruikt AI voor ideegeneratie, maar slechts 3% gebruikt het om volledige artikelen te schrijven.HubSpot, 2023
Engagement met Blogs en Artikelen65% van de B2C-marketeers geeft prioriteit aan informatieve behoeften boven verkoopberichten.Ahrefs, 2024
Content Marketing Budgetten in de Lift45% van de B2B contentmarketeers verwacht een toename van hun budget in 2024.Content Marketing Institute, 2024
Interessante statistieken over content marketing in e-commerce

Ben je klaar om te beginnen met content marketing? In de volgende paragrafen geven we je tips om succesvolle content te creëren die jouw doelgroep aanspreekt.

Strategische doelstellingen van content marketing voor webshops

Vertrouwen en autoriteit opbouwen

vertrouwen en authoriteit door content marketiong

In de digitale wereld van vandaag is het belangrijk om vertrouwen en autoriteit op te bouwen. Consumenten hebben veel informatie en keuzes. Het is cruciaal om hun vertrouwen te winnen. Content marketing is een krachtige tool die je kan helpen om dit te bereiken.

Hoe?

 • Deel nuttige informatie. Maak blogs, gidsen, infographics of video’s. Laat jezelf zien als een expert in jouw vakgebied. Deel waardevolle kennis met je doelgroep. Dit helpt om vertrouwen te winnen en je autoriteit te versterken.
 • Beantwoord de vragen van je doelgroep: Luister naar je doelgroep en identificeer de vragen die ze hebben met betrekking tot jouw producten of diensten. Creëer content die deze vragen beantwoordt en biedt oplossingen aan.
 • Deel authentieke verhalen en ervaringen: Deel klantverhalen, case studies of behind-the-scenes content om een menselijke connectie te creëren met je doelgroep. Dit maakt je merk authentieker en betrouwbaarder.
 • Blijf consistent in je contentcreatie: Consistentie is de sleutel tot succes. Zorg ervoor dat je op een regelmatige basis nieuwe content publiceert om je doelgroep betrokken te houden en je autoriteit te consolideren.

De voordelen van het opbouwen van vertrouwen en autoriteit:

 • Verhoogde merkbetrouwbaarheid: Consumenten zijn meer geneigd om te kopen van merken die ze vertrouwen en als autoritair beschouwen.
 • Betere conversieratio’s: Informatieve content die vragen van je doelgroep beantwoordt, kan leiden tot meer conversies.
 • Versterkte klantloyaliteit: Klanten die je merk vertrouwen en als autoritair beschouwen, zijn meer geneigd om terug te komen voor meer.
 • Verhoogde zichtbaarheid en reputatie: Door waardevolle content te delen, kun je je online zichtbaarheid vergroten en je reputatie als expert in jouw vakgebied versterken.

Investeren in content marketing is een slimme zet voor elke e-commerce business. Door de kracht van content te benutten, kun je vertrouwen en autoriteit opbouwen bij je doelgroep, wat kan leiden tot meer sales, loyaliteit en een versterkte reputatie.

Klanten aantrekken en engageren

In een digitale wereld waar de aandachtsspanne kort is en concurrentie hevig, is het cruciaal om klanten aan te trekken en te engageren. Content marketing is een krachtige tool die je hierbij kan helpen.

lead magnet
klanten aantrekken via content marketing

Praktische tips & tricks :

 • Creëer boeiende en interessante content: De sleutel tot het aantrekken van klanten is het creëren van content die hen aanspreekt en interesseert. Dit kan gaan van blogartikelen met boeiende verhalen tot video’s met tips en tricks, of infographics met interessante statistieken.
 • Focus op je doelgroep: Denk na over wie je doelgroep is en wat ze willen zien. Zorg ervoor dat je content relevant is voor hun interesses en behoeften.
 • Maak gebruik van verschillende contentformaten: Afwisseling is belangrijk. Gebruik een mix van blogartikelen, video’s, infographics, social media posts en andere formaten om je doelgroep te engageren.
 • Vertel verhalen: Mensen houden van verhalen. Deel verhalen over je merk, je producten of diensten, of over je klanten.
 • Stel vragen en stimuleer discussie: Interactie is cruciaal. Stel vragen aan je publiek, reageer op hun comments en stimuleer discussie.
 • Gebruik humor en emotie: Mensen zijn gevoelig voor humor en emotie. Gebruik humor in je content om je publiek te betrekken of emotie om een diepere connectie te creëren.
 • Maak je content visueel aantrekkelijk: Gebruik afbeeldingen, video’s en infographics om je content visueel aantrekkelijker te maken.
 • Promoot je content op social media: Deel je content op Facebook, Instagram, LinkedIn en andere platforms om een breder publiek te bereiken.

Seo voor e-commerce verbeteren

SEO is cruciaal voor e-commerce. Door je webshop te optimaliseren voor zoekmachines, kun je meer relevante bezoekers aantrekken en je verkoop verhogen.

SEO (zoekmachine optimalisatie) en content marketing zijn twee onmisbare pijlers voor een succesvolle e-commerce strategie. SEO zorgt ervoor dat uw website vindbaar is in zoekmachines, terwijl content marketing waardevolle informatie en inspiratie biedt aan uw doelgroep.

On-page SEO:

 • Gebruik relevante zoekwoorden: Verwerk de keywords die je doelgroep gebruikt om te zoeken naar jouw producten in je producttitels, beschrijvingen, categorieën en tags.
 • Optimaliseer je productpagina’s: Maak pakkende producttitels en beschrijvingen, voeg afbeeldingen en video’s toe, en gebruik relevante keywords in de meta-tags.
 • Maak je webshop gebruiksvriendelijk: Zorg voor een duidelijke navigatie, een eenvoudige zoekfunctie en een snelle laadtijd.
 • Maak gebruik van breadcrumbs: Breadcrumbs helpen je bezoekers om te navigeren in je webshop en te begrijpen waar ze zich bevinden.
 • Optimaliseer je afbeeldingen: Voeg alt-tags toe aan je afbeeldingen met relevante keywords.

Off-page SEO:

 • Linkbuilding: Verzamel backlinks van andere websites naar jouw webshop. Dit kan je doen door gastblogs te schrijven, infographics te delen of deel te nemen aan online forums.
 • Social media marketing: Deel je producten en aanbiedingen op social media om meer traffic naar je webshop te trekken.
 • Influencer marketing: Werk samen met influencers om je producten te promoten op hun social media kanalen.

Technische SEO:

 • Zorg ervoor dat je webshop snel laadt: De laadsnelheid is een belangrijke factor voor SEO. Immers : de kans op een ‘bounce’ neemt met 32% toe wanneer de laadtijd van een pagina van één naar drie seconden gaat. Bron : https://www.websitebuilderexpert.com/building-websites/website-load-time-statistics/
 • Maak je webshop mobielvriendelijk: Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone om te winkelen. Zorg ervoor dat je webshop er goed uitziet en goed werkt op mobiele apparaten.
 • Gebruik een secure verbinding: Zorg ervoor dat je webshop een SSL-certificaat heeft.

Soorten content voor e-commerce

Bloggen voor e-commerce

Blog posts zijn een uitstekende manier om waardevolle informatie te delen met je doelgroep en hen te informeren over je producten of diensten.

Een blogpost in de context van een webshop is een geschreven artikel op de website van de webshop dat waardevolle informatie of inspiratie biedt aan de lezer, ongeacht of ze al dan niet een aankoop doen.

Enkele voordelen van blogartikelen:

 • Verhoogt je vindbaarheid in Google: Blogartikelen met relevante keywords kunnen je website hoger in de zoekresultaten van Google laten verschijnen.
 • Bouwt autoriteit: Deel je expertise en positioneer je als een expert in jouw vakgebied.
 • Creëert engagement: Stimuleer discussie en interactie met je lezers.
 • Verhoogt conversie: Leidt potentiële klanten naar je webshop en stimuleert hen tot aankoop.

Tips voor het schrijven van blogartikelen:

 • Kies relevante onderwerpen: Kies onderwerpen die relevant zijn voor je doelgroep en aansluiten bij je producten of diensten.
 • Schrijf pakkende titels: De titel is het eerste wat mensen zien, dus zorg ervoor dat deze pakkend is en de aandacht trekt.
 • Maak je content waardevol: Deel waardevolle informatie en tips die je doelgroep kan gebruiken.
 • Gebruik visuals: Voeg afbeeldingen, video’s en infographics toe om je content visueel aantrekkelijker te maken.
 • Promoot je blogartikelen: Deel je blogartikelen op social media en in je e-mailnieuwsbrief.

Enkele ideeën voor blogartikelen:

 • Productreviews: Schrijf reviews over je producten en benoem de voordelen en nadelen.
 • Gebruikershandleidingen: Maak handleidingen en tutorials om je klanten te helpen je producten te gebruiken.
 • Tips en tricks: Deel tips en tricks die relevant zijn voor je doelgroep.
 • Achtergrondinformatie: Deel interessante achtergrondinformatie over je producten of diensten.
 • Interviews: Interview experts in jouw vakgebied.

Blogartikelen zijn een waardevolle tool voor e-commerce businesses. Door waardevolle content te delen, kun je je doelgroep informeren, engageren en converteren.

Gidsen en whitepapers

Gidsen en whitepapers zijn uitgebreide documenten die diepgaande informatie bieden over een specifiek onderwerp. Ze zijn ideaal om vertrouwen en autoriteit op te bouwen, leads te genereren en je klantenservice te verbeteren.

Gidsen (of “how-to’s”):

 • Doel: Helpen je doelgroep met een specifieke taak of uitdaging.
 • Inhoud: Stapsgewijze instructies, tips en tricks, checklists, templates.
 • Voorbeelden: Gebruiksaanwijzingen, installatiegidsen, reisgidsen.

Whitepapers:

 • Doel: Informeren je doelgroep over een complex onderwerp.
 • Inhoud: Onderzoek, statistieken, casestudy’s, expertmeningen.
 • Voorbeelden: Technische whitepapers, marktanalyses, productbrochures.

Tips voor het creëren van gidsen en whitepapers:

 • Kies een relevant onderwerp: Kies een onderwerp dat aansluit bij de interesses van je doelgroep en relevant is voor je producten of diensten.
 • Doe je research: Verzamel betrouwbare informatie en data.
 • Schrijf in een duidelijke taal: Maak het document toegankelijk voor je doelgroep.
 • Maak het visueel aantrekkelijk: Gebruik afbeeldingen, infographics en video’s.
 • Promoot je gidsen en whitepapers: Deel ze op je website, social media en via e-mailmarketing.

Voorbeeld van een gids voor een kleine juwelen webshop.

Doelgroep: Klanten die geïnteresseerd zijn in handgemaakte juwelen, maar die wellicht wat hulp of inspiratie nodig hebben.

Inhoud:

 • Gebruiksaanwijzingen: Stapsgewijze instructies voor het dragen, onderhouden en schoonmaken van handgemaakte juwelen.
 • Tips en tricks: Advies over het combineren van verschillende sieraden, het kiezen van de juiste materialen voor je huidtype en het stylen van je juwelen voor verschillende gelegenheden.
 • Checklists: Handige lijsten met benodigdheden voor het maken van je eigen juwelen, tips voor het opbergen van je sieraden en een reischecklist voor je sieraden.
 • Templates: Downloadbare sjablonen voor het ontwerpen van je eigen sieraden, inclusief maten en materialen.

Voorbeelden:

TypeTitleDescription
GidsHoe je een ketting maakt met kralenStapsgewijze instructies met foto’s, inclusief tips voor het kiezen van de juiste kralen en materialen.
Blogpost5 tips om je sieraden te onderhoudenAdvies over het schoonmaken, opbergen en repareren van je handgemaakte juwelen.
VideoHoe je een armband maakt met macraméVisuele instructies voor het knopen van een trendy macramé-armband.
DownloadSieraden organizer templateEen afdrukbare sjabloon om je sieraden netjes op te bergen.
voorbeelden content marketing kleine webshop met juwelen

Infographics

Infographics zijn visuele voorstellingen van informatie, zoals statistieken, trends en processen. Ze gebruiken afbeeldingen, pictogrammen en tekst om complexe informatie op een eenvoudige en aantrekkelijke manier te communiceren.

Voordelen van infographics:

 • Verhoogt de aandacht: Visuele content trekt sneller de aandacht dan tekst.
 • Verbetert het begrip: Complexe informatie wordt makkelijker te begrijpen.
 • Verhoogt de deelefficiëntie: Infographics worden vaker gedeeld op social media dan tekst.

Tips voor het creëren van infographics:

 • Kies een duidelijk doel: Wat wil je met de infographic bereiken?
 • Gebruik relevante data: Zorg ervoor dat de data betrouwbaar en relevant is voor je doelgroep.
 • Maak het visueel aantrekkelijk: Gebruik kleuren, afbeeldingen en pictogrammen die passen bij je merkidentiteit.
 • Houd het simpel: Te veel informatie kan overweldigend zijn.
 • Gebruik een duidelijke call-to-action: Vertel je publiek wat je wilt dat ze doen na het bekijken van de infographic.

Video’s

Video’s zijn een krachtige vorm van content die je kan gebruiken om je doelgroep te informeren, te engageren en te converteren.

Voordelen van video’s:

 • Verhoogt de aandacht: Video’s trekken sneller de aandacht dan tekst.
 • Verbetert het begrip: Complexe informatie wordt makkelijker te begrijpen.
 • Verhoogt de deelefficiëntie: Video’s worden vaker gedeeld op social media dan tekst.
 • Verhoogt de conversieratio: Video’s kunnen je helpen om meer producten of diensten te verkopen.

Tips voor het creëren van video’s:

 • Kies een relevant onderwerp: Kies een onderwerp dat aansluit bij de interesses van je doelgroep en relevant is voor je producten of diensten.
 • Maak een storyboard: Plan je video van tevoren om te zorgen voor een duidelijke structuur.
 • Gebruik hoogwaardige apparatuur: Investeer in een goede camera en microfoon.
 • Maak het visueel aantrekkelijk: Gebruik kleuren, afbeeldingen en video-effecten om je video’s aantrekkelijker te maken.
 • Houd het kort en krachtig: Mensen hebben een korte aandachtsboog, dus houd je video’s kort en bondig.
 • Voeg een call-to-action toe: Vertel je publiek wat je wilt dat ze doen na het bekijken van je video.

Video’s zijn een waardevolle tool die je kan gebruiken om je online marketingstrategie te versterken.

Social media posts

Social media posts zijn korte berichten die je deelt op social media platforms zoals Facebook, Instagram, Twitter, etc. Ze dienen om je doelgroep te informeren, te engageren en naar je webshop te leiden.

social media content marketing

Voordelen:

 • Verhogen merkbekendheid: Laat je zien aan een breed publiek.
 • Stimuleren interactie: Ontwikkel relaties met je klanten.
 • Driven traffic naar je webshop: Leid potentiële klanten naar je producten.
 • Versterken je merkidentiteit: Toon je persoonlijkheid en waarden.

Tips:

 • Gebruik relevante content: Deel berichten die interessant zijn voor je doelgroep.
 • Wissel verschillende content types af: Gebruik tekst, afbeeldingen, video’s, etc.
 • Voeg een call-to-action toe: Vertel je publiek wat je wilt dat ze doen.
 • Publiceer regelmatig: Blijf top-of-mind bij je volgers.
 • Meet je resultaten: Analyseer welke posts het best presteren.

Social media posts zijn een essentieel onderdeel van elke e-commerce marketingstrategie. Door waardevolle content te delen en te interageren met je publiek, kun je je merkbekendheid vergroten, je verkoop stimuleren en loyale klanten creëren.

Tips voor succesvolle content marketing

Kies de juiste onderwerpen

De basis van succesvolle content marketing is het kiezen van de juiste onderwerpen. Je content moet relevant zijn voor je doelgroep en waarde bieden.

Tips:

 • Doe marktonderzoek: Zoek uit wat je doelgroep wil weten en waar ze tegenaan lopen.
 • Kijk naar de concurrentie: Analyseer wat andere bedrijven in jouw sector doen.
 • Brainstorm met je team: Kom met creatieve ideeën voor content.

Enkele voorbeelden van onderwerpen:

 • Productgidsen: Help je klanten met het kiezen van het juiste product.
 • Gebruikershandleidingen: Leer je klanten hoe ze je producten kunnen gebruiken.
 • Tips en tricks: Deel handige tips die relevant zijn voor je doelgroep.
 • Achtergrondinformatie: Deel interessante informatie over je producten of diensten.
 • Interviews: Interview experts in jouw vakgebied.

Deze blogpost is zelf een voorbeeld van behulpzame content voor KMO’s die willen starten met e-commerce. We bespreken de verschillende soorten content die je kunt gebruiken, en we geven tips voor het creëren van succesvolle content.

Maak praktische content

Mensen zijn op zoek naar praktische content die hen helpt met hun problemen of vragen.

Tips:

 • Geef concrete tips en adviezen.
 • Maak gebruik van checklists, templates en infographics.
 • Deel video’s met tutorials of demonstraties.

In deze blogpost vind je verschillende praktische tips. We geven concrete tips voor het kiezen van de juiste onderwerpen, het creëren van verschillende soorten content, en het promoten van je content.

Maak gebruik van verschillende content formats

Gebruik niet alleen tekst, maar ook andere formats zoals afbeeldingen, video’s, infographics en podcasts.

Tips:

 • Varieer je content om je doelgroep te boeien.
 • Kies het juiste format voor elk onderwerp.
 • Maak gebruik van visuele content om je content aantrekkelijker te maken.

In deze blogpost vind je verschillende content formats. We gebruiken tekst, afbeeldingen, video’s en infographics om de informatie op een duidelijke en aantrekkelijke manier te presenteren.

Promoot je content

Zorg ervoor dat je doelgroep je content kan vinden.

Tips:

 • Deel je content op social media.
 • Stuur je content via e-mailmarketing.
 • Maak gebruik van online advertenties.

We promoten deze blogpost op verschillende manieren. We delen het op onze social media-kanalen, we sturen het naar onze e-maillijst, en we gebruiken online advertenties om het te promoten.

Door deze tips te volgen, kun je succesvolle content marketing creëren die je doelgroep helpt en je e-commerce business stimuleert.

Conclusie

Investeer in waardevolle content om uw e-commerce site te laten floreren.

1 : Content marketing is een krachtige tool die uw e-commerce business naar een hoger niveau kan tillen. Door waardevolle content te creëren en te delen, trekt u meer bezoekers naar uw website, verhoogt u de betrokkenheid van uw doelgroep en stimuleert u de conversie.🧱

2 : Maak pakkende blogposts, inspirerende video’s en boeiende infographics die relevant zijn voor uw producten en diensten. Beantwoord de vragen van uw klanten, bied tips en tricks, en deel boeiende verhalen die uw merk tot leven brengen.🧱

3 : Door consistent te investeren in content marketing, bouwt u een sterke band met uw klanten en positioneert u zich als een autoriteit in uw niche. Dit resulteert in meer verkeer, meer verkopen en een hogere ROI voor uw e-commerce business. 🧱

Bonus

Aanbevolen tools voor content marketing

Er zijn tal van tools beschikbaar om je te helpen met content marketing. Hier zijn enkele van onze favorieten:

CategorieToolBeschrijvingBron
Content Planning & CreatieTrelloOrganiseer je content ideeën en projecten.Trello
EvernoteMaak notities, verzamel inspiratie en bewaar content.Evernote
Google DocsDeel documenten en werk samen met anderen.google.com
CanvaMaak visueel aantrekkelijke afbeeldingen en infographics.canva.com
Social Media MarketingHootsuiteBeheer al je social media accounts vanuit één platform.hootsuite.com
BufferPlan je social media posts in en analyseer je resultaten.buffer.com
TailwindVind de beste hashtags voor je social media posts.Tailwind App
E-mailmarketingMailchimpStuur e-mailnieuwsbrieven en automatiseer je e-mailmarketing.Mailchimp
ActiveCampaignBeheer je e-mailcontacten en automatiseer je e-mailmarketing.ActiveCampaign
ConvertKitBouw e-maillijsten en automatiseer je e-mailmarketing.Convertkit
AnalyticsGoogle AnalyticsVolg je websiteverkeer en analyseer je resultaten.Google Analytics
MatomoEen open source alternatief voor Google Analytics.Matomo
HotjarAnalyseer het gedrag van je websitebezoekers.Hotjar
SEOSemrushzoekwoorden tracking & content marketingSemrush
Voorbeelden van tools die je helpen met content marketing

Dit zijn slechts enkele van de vele tools die beschikbaar zijn voor content marketing. De beste tools voor jou hangen af van je behoeften en budget.

Enkele extra tips:

 • Gebruik een content management system (CMS) zoals WordPress of Drupal om je website te beheren en je content te publiceren.
 • Investeer in een goede camera en microfoon om video’s van hoge kwaliteit te maken.
 • Abonneer je op online marketingblogs en nieuwsbrieven om op de hoogte te blijven van de laatste trends. Je kan je bijvoorbeeld abonneren op onze nieuwsbrief. Zie onderaan in de footer.👌

Door de juiste tools te gebruiken en de beste practices te volgen, kun je succesvolle content marketing creëren die je doelgroep helpt en je e-commerce business stimuleert.